ARTIKKELI: Ajatuksella toteutettu älykäs hirsitalo

 

Näyttävä, kuparikattoinenhirsitalo tulee herättämään vielä huomiota Tuusulan museotien varressa. Rakennuttajapariskunta Jessica ja Jaakko Leppo toteuttavat ensimmäisessä yhteisessä talossaan koko uusperheen unelmia.

ARTIKKELI: Ajatuksella toteutettu älykäs hirsitaloTonttikauppoihin kuuluu myös vanha suojeltu hirsitalo, joka rakennuttajaperheen tulee kunnostaa. Tontin koko on 3500 neliötä, ja se rajautuu Tuusulanjärven rantaan. Vastarannalla on Sarvikallio, missä Pekka Halonen taiteilijaystävineen on maalannut ja viettänyt aikaansa.

Jaakko Leppo seisoo vaimonsa Jessican kanssa pariskunnan ensimmäisen yhteisen talonsa eteisessä ja punnitsee sanansa tarkkaan. Vieressä seisova Jessica katselee näkymää laatoitusvaiheessa olevan olohuoneen poikki ulos pihamaalle. Valmistumassa olevan hirsitalon ikkunat ovat niin korkeat, että eteisestä näkee puiden latvojen yli.

– Ajattelen talon elinkaarta sataakin vuotta pidemmälle. Lähtökohtana on tehdä talosta äärimmäisen pitkäikäinen rakennus, jossa on todella nautinnollista asua ja elää ja joka palvelee kaikissa olosuhteissa meitä sukupolviasuminen huomioiden, Jaakko Leppo kiteyttää.

Leppojen talon eräänlainen esikuva on muutaman kilometrin päässä sijaitseva 120-vuotias Halosenniemi, maisemamaalauksistaan tutun taiteilija Pekka Halosen ateljee, jota sekä Jessica että Jaakko olivat kumpikin ihailleet tahoillaan jo ennen tutustumistaan.

Monimuotoinen
Monimuotoisen kuparikaton lape on jyrkimillään pääoven puolella. Isot ikkunat ja niiden tuoma runsas luonnonvalo olivat suunnittelun yksi lähtökohta. Oikealla olevalle terassille tulee kesäkeittiö.

Seitsemänhenkinen uusperhe tarvitsi lisää neliöitä mahtuakseen saman katon alle, ja idea uudesta talosta käytiin myös lasten kanssa läpi.

– Pyysimme heitä listaamaan unelmiensa talon ominaisuuksia, joiden pohjalta taloa lähdetiin suunnittelemaan, Jaakko ja Jessica kertovat.

Liukumäki puuttuu

Talossa on paljon samaa mitä lasten unelmalistallakin: isoja ikkunoita, paljon valoa, parveke ja makuuparvi, kuntoilutilaa, sijainti järven rannalla. Vain liukumäki katolta suoraan järveen puuttuu.

Halosenniemen tapaan talossa on ateljee ja avoin olohuone sekä yläkerran tasanteelta näkymä alakertaan.

Kuparikatto
252-neliöisen kuparikaton alustana on raakaponttilaudalla tehty umpilaudoitus, jonka päällä on huopakatto sekä huopanostot kattoikkunakarmeja vasten. Tiivistyksiin on käytetty bitumiliimaa. Huopatyö kesti kahdelta mieheltä viisi päivää, kuparikaton tekeminen käsin saumaamalla sekä konesaumaamalla 14 työpäivää.

Jessican toiveissa oli tilava keittiö sekä käynti makuuhuoneesta kodinhoitohuoneen kautta pesutiloihin. Jaakko halusi höyrysaunan.

– Suunnitelma on syntynyt porukalla. Jaakko ja lapset ovat esittäneet toiveita ja minä olen toteuttanut niitä paperille. Pääsuunnittelijana ja arkkitehtina hankkeessa ollut arkkitehti Harri Lauronen on vastannut, että kaikki menee oikein, Jessica Leppo kertoo.

– Jessican ansiota on myös se, kuinka talo asettuu tontille ja ympäristöön, rakennushankkeen hallinnoinnista vastaava Jaakko kertoo.

Älykäs ja moderni hirsitalo

Hirsitalon koko on 226 neliötä. Runko on painumatonta hirttä. Ulkopuolelta hirsi on käsitelty rautasulfaatilla, joka muuttuu UV-säteilyn ja veden vaikutuksesta ajan kanssa hopeanharmaaksi.

Listaton ikkunatoteutus on hirsitaloille poikkeuksellista, ja Jaakko joutuikin miettimään ratkaisun siihen itse.

Perhe
Jessica ja Jaakko Leppo antoivat uusperheen lapsille Fridalle, Sofialle, Aleksanterille ja Oliverille mahdollisuuden vaikuttaa tulevan kodin suunnitteluun. Vuoden ikäinen Gabriel sai oman leikkitilan.

– Ikkunakarmit on tilattu hirren kanssa saman levyisenä. Tiivistys on tehty äärimmäisen elastisella ja lujalla massalla, joka on päälle maalattavissa. Lopputulos on minimalistinen.

Väliseinät ja katto on levytetty kipsilevyllä. Sisäkattoon valittiin huoneilmaa puhdistava kalkkimaali. Maalin kerrotaan reagoivan valon kanssa ja synnyttävän sisäilmaa puhdistavan reaktion. Seinämaali peittää todella hyvin, ja sama tuote sopii niin hirrelle kuin kipsilevylle.

– Halusimme peittomaalata hirren ja saada siitä varmasti hengittävän ilman muovijohdannaisia, Jaakko kertoo.

Kipsilevyseiniä on tarpeen mukaan vahvistettu vanerilla esimerkiksi hyllyjen tai portaiden kiinnityksiä varten varten. Aleksanterin huoneessa on koteloinnin alapinnassa vanerivahvikkeet leuanvetotankoa varten.

Lattiavalut kuivabetonilla

Lattiavalut on tehty maakostealla betonilla eli niin sanotulla kuivabetonilla, joka on Leppojen mukaan helpompi, ekologisempi ja nopeampi ratkaisu. Rakenteita ei tarvitse suojata, kun betoni ei valuvaiheessa roisku mihinkään.

Suurin etu on lyhyt kuivumisaika märkäbetoniin verrattuna. Betoni tehdään autossa pihassa, pumpataan sisään ja tasoitetaan sekä lopuksi kiillotetaan. Lattia ei tarvitse jälkihoitoa kuten esimerkiksi betoniliiman hiomista.

– Paikan päällä tehdystä materiaalista ei synny hukkaa eikä ongelmajätettä eikä tarvinnut maksaa turhasta, sanoo Jaakko, joka keksi valaa perustuksiin säilytysputken myös 12-metriselle keskusimurin letkulle.

Sisäpinnat
Sisäpinnat on peittomaalattu luonnonmaaleilla umpeen. Sisäkorkeus on noin 6,5 metriä.

Laattaperustus on kauttaaltaan radonsuojattu.

– Kun saimme viimeisen sauman valmiiksi radonsuojamattoon, koko matto nousi kuplalle. Maan sisältä tulee aikamoinen ilmavirta, vaikka matto on kolmen limitetyn styroksikerroksen päällä, kertoo Jaakko.

Alakerran kaikki lattiapinnat laatoitetaan. Ylös asennetaan parketti, joka näyttää lankkulattialta. Parketti maalataan valkoiseksi. Sisäovet kahta lukuun ottamatta ovat seinän sisään liukuvia ovia, joissa on vaimennus molempiin suuntiin. Poikkeuksellisesti liukuovimalliin voidaan sijoittaa myös sähköpistorasia ovirakenteen kohdalle. Kahteen tilaan asennetaan saranalliset, listattomat piilo-ovet, jotka maalataan samalla sävyllä kuin seinä. Näkyviin jää vain seinässä oleva ura ja ovenkahva.

Kuparikatossa ei ole huolto-ohjelmaa

Kuparikaton valintaa edelsi tarkka selvitys katon elinkaaresta ja kustannuksista. Kupari kiinnosti, sillä kattotutkimuksia tehdessään Jaakko oli huomannut, että kuparikattoisissa taloissa ei juurikaan ollut kattoihin liittyviä kosteusongelmia. Kuparikatto miellettään kalliiksi, mutta Jaakko halusi selvittää todelliset kustannukset muihin konesaumattujen kattojen materiaaleihin verrattuna ottaen huomioon katon elinkaaren ja huollon.

– Selvisi, että kuparikatossa ei ole huolto-ohjelmaa, mies kertoo.

Olohuone
Olohuone jää vasemmalle ja portaikko tulee laskeutumaan yläkerran tasanteen kulmasta. Alakerran lattiaan asennetaan korkeakiiltoinen laatta. Laattajako jatkuu samana myös terasseilla.

Kuparikatolle tuli hintaa teräskattoon verrattuna noin neljän teräspeltikaton huoltomaalauksen verran enemmän.

– Työn hinta on sama, materiaali kalliimpi, mutta katolla ei ole huolto­kuluja. Ajatellen talon ympäristöä, ulkonäköä ja esikuvia kupari on oivallinen valinta, Jaakko toteaa.

– Koko rakennushankkeessa olen nauttinut eniten siitä, että pääsin seuraamaan katon tekemistä. Materiaali on komea, ja kattoa teki asiantunteva asennus­porukka. Olo oli kuin kahvimainoksessa, isäntä virnuilee.

Jäljelle jääneestä kuparista tehdään pönttöuunille kuoret olohuoneen nurkkaan.

Tehokasta ja toimivaa

Tilaratkaisut on tehty tehokkaiksi ja toimiviksi. Olohuone, keittiö, aikuisten makuu­huone, kodinhoitotila sekä kylpyhuone ja höyrysauna sijaitsevat ala­kerrassa. Kodinhoitohuoneen tekniseen tilaan sijoitetaan myös maalämpö- ja maaviilennyslaitteisto, vesivaraaja ja sähkökaappi.

Keittiön kalusteet asennetaan kahdelle seinälle. Saarekkeesta tulee liikuteltava ja sähkö sille saadaan lattiapistorasioista. Nurkkaan sijoitetaan erillinen ruokakomero, jossa myös äänekkäät laitteet kuten jäätelökone saavat pauhata rauhassa. Valkoiset kiintokalusteovet ovat MDF:ää ja tasomateriaalina on erikoiskvartsi. Tiski­pöydän edessä maisema avautuu kuin taulu. Ikkuna­seinä on mitoitettu niin, että kalusteasennuksen jälkeen ikkunasta jää näkyviin pelkkä lasi, ei karmeja.

– Haittapuolena on, etten ylety kunnolla yläkaappeihin, mutta juomalasit voi sijoittaa vetolaatikoihin, Jessica kertoo.

Jatkettavaa ruokapöytää varten oleva katon virtakisko mahdollistaa pitkän pöydän ylle joustavasti muunneltavia valaisinpaikkoja. Olohuoneeseen avautuva keittiö jatkuu ulkona lasiliukuseinän takana kesäkeittiönä. Pienenä luksuksena myös kesäkeittiöön tulee lämmin vesi.

Kattoikkunat
Julkisivulle ilmettä antavia kattoikkunoita on 11. Sekä ylä- että keskisaranoitua ikkunaa on myös lasten helppo käyttää.

Nuorison yläkerta

Yläkerrassa on makuuhuoneet neljälle teinille. Yhteistä tilaa kuvataiteita ja musiikkia harrastavalle perheelle on parvekkeellinen ateljee, jonka yhteydessä on myös välineiden pesu- ja kuivauspiste.

Ateljeesta on käynti portaita pitkin parvelle. Suunnitelmissa komeroportaikon nimellä kulkevien portaiden alle tulee kaappitilaa taidetarvikkeille ja nuoteille.

– Parvella nukkuvat vieraat, sillä sieltä on talon paras järvinäkymä, Jessica kertoo.

Varastohuone ateljeen vieressä muuttui Gabrielin leikkihuoneeksi perheen­lisäyksen myötä.

Kodinhoitohuone
Kodinhoitohuoneeseen sijoitetaan myös maalämpöpumppu ja maaviilennyslaitteisto, vesivaraaja että sähkökaappi.

Teinien huoneet on sijoitettu riviin yläkertaan pääsisäänkäynnin puolelle. Kaikkia huoneita yhdistää isot ikkunat ja hyvä valo. Fridan makuuhuoneeseen tulee myös oma pieni parveke.

Talossa on kaksi vessaa, joista yläkerran wc on suihkullinen. Suihkutila rajataan lasiseinällä, jonka kiinnikkeet jäävät siististi laatoituksen sisään.

Suihkutila
Suihkun seinäsekoittajista jää näkyviin vain painikkeellinen ohjauslevy. Kattosuihkujen putkivedot on koteloitu ikkunaseinälle ja sekoittajat ovat rosterikoteloissa seinän sisällä. Vuodon varalle kotelon pohjasta lähtevä juoruputki johtaa veden kodinhoitohuoneen puolelle kurasyöppöön. Höyrysaunan rakenne on märkätilalevyä. Lasiseinä sekä erottaa tilat toisistaan että viereisestä kodinhoitotilasta.

Kylpyhuoneiden kaapit upotetaan seinärakenteeseen niin, että peilit jäävät seinän tasolle.

Alakerran vessaan on tulossa tyylikäs seinähana. Jessican mukaan moni haaveilee seinähanasta, mutta ei ymmärrä ottaa sitä huomioon jo rakenteita suunnitellessa.

– Varaus on hyvä tehdä LVI-suunnitteluvaiheessa, jotta putket saadaan tuotua valmiiksi seinähanalle sopivaan paikkaan, kertoo Puustellilla suunnittelijana toimiva Jessica.

Eteinen
Talon eteinen toimii vielä nyt työmiesten että vierailijoiden tankkauspisteenä. Myöhemmin hyllyjen tilalle tulee peiliovellinen liukuovikaappi ulkovaatteille. Talo sijaitsee lähellä kesän asuntomessualuetta messujen oheiskohteessa Tuusulan Rantatiellä Lottamuseon naapurissa.

Geoenergiaa

Maalämmöllä lämpiävän talon viilennyskin otetaan ekologisesti maaenergiasta ja toteutetaan lattiaviilennyksenä pitämällä betonilaatta kesällä noin 1–3 astetta viileämpänä kuin sisäilma.

Kattoikkunoita ohjataan joko sähköisesti tai käsin. Hiilidioksidipitoisuuden noustessa ikkunat osaavat tuulettaa automaattisesti, ja sadetunnistimet sulkevat ikkunat tarpeen mukaan. Kattoikkunoiden ulkopuolella käytetään auringonsuojaverhoja ja sisäpuolella pimennysverhoja, joita lapset voivat ohjata myös oman matkapuhelimen näytöltä.

Pinnat
Pinnoissa käytetään paljon keraamista laattaa. Isojen laattojen asennuksessa rakennuksella on apuna laatantasauskiilat, jotka varmistavat tasaisen lopputuloksen ja jättävät 1,3 mm sauman.

Valaistus toteutetaan himmenettävillä ledeillä sekä kasettimaisilla valaisimilla, joissa on himmennyksen lisäksi värilämpötilan säätö.

– Valaisinrakenne upotetaan kattoon niin, ettei valaisinta näe sivulta vaan vasta suoraan alapuolelta. Korkea värintoistoarvo toistaa värit luonnollisina. Laadukkaat ledipolttimot pitävät valon värin samana ajankin kuluessa, eikä polttimoiden tai valaisimien kesken muodostu värieroja ledien käyttöiän aikana, Jessica kertoo.

Valaistuksenohjauksessa ei ole lainkaan fyysistä keskusyksikköä. Valaistusryhmien virtalähteet ryhmittyvät keskenään muodostaen mesh-verkon. Katkaisimet ovat langattomia tai niitä ei ole lainkaan. Valaistustoimintojen ja -automatiikan määrittely sekä valojen ohjaus tapahtuu yksinkertaisen puhelinsovelluksen kautta. Ohjausjärjestelmä tunnistaa myös auringon liikkeet ja ohjaa valaistusta ennalta säädetysti sen mukaan.

Lasiseinäinen höyrysauna

Höyrysaunan rakenteeseen etsittiin tietoa sieltä täältä ja koostettiin työohje saatujen vinkkien pohjalta.

– Valmista, omakotitaloon räätälöityä esimerkkiä ei ollut, mutta tärkeintä on saada tila vesieristettyä niin, ettei höyry pääse rakenteisiin, Leppo tiivistää.

Keittiön ovet
Keittiön valkoiset kiintokalusteovet ovat MDF:ää ja tasomateriaalina on erikoiskvartsi. Tiskipöydän edessä maisema avautuu kuin taulu. Ikkuna­seinä on mitoitettu niin, että kalusteasennuksen jälkeen ikkunasta jää näkyviin pelkkä lasi, ei karmeja.

Päämateriaaliksi valikoitui kotimainen märkätilalevy, jolla on tehty koko höyrysaunan rakenne. Levyllä on hyvä lämmöneristys ja vedeneristys.

Koko höyrysaunatila lattiasta kattoon peitetään vielä uima-allas­kalvolla, joka asennetaan märkätilalevyn päälle ja toimii niin ikään vedeneristäjänä. Istuimet lämpiävät sähkövastuksella, koska höyrysaunan lämpötila ei nouse niin korkeaksi, että rakenteet lämpiäisivät. Lopuksi kaikki pinnat laatoitetaan.

Höyrystinlaite sijoitetaan viereiseen tilaan, josta höyry johdetaan putkella lauteiden alta saunaan.

– Saunominen vie noin viisi litraa vettä, Jessica kertoo.

Rakenteita suunnitellessa katon tulee olla joko kupoli tai vino, jotta tiivistynyt höyry ei tiputtele saunojan niskaan vaan valuu hallitusti takaseinää pitkin alas. Lasiseinäiseen saunaan tulee myös suihku.

Maamerkiksi rakennettu

Autokatokseen on otettu mallia Keski-Euroopasta. Pihatielenkki kiertää pääoven edestä, jonka ylle rakentuu 5,7 metriä leveä, läpi ajettava katos, joka katetaan viherkatolla.

Terassit ja parvekkeet katetaan vaalealla suurlaatalla, jonka sauma­jako mukailee sisätilojen laatoitusta. Ylätasanteella laatta muuttuu mustaksi ajotien osuudelta.

Näyttävä kuparikattoinen hirsitalo lunastanee paikkansa Tuusulan museotien varrella.

Pariskunnan mukaan taloa tehdessä vallalla on kirvesmiestyön sijaan ollut enemmän puusepäntyön henki.

– Yritämme tehdä kaiken talon pitkäikäisyyttä ajatellen. Kokonaisrakennus­aika on 1,5 vuotta, ja kyllä tätä hartaasti on tehty. Haaveilen, että talo olisi jonkinlainen maamerkki tien varressa vielä vuosikymmentenkin päästä, Jaakko myöntää.

Teksti: Anne Korkala

Kuvat: Ari Korkala

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...