ARTIKKELI: Aurinkosuojausta tarvitaan myös Suomessa
6 3 2020
Aurinkosuojauksella estetään liiallisen auringonvalon ja -lämmön pääsy sisätiloihin kesäaikoina. Ilman aurinkosuojausta erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa sisäilman lämpötila voi nousta liian korkeaksi, jolloin jäähdytystarve kasvaa.

Aurinkosuojauksen merkitys korostuu yhä enemmän uudisrakennuksissa. Passiivienergiatasolle Etelä-Suomessa rakennetut uudistalot saavat auringon lämpösäteilyä ikkunoiden kautta jopa enemmän kuin tarvitsevat koko lämmityskaudella lämmitysenergiaa. Niinpä passiivitalon sisäilmaa pitää joko viilentää tai estää auringon suoran lämpösäteilyn pääsy sisätiloihin aurinkosuojauksen keinoin.
Aurinkosuojauksella voidaan minimoida tai jopa poistaa tilojen jäähdytystarve ja estää sisälämpötilan nousu liian korkeaksi. Järkevästi toteutettu aurinkosuojaus vähentää koneellisen jäähdytyksen tarvetta, ja vähentää näin myös energiankulutusta. Ylilämmön energiaa on myös mahdollista ottaa talteen.
Talon oman lämpökuorman lisäksi tiloja lämmittävät aurinko ja hellepäivinä myös itse ulkoilma. Aurinko tuo taloon ikkunoiden kautta valon lisäksi lämpöä. Auringonsäteilyn määrä ja suojautumistarve vaihtelevat merkittävästi vuodenaikojen ja vuorokauden ajan mukaan. Lämpötilan liiallista nousua sisätiloissa tapahtuu lähinnä keväästä syksyyn, jos auringon aiheuttamaa lämpötilan nousua ei torjuta.
Matala- ja passiivienergiatason taloissa auringonsäteilyn aiheuttama sisäilman liiallinen nousu on normitaloa isompi ongelma, koska ympäri vuoden yleensä melko vakiona pysyvän taloussähkön kulutuksesta syntyvä lämpö riittää lämmittämään taloa riittävästi jo varhaisemmin keväällä ja pidempään syksyllä.
Aurinkoisena kesäpäivänä auringon aiheuttama lämpökuorma voi keskipäivällä olla moninkertainen verrattuna passiivitalon huippupakkasten aikaiseen lämmitystehon tarpeeseen.
Huonelämpötilan ohella myös ilmankosteus vaikuttaa oleellisesti siihen millaisena sisälämpötila koetaan. Liian suuri kosteuden määrä ilmassa tuntuu iholla tukalalta ja liian pieni kosteuden määrä kuivattaa limakalvoja ja ihoa.
Rakenteelliset aurinkosuojaratkaisut
Aurinkosuojauksessa kannattaa hyödyntää ensisijaisesti rakenteelliset mahdollisuudet. Auringon liiallista säteilyä voidaan torjua talon ulko- ja sisäpuolisilla aurinkosuojaratkaisuilla.
Riittävän leveät räystäät ovat hyvä keino torjua liiallista auringonsäteilyä. Räystään leveys voi olla yli metrinkin. Leveä räystäs suojaa samalla myös ulkoseinää sateilta ja auringolta. Riittävän leveä räystäs parantaa usein myös rakennuksen ulkonäköä.
Ikkunoiden valinnassa voidaan suosia auringon lämpösäteilyä vähentäviä malleja. Myös ikkunoiden koko ja suuntaus vaikuttavat taloon tulevan auringonsäteilyn määrään. Ikkunoita voidaan myös suojata tehokkaasti ikkunan yläpuolelle asennettavilla markiiseilla, joita on saatavissa sekä sähkökäyttöisinä että käsikäyttöisinä.
Mekaaniset ja sähköiset kaihtimet
Kiinteät tai säädettävät ikkunoiden ulkopuolelle asennettavat kaihtimet varjostavat erittäin tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn rakennuksen ulkopuolelle. Tehokkain suoja saadaan, kun ikkunan ulkopuolelle asennettua kaihdinta ohjataan sähköisesti ja automatiikan avulla. Ulkokäyttöön suunnitellut kaihtimet eroavat täysin sisäkäyttöön suunnitelluista kaihtimista.
Ikkunoiden väliin asennettavat kaihtimet vähentävät myös lämpösäteilyä. Ikkunan sisäpuolelle tulevien kaihtimien vaikutus lämpösäteilyn vähentämisessä on enää noin puolet verrattuna ikkunoiden väliin asennettaviin kaihtimiin. Sisäpuolinen aurinkosuojaus onkin parhaimmillaan, kun halutaan vaikuttaa sisävalaistuksen laatuun ja estää auringonvalon aiheuttamaa häikäisyä.
Energiataloudellisin ja käyttäjäystävällisin ratkaisu saavutetaan yhdistämällä ulko- ja sisäpuolinen aurinkosuojaus käyttäjän toiveiden mukaan toimivaksi kokonaisuudeksi.

Sisätilojen fiksu viilennys tai jäähdytys
Jos passiiviset ratkaisut eivät riitä lämmönnousun estämiseen, voidaan sisäilman lämpötilaa ja kosteutta laskea ilmanvaihtoteknisillä ratkaisuilla.
Koneellisella ilmanvaihdolla voidaan tehostaa yöaikaista ilmanvaihtoa, jolloin kesällä yöaikaan alle 20-asteinen tuloilma viilentää sisätiloja. Jos ylilämpöä ilmenee myös keväällä ja syksyllä, voidaan tuloilman virtaamaa kasvattamalla viilentää tiloja myös päiväsaikaan.
Ilmanvaihtoon kytketty lämpökaivo ja jossain määrin myös vaakaputkisto viilentävät jäähdytyspatterin vakioteholla. Pullonkaulana ovat ilmanvaihtokoneen teho, kanaviston pinta-ala sekä itse jäähdytyspatterin teho. Lämpökaivo itsessään on yleensä riittävän tehokas jäähdytin. Sisätilojen ylilämpöenergiaa saadaan tällä tavoin hyödynnettyä maalämpöpumpun avulla talvikaudella, kun lämpöä taas tarvitaan. Jäähdyttävä ilmanvaihtoputkisto on eristettävä kondenssiveden vuoksi.
Ilmanvaihdon esilämmitystä ja viilennystä varten voidaan asentaa vaakaputkisto talon alle, jolloin ilmanvaihtokoneen ottamaa ulkoilmaa voidaan kovilla pakkasilla lämmittää maapiirin avulla jopa yli 20 celsiusastetta ja helteellä tuloilmaa voidaan viilentää muutamalla asteella. Sisätilojen ylilämpöenergiaa saadaan tällä tavoin hyödyksi ilman maalämpöäkin talvikaudella.
Vinkit aurinkosuojaukseen:
– Käytä aurinkosuojaratkaisujen suunnittelussa ammattilaisia.
– Mieti, mitkä tilat talossa altistuvat keskipäivän auringolle (kaakko, etelä ja lounas) ja hyötyvät erityisesti aurinkosuojauksesta.
– Huolehdi, että eri suunnittelijat ja talosi toimittaja saa kaikki tarvittavat tiedot valitsemistasi aurinkosuojatuotteista ja niiden vaikutuksesta rakentamiseen ajoissa.
Teksti: energiatehokaskoti.fi
6 3 2020
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
LVI-TU:n vinkit putkien sulana pitämiseksi
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU toteaa, että putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty.
-
TUOTEUUTUUS: Tarkett: Vesitiivistä designia kylpyhuoneeseen
Tarkett lanseeraa uuden märkätilamalliston, johon kuuluu vesitiiviitä lattian- ja seinänpäällysteitä. Aquarelle ja iQ-malliston tuotteet ovat paitsi tyylikkäitä myös helppohoitoisia, kestäviä, hygieenisiä ja edullisia.
-
TUOTEUUTUUS: Louis Poulsen: Messinkimetalloitu Panthella 320
Tanskalainen arkkitehti Verner Panton kehitti Panthella-valaisimen vuonna 1971.
-
TUOTEUUTUUS: Oy Kaha Ab: CRC Crick säröjen paljastukseen
CRC Crick on kolmesta tuotteesta koostuva NDT (Nondestructive testing) -menetelmä, joka paljastaa piilevät viat helposti kohteen rakennetta vahingoittamatta.
-
Maailman suurin paljunvalmistaja, sastamalalainen Kirami lisää tuotantoaan
Uusi Sauna Factory perustettiin vastaamaan suureen FinVision-saunojen kysyntään.
-
TUOTEUUTUUS: Nordiska Klimatfabriken AB: Kylpyhuonepuhallin ja lämmönsiirrin Klimat K7
Puhaltimessa on valittavissa kuusi ohjelmaa, jotka hoitavat poistoilmatehtävän kaikissa asunnoissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto.
-
Good Design® -tunnustuspalkinto Aicci T1 -pöydälle
2020 Good Design® -tunnustus on myönnetty älyvalaisevalle Aicci T1 -pöydälle.
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...