ARTIKKELI: Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa
6 3 2020
Ikkunat ovat yleensä talon ulkovaipan lämmöneristyksen heikoin lenkki. Niiden kautta pääsee ulos jopa 15–20 prosenttia lämmitysenergiasta. Ikkunoiden kunnostus ja uusiminen parantavat energiatehokkuuden lisäksi asumismukavuutta.

Energiahukkaa voidaan vähentää monella tavalla. Ikkunoita ei kannata uusia harkitsematta ensin pienempiä toimenpiteitä. Paksut verhot ikkunoiden edessä vähentävät talvella kylmän ja vedon tunnetta ja parantavat ulkovaipan lämpötaloutta. Myös sälekaihtimet puitteiden välissä eristävät tehokkaasti. Kesällä kaihtimet auttavat liikalämmön torjumisessa varsinkin etelän puolella. Myös ulkopuolinen aurinkosuojaus on tehokas. Verhot ja kaihtimet suljetaan lämmityskaudella yöksi, mutta ne kannattaa avata päivällä, jotta auringon säteily tulee hyödynnetyksi.
Ilmavuodot tukkoon
Ilmavuodot ovat tavallisia vanhoissa taloissa: lämmin ja kostea sisäilma vuotaa ulos ulkovaipan raoista ja rei´istä. Samalla kylmää ilmaa pääsee sisälle. Vuotojen tilkitseminen ja tiivistäminen on helppo ja tehokas keino parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Kun veto vähenee, myös asumismukavuus paranee. Ilmavuodot liittyvät myös asumisterveyteen. Kun lämmin ja kostea ilma pääsee kosketuksiin kylmien rakenteiden kanssa, syntyy kosteusvaurion riski. Riski pienenee, kun ilmavuodot tilkitään.
Kun vuotoja paikataan, täytyy huolehtia, että ilmanvaihto on jatkossakin riittävää. Vanhemmissa taloissa ikkunat voivat olla ainoa korvausilman lähde.
Pientaloissa eniten ilmavuotoja on yläpohjan ja seinien liitoksissa sekä ovissa ja ikkunoissa. Yläpohjan ja seinien liitosten vuodot ovat yleensä vaikeasti korjattavissa, koska ne ovat piilossa rakenteiden sisällä. Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen on sen sijaan helppoa, ja se voi vähentää lämmityskuluja merkittävästi lähtötilanteen mukaan.
Ovien tiivisteet kannattaa tarkistaa aika ajoin ja uusia tarvittaessa. Ilmaa läpäisemättömät tiivisteet ovat parhaita. Oviaukkoon voidaan asentaa myös tiivistelista, jolloin saadaan kaksinkertaiset tiivisteet.
Tiivistettäessä ikkunoita kaksilasisen ikkunan ulomman puitteen ylä- ja alalaitaan jätetään tuuletusraot. Ne ehkäisevät ikkunan huurtumista. Sisempi ikkuna tiivistetään kauttaaltaan. Kumitiivisteen lisäksi lämmityskaudella voidaan käyttää liimapaperia. Se laitetaan karmin ja puitteen raon päälle.
Yksi keino edistää ilmanvaihtoa on niin sanottu tuloilmaikkuna, jonka tiivisteissä tai puitteissa on aukkoja oikeissa kohdissa. Ulommassa puitteessa aukko jätetään alalaitaan ja sisemmässä ylälaitaan. Ideana on, että jonkin verran ilmaa pääsee sisälle, mutta se lämpenee ikkunoiden välissä.
Ilmavuotoja voi löytyä myös seinien liitoksista ja ikkuna- ja ovikarmien liitoksista. Raot voi tilkitä huokoisella eristemateriaalilla, kuten pellavanauhalla tai -riveellä tai sanomalehtipaperilla. Eristettä ei kannata tukkia liian tiiviiksi, koska sen sisältämä ilma toimii eristeenä. Raon päälle voi liimata liimapaperia.
Jos uudet, niin energiatehokkaat
Kun pelkkä tiiviste ei enää riitä, ikkunan energiatehokkuutta voi parantaa sisälasin elementin uusimisella tai kolmannen lasin lisäämisellä kaksilasiseen ikkunaan.
Kun ikkunat päätetään uusia kokonaan, kannattaa hankkia mahdollisimman energiatehokkaat ikkunat. Ne ovat tavallisia kalliimmat, mutta investointi on selvästi kannattava ikkunoiden elinkaaren mukaan laskettuna.
Ikkunoiden energialuokitus kertoo energiatehokkuudesta. Energialuokitus on Suomessa vapaaehtoinen, mutta monet valmistajat ovat ottaneet sen käyttöön. Luokituksessa otetaan huomioon muun muassa lämmöneristävyys, ilmanpitävyys ja kyky läpäistä auringon säteilyä. Parhaissa ikkunoissa on neljä lasia ja niiden välissä eristäviä kaasuja. Ikkunoiden asentaminen kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi.
Teksti: Korjaustieto.fi
6 3 2020
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
LVI-TU:n vinkit putkien sulana pitämiseksi
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU toteaa, että putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty.
-
TUOTEUUTUUS: Tarkett: Vesitiivistä designia kylpyhuoneeseen
Tarkett lanseeraa uuden märkätilamalliston, johon kuuluu vesitiiviitä lattian- ja seinänpäällysteitä. Aquarelle ja iQ-malliston tuotteet ovat paitsi tyylikkäitä myös helppohoitoisia, kestäviä, hygieenisiä ja edullisia.
-
TUOTEUUTUUS: Louis Poulsen: Messinkimetalloitu Panthella 320
Tanskalainen arkkitehti Verner Panton kehitti Panthella-valaisimen vuonna 1971.
-
TUOTEUUTUUS: Oy Kaha Ab: CRC Crick säröjen paljastukseen
CRC Crick on kolmesta tuotteesta koostuva NDT (Nondestructive testing) -menetelmä, joka paljastaa piilevät viat helposti kohteen rakennetta vahingoittamatta.
-
Maailman suurin paljunvalmistaja, sastamalalainen Kirami lisää tuotantoaan
Uusi Sauna Factory perustettiin vastaamaan suureen FinVision-saunojen kysyntään.
-
TUOTEUUTUUS: Nordiska Klimatfabriken AB: Kylpyhuonepuhallin ja lämmönsiirrin Klimat K7
Puhaltimessa on valittavissa kuusi ohjelmaa, jotka hoitavat poistoilmatehtävän kaikissa asunnoissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto.
-
Good Design® -tunnustuspalkinto Aicci T1 -pöydälle
2020 Good Design® -tunnustus on myönnetty älyvalaisevalle Aicci T1 -pöydälle.
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...