ARTIKKELI: Aurinkosuojausta tarvitaan myös Suomessa

 

Aurinkosuojauksella estetään liiallisen auringonvalon ja -lämmön pääsy sisätiloihin kesäaikoina. Ilman aurinkosuojausta erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa sisäilman lämpötila voi nousta liian korkeaksi, jolloin jäähdytystarve kasvaa.

ARTIKKELI: Aurinkosuojausta tarvitaan myös SuomessaKuva: Randy Jost, Pixabay

Aurinkosuojauksen merkitys korostuu yhä enemmän uudisrakennuksissa. Passiivienergiatasolle Etelä-Suomessa rakennetut uudistalot saavat auringon lämpö­säteilyä ikkunoiden kautta jopa enemmän kuin tarvitsevat koko lämmityskaudella lämmitysenergiaa. Niinpä passiivitalon sisäilmaa pitää joko viilentää tai estää auringon suoran lämpö­säteilyn pääsy sisätiloihin aurinkosuojauksen keinoin.

Aurinkosuojauksella voidaan minimoida tai jopa poistaa tilojen jäähdytystarve ja estää sisälämpötilan nousu liian korkeaksi. Järkevästi toteutettu aurinkosuojaus vähentää koneellisen jäähdytyksen tarvetta, ja vähentää näin myös energiankulutusta. Ylilämmön energiaa on myös mahdollista ottaa talteen.

Talon oman lämpökuorman lisäksi tiloja lämmittävät aurinko ja hellepäivinä myös itse ulkoilma. Aurinko tuo taloon ikkunoiden kautta valon lisäksi lämpöä. Auringonsäteilyn määrä ja suojautumistarve vaihtelevat merkittävästi vuodenaikojen ja vuorokauden ajan mukaan. Lämpö­tilan liiallista nousua sisätiloissa tapahtuu lähinnä keväästä syksyyn, jos auringon aiheuttamaa lämpötilan nousua ei torjuta.

Matala- ja passiivienergiatason taloissa auringonsäteilyn aiheuttama sisäilman liiallinen nousu on normitaloa isompi ongelma, koska ympäri vuoden yleensä melko vakiona pysyvän taloussähkön kulutuksesta syntyvä lämpö riittää lämmittämään taloa riittävästi jo varhaisemmin keväällä ja pidempään syksyllä.

Aurinkoisena kesäpäivänä auringon aiheuttama lämpökuorma voi keskipäivällä olla moninkertainen verrattuna passiivitalon huippu­pakkasten aikaiseen lämmitystehon tarpeeseen.

Huonelämpötilan ohella myös ilmankosteus vaikuttaa oleellisesti siihen millaisena sisälämpötila koetaan. Liian suuri kosteuden määrä ilmassa tuntuu iholla tukalalta ja liian pieni kosteuden määrä kuivattaa limakalvoja ja ihoa.

Rakenteelliset aurinkosuojaratkaisut

Aurinkosuojauksessa kannattaa hyödyntää ensisijaisesti rakenteelliset mahdollisuudet. Auringon liiallista säteilyä voidaan torjua talon ulko- ja sisäpuolisilla aurinkosuojaratkaisuilla.

Riittävän leveät räystäät ovat hyvä keino torjua liiallista auringonsäteilyä. Räystään leveys voi olla yli metrinkin. Leveä räystäs suojaa samalla myös ulkoseinää sateilta ja auringolta. Riittävän leveä räystäs parantaa usein myös rakennuksen ulkonäköä.

Ikkunoiden valinnassa voidaan suosia auringon lämpösäteilyä vähentäviä malleja. Myös ikkunoiden koko ja suuntaus vaikuttavat taloon tulevan auringonsäteilyn määrään. Ikkunoita voidaan myös suojata tehokkaasti ikkunan yläpuolelle asennettavilla markiiseilla, joita on saatavissa sekä sähkökäyttöisinä että käsikäyttöisinä.

Mekaaniset ja sähköiset kaihtimet

Kiinteät tai säädettävät ikkunoiden ulko­puolelle asennettavat kaihtimet varjostavat erittäin tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn rakennuksen ulkopuolelle. Tehokkain suoja saadaan, kun ikkunan ulkopuolelle asennettua kaihdinta ohjataan sähköisesti ja automatiikan avulla. Ulko­käyttöön suunnitellut kaihtimet eroavat täysin sisäkäyttöön suunnitelluista kaihtimista.

Ikkunoiden väliin asennettavat kaihtimet vähentävät myös lämpösäteilyä. Ikkunan sisäpuolelle tulevien kaihtimien vaikutus lämpösäteilyn vähentämisessä on enää noin puolet verrattuna ikkunoiden väliin asennettaviin kaihtimiin. Sisäpuolinen aurinkosuojaus onkin parhaimmillaan, kun halutaan vaikuttaa sisävalaistuksen laatuun ja estää auringonvalon aiheuttamaa häikäisyä.

Energiataloudellisin ja käyttäjäystävällisin ratkaisu saavutetaan yhdistämällä ulko- ja sisä­puolinen aurinkosuojaus käyttäjän toiveiden mukaan toimivaksi kokonaisuudeksi.

Aurinkosuojaus
Kuva: Gretta Blankenship, Pixabay

Sisätilojen fiksu viilennys tai jäähdytys

Jos passiiviset ratkaisut eivät riitä lämmön­nousun estämiseen, voidaan sisäilman lämpö­tilaa ja kosteutta laskea ilmanvaihtoteknisillä ratkaisuilla.

Koneellisella ilmanvaihdolla voidaan tehostaa yöaikaista ilmanvaihtoa, jolloin kesällä yöaikaan alle 20-asteinen tuloilma viilentää sisätiloja. Jos ylilämpöä ilmenee myös keväällä ja syksyllä, voidaan tuloilman virtaamaa kasvattamalla viilentää tiloja myös päiväsaikaan.

Ilmanvaihtoon kytketty lämpökaivo ja jossain määrin myös vaakaputkisto viilentävät jäähdytyspatterin vakioteholla. Pullonkaulana ovat ilmanvaihtokoneen teho, kanaviston pinta-ala sekä itse jäähdytyspatterin teho. Lämpökaivo itsessään on yleensä riittävän tehokas jäähdytin. Sisätilojen ylilämpöenergiaa saadaan tällä tavoin hyödynnettyä maalämpöpumpun avulla talvikaudella, kun lämpöä taas tarvitaan. Jäähdyttävä ilmanvaihtoputkisto on eristettävä kondenssiveden vuoksi.

Ilmanvaihdon esilämmitystä ja viilennystä varten voidaan asentaa vaakaputkisto talon alle, jolloin ilmanvaihtokoneen ottamaa ulko­ilmaa voidaan kovilla pakkasilla lämmittää maapiirin avulla jopa yli 20 celsiusastetta ja helteellä tulo­ilmaa voidaan viilentää muutamalla asteella. Sisä­tilojen ylilämpöenergiaa saadaan tällä tavoin hyödyksi ilman maalämpöäkin talvikaudella.

Vinkit aurinkosuojaukseen:

– Käytä aurinkosuojaratkaisujen suunnittelussa ammattilaisia.

– Mieti, mitkä tilat talossa altistuvat keskipäivän auringolle (kaakko, etelä ja lounas) ja hyötyvät erityisesti aurinkosuojauksesta.

– Huolehdi, että eri suunnittelijat ja talosi toimittaja saa kaikki tarvittavat tiedot valitsemistasi aurinkosuojatuotteista ja niiden vaikutuksesta rakentamiseen ajoissa.

Teksti: energiatehokaskoti.fi

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...