Älylämmitys alentaa omakotitalon lämmityskuluja kylmällä säällä

 
Älylämmitys alentaa omakotitalon lämmityskuluja kylmällä säällä

Kodin lämmitys haukkaa noin puolet omakotitalon energiankulutuksesta. Pienilläkin lämpötilan säädöillä voi saada aikaan merkittävää säästöä. Jo asteen alhaisempi sisälämpötila esimerkiksi öisin tai päivisin, kun asukkaat ovat töissä, alentaa energiantarvetta 5 %.

Omakotitalon vuotuiset lämmityskustannukset ovat usein tuhannesta eurosta ylöspäin. Uudet, älykkäät lämmitysjärjestelmät on kehitetty tehostamaan lämmitystä.

Älykkäät lämmitysjärjestelmät säätävät lämmitystä huonekohtaisesti tarpeen mukaan. Sisälämpötila pysyy tasaisena ja käyttäjät voivat ohjelmoida viikkorytmin järjestelmään, minkä mukaan lämpötila vaihtelee automaattisesti. Useimpiin järjestelmiin kuuluu myös mobiilisovellus, jonka kautta lämmitystä on helppo hallita silloin, kun ei itse ole kotona.

”Se mikä kaksi vuotta sitten oli tulevaisuutta, on nyt täysin normaalia”

Älykkäitä energiaratkaisuja kiinteistöihin kehittävän Danfossin asiakkuuspäällikkö Jari Kivelä kertoo älylämmitysten yleistyneen viime kahden vuoden aikana.

– Reaaliaikainen yhteys omaan kotiin ja hallittavuuden tunne tuo mielenrauhaa, hän sanoo.

Ensin tulivat älykkäät palo- ja murtohälyttimet, jotka kommunikoivat keskenään ja lähettävät tarpeen vaatiessa viestin omistajalle. Sittemmin kodinkonevalmistajat toivat markkinoille verkkoon liitettäviä pesukoneita ja jääkaappeja, joita pystyy hallitsemaan etänä.

Omakotitalojen lämpöverkkoremontteja tekevän LVIturvan mukaan älykkäiden lämmitysjärjestelmien suosio on kasvanut etenkin iäkkäiden ihmisten keskuudessa.

– Käytännössä jokaiseen remonttikohteeseen asennetaan nykyään älylämmitys, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Juhana Kilpeläinen.

– Digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto ei ole ikäkysymys, vaikka sellaista ennakkoluuloa on aistittavissa. Helppokäyttöiset ja hyödylliset sovellukset otetaan ilomielin vastaan, hän jatkaa.

Näin säästät lämmityskustannuksia talven pakkasilla

Talven lämmityskustannukset riippuvat pakkasjaksojen pituudesta sekä talon energiatehokkuudesta eli siitä, kuinka hyvin se varaa lämpöä.

Jos ensi talven varalle ei ehdi älylämmitystä hankkimaan, voi kustannuksia pienentää muutamalla yksinkertaisella vinkillä.

  • Tarkista ja tilki ikkunan saumat ja oven raot. Jatkuva veto viilentää sisäilmaa tehokkaasti ja häiritsee kodin ilmanvaihdon toimintaa
  • Älä vietä pitkiä aikoja suihkussa ja käytä lämmintä vettä säästeliäästi
  • Pienennä lämmitystehoa reissujen ajaksi. Neljä astetta alhaisempi lämpötila säästää lämmityskustannuksia melkein 20 %.

Pohjolan LVIturva Oy on erikoistunut omakotitalojen putkiremontteihin ja työllistää 200 alansa osaajaa. Yrityksen innovaatio on tehdä ensimmäisenä maailmassa omakotitalojen putkiremontteja kustannustehokkaalla sukitusmenetelmällä. Yritys kasvaa voimakkaasti Suomessa ja Pohjoismaissa. Perustajakaksikko Juha-Matti Kemppainen ja Juhana Kilpeläinen ovat alun perin putkimiehiä ja tuntevat suomalaisen omakotitalokannan ongelmat ja tarpeet. Menestystä on kertynyt myös Suomen parhaat työpaikat -kilpailussa jo kahtena perättäisenä vuotena.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...