Ammattilaisen neuvot: Näin rakennat saunan

 

Hyvän ja toimivan saunan salaisuus on pinnan alla. Tyylikkäät lauteet ja kiuas ovat kirsikkana kakussa.

Pistäytyminen ammattilaisen puheilla kannattaa, vaikka rakentaisi saunansa itse.

Tässä puuseppämestari Antti Laineen (Kärävä Oy) vinkit saunan rakentamiseen:

1. Aloita asennustyöt ympäristön suojaamisella ja huolehtimalla työturvallisuudesta suojaamalla esimerkiksi suojaamattomat sähköjohdot. Merkitse myös rakenteissa kulkevat sähköjohdot, vesiputket ja ilmanvaihtoputket rakenteisiin, etteivät naulat tai ruuvit osu niihin rakennusvaiheessa.

2. Tarkista saunaa ympäröivä runko ja korjaa tai vaihda tarvittaessa vaurioituneet osat. Tarkista rungon suoruus vesivaa’an avulla. Mikäli vinous on merkittävä, suorista runko. Lievät virheet voidaan korjata myöhemmin naulausriman asennuksen yhteydessä.

3. Asenna runkorakenteen väliin tarvittavat ilmastointiputket ja sähkösyötöt sekä höyrynsulku. Höyrynsulkuna toimii alumiinipaperi tai alumiinipintainen eristelevy, joiden saumat ja läpiviennit teipataan huolellisesti alumiiniteipillä.

4. Höyrynsulun päälle asennetaan naulausrimat. Valitse naulausrimaksi höyläämällä mitallistettu materiaali, esimerkiksi 22x48 mm tai 37x48 mm. Tarkista rimojen suoruus ja kiilaa ne tarvittaessa suoraan.

5. Paneelin alle asennettavien laude- ja kiuastartuntojen materiaaliksi soveltuu esimerkiksi 21 mm:n havuvaneri. Sahaa vanerista 150 mm:n leveää soiroa, ja asenna se naulausrimojen väliin. Mitoita vanerin yläreuna samaan korkeuteen lauteiden yläpinnan kanssa. Tyypillinen mitoitus on ylälaude h=1100 ja alalaude h=700 valmiista lattiapinnasta mitattuna, mutta tarkat mitat löytyvät suunnitelmasta. Kiukaan tartunta asennetaan kiuasvalmistajan ohjeen mukaan. Tartuntoja asentaessa on huolehdittava, ettei se estä ilmankiertoa höyrynsulkupinnan ja paneelin välissä.

6. Mikäli saunaan tulee kuituvalaistus, kuljeta kuidut naulausrimojen välissä haluttuihin kohtiin. Vältä asentamasta kuituja rimojen alle, missä ne voivat vaurioitua esimerkiksi naulauksen yhteydessä. Ennen panelointia naulausrimojen välissä voidaan kuljettaa myös muuta tekniikkaa, kuten kiukaan termostaatin johto.

7. Mieti paneeleiden kiinnitystapa ennen työn aloittamista. Päältä naulaus on tukeva, mutta naularivit tulee linjata huolellisesti siistin lopputuloksen saamiseksi. Piilosta naulaamalla lopputulos on siisti, mutta etenkin leveitä paneeleita käyttäessä tulee varmistua riittävästä kiinnityksestä, jotta paneelit eivät irtoa kosteusvaihteluiden aiheuttamasta puun elämisestä.

8. Panelointi aloitetaan katosta. Mittaa katon etenemä eli paneloitavan alueen leveys. Kavenna ensimmäinen paneeli siten, että se on viimeisen paneelin kanssa saman levyinen. Tällöin ei tule virhettä, että katon ensimmäinen paneeli on leveä ja viimeiseksi jää asennettavaksi vain kapea soiro.

9. Ensimmäisen paneelin kavennus tehdään urospontinpuolelta eli naaraspontti on asentajaan päin. Seinän naulausriman ja ensimmäisen kattopaneelin väliin jätetään vähintään 5 mm:n rako, jotta kattopaneelit pääsevät vapaasti elämään kosteusvaihtelun vaikutuksesta. Tarkista työn edetessä etenemää, jotta panelointi kulkee tasaisesti, eikä kiilaa. Jos mitta heittää, korjaa sitä tasaisesti tekemättä viimeisestä paneelista kiilaa.

10. Seinäpanelointi aloitetaan nurkkalistojen asennuksella. Katkaise listat paneloitavan alan pituisiksi ja kiinnitä ne kevyesti naulausrimoihin. Aloita panelointi yläreunasta. Ensimmäisestä paneelista kavennetaan pois vähintään urospontti. Tarkista koko seinän etenemä, ja kavenna tarvittaessa enemmän, mikäli alin paneeli jää alle 30 mm. Kapean soiron kiinnittäminen on vaikeaa, ja se voi näkyä myös valmiissa saunassa.

11. Asenna ensimmäinen paneeli seinään naaraspontti alaspäin. Jätä kattopaneelin ja seinäpaneelin väliin 3–5 mm:n ilmarako. Tarkista työn edetessä etenemää ja paneeliasennuksen suoruutta, ja korjaa mahdollista virhettä tasaisesti. Panelointi etenee seiniä ”kiertämällä”. Näin vältytään nurkkien hammastuksilta eli vierekkäisillä seinillä olevien paneeleiden pintakuviot eivät kohtaa nurkissa.

12. Viimeistele paneloidut pinnat listoilla, ja asenna lauteet ja kiuas paikoilleen. Kiukaan asennusajankohta riippuu laudemallista.

www.karava.fi

Ammattilaisen neuvot: Näin rakennat saunanKuvituskuva. Lähde: Pixabay / Ben Kerckx

Luokitukset

Sauna

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...