Artikkelit

Maakellari - Luonnolliset säilytysolosuhteet

Luonnonkivistä ladottu maakellari pysyy kesät talvet sopivan viileänä ja kosteana säilyttäen perunat ja porkkanat raikkaina. Kun kivimiehiä ei tahdo enää löytyä, on luonnonkiven tilalle etsitty uusia rakennusmateriaaleja, jotka ovatkin monessa suhteessa kätevämpiä ja parempiakin. Omatoiminenkin rakentaja selviytyy hyvien ohjeiden avulla urakasta.

Jos aikaa ja taitoa riittää, eikä omaa työpanosta tarvitse hinnoitella, selviää rakentamisesta varsin kohtuullisin kustannuksin. Tavallisin materiaali on kevytsora- tai betoniharkko, myös tiilestä kellarin voi muurata. Valamallakin maakellarin voi tehdä, mutta muotin teko vaatii aikaa ja ammattitaitoa, samoin raudoitus ja valu. Valetun betonikaton tiiveydestä johtuen kosteus kodensoituu kattoon herkästi.

Kellaripakettien rakennusohjeet on tehty niin selkeiksi ja yksityiskohtaisiksi, että kellarit soveltuvat myös omatoimiseen rakentamiseen. Toisaalta, jos asiakas haluaa, toimitetaan kellari täysin valmiina laareja ja hyllyjä myöten asiakkaan osoittamaan paikkaan.

Kuva: Urpo Nurmisto

Varjoisa pohjoisrinne

Paikaksi tulee valita mahdollisimman varjoinen, mieluummin runsaspuustoinen pohjoisen puoleinen rinne. Näin aurinko ei pääse kesällä porottomaan suoraan kellarin penkereisiin eikä oveen ja näin lämmittämään kellarin sisätiloja.

Toki maakellarin voi rakentaa tasamaallekin, mutta silloin kumpareesta tahtoo tulla liian korkea. Tilanne helpottuu oleellisesti, mikäli lattian pinta pystytään kaivamaan edes jonkin verran maan pinnan alapuolelle. Täyttömaan tarve pienenee tuntuvasti. Kellari peitetään ohuella hiekkakerroksella ja sen jälkeen täyttömaalla 50 - 100 cm vahvuudelta. Maatäytön pintaan laitetaan kerros multaa, johon voidaan haluttaessa kylvää nurmikko tai istuttaa koristekasveja. Jyrkät penkat voidaan pääl-lystää nurmikosta leikatuilla ruo-ho-mät-täil-lä, joil-la saadaan heti valmis vihreä ja valumaton penkka.

Maakellarissa käytetään hyväksi maan luonnollinen, tasainen lämpö ja kosteus. Tämä saadaan aikaan jättämällä kellariin maanvarainen lattia. Lattia voidaan päällystää esim. reikätiilillä, jotka hengittävät päästäen luonnollisen kosteuden lävitseen ja tiililattia on lisäksi helppo pitää puhtaana. Tiilien saumat täytetään hiekalla. Lattian alustan vedenpoisto hoidetaan levittämällä tiilien alle noin 20 cm kerros soraa.

Niin kuopassa kellari ei saa kuitenkaan olla, etteikö sen ympärille voi vetää salaojaa. Maakellarin ympäristö on salaojitettava aina. Jos rakennuspaikka on erityisen kostea, salaojitus on tehtävä myös lattian alle. Oven edusta on routaeristettävä, jotta pakkanen ei pääse kellariin. Ovien on oltava lämpöeristettyjä.

Maakellarin katon rakentaminen on perinteisesti ollut työn ongelmallisin ja kallein vaihe. Miten rakentaa katto sellaiseksi, että se kantaa maamassat, toimii lämpöeristeenä ja pitää vettä? Vanhoissa luonnonkivirakenteisissa maakellareissahan sadevettä ei pystytty pitämään kurissa muutoin kuin rakentamalla kellarin päälle erillinen vesikatto. Nykyisin bitumien ja kattohuopien myötä maanpäällisen vesikaton tekeminen on käynyt tarpeettomaksi ja varsinkin kaarimallinen holvikatto on helppo eristää vedenpitäväksi.