ARTIKKELI: Katolle lisävuosia hyvällä huollolla

 

Katon kuntoa kannattaa säännöllisesti seurata ja reagoida nopeasti havaittuihin vaurioihin. Säännöllisen huollon sekä hyvissä ajoin tehtyjen paikkakorjausten ansiosta suurempien korjausten tarvetta voidaan lykätä vuosilla.

ARTIKKELI: Katolle lisävuosia hyvällä huollollaTiilikatto voidaan puhdistaa kovalla harjalla tai painepesurilla. Tiilikaton rikkoutuneiden tiilten vaihtaminen ei ole vaikeaa. Katto­tiiliä vaihdettaessa kannattaa tarkistaa silmämääräisesti aluskatteen ja puurakenteen kunto. Kuva: Monterkoi, Pixabay

Katto on syytä puhdistaa säännöllisesti. Samalla lumiesteiden, tikkaiden, kulku­siltojen ja muiden kattovarusteiden kunto tarkistetaan, vesikourut puhdistetaan sekä niiden kaatosuunta ja kiinnitykset varmistetaan. Syöksytorvien kautta valuvat vedet johdetaan pois rakennuksen vierestä sadevesiverkostoon, avo-ohjaan tai vähintään kolmen metrin etäisyydelle maastoon.

Mahdollista vesikaton vuotokohtaa voi etsiä katsomalla katetta kirkkaalla säällä ullakolta vesikaton alapuolelta. Lisäksi pitkäaikainen vuoto aiheuttaa aina valumajälkiä. Aluskate kuitenkin kerää vedet ja valuttaa ne räystään tuntumaan, joten vuotokohtien paikallistaminen voi olla hankalaa.

Kattoremontti
Kuva: Pixabay

Puhdistus ja korjaukset materiaalin mukaan

Tiilikatto voidaan puhdistaa kovalla harjalla tai painepesurilla. Tiilikaton rikkoutuneiden tiilten vaihtaminen ei ole kovinkaan vaikeaa. Katto­tiiliä vaihdettaessa kannattaa tarkistaa silmämääräisesti aluskatteen ja puurakenteen kunto.

Peltikattoa ei saa päästää ruostumaan, vaan se on maalattava riittävän usein. Peltikatteen huoltomaalauksessa on tärkeää puhdistaa pinnat huolellisesti ja valita oikea pintakäsittely. Saumattujen peltikattojen korjaaminen ja uusiminen on teetettävä ammattipeltisepällä.

Profiilipeltikatteissa löystyneet kiinnikkeet aiheuttavat toisinaan vuotoja. Tällöin vanhat kiinnikkeet joudutaan vaihtamaan uusiin tai kiristämään vanhoja. Muovipinnoitetut peltikatot voidaan huoltomaalata. Jos pinnoite on jo irronnut laajalta alueelta, suositellaan koko katemateriaalin vaihtoa uuteen.

Bitumikatteista puhdistetaan roskat varoen rikkomasta katetta. Bitumi pehmenee lämpimässä, joten helteillä on varottava kulkemasta katolla. Lumen poisto talvella on tehtävä varovasti. Tasakattoisissa taloissa on yleensä bitumi­kate ja hyvin loiva kaato kattokaivoon. Siksi katto­kaivojen toiminta on tarkistettava säännöllisesti. Lammikoita ei saa päästä syntymään, sillä erityisesti jäätyessään vesi voi vaurioittaa kattoa. Lumen sulamista vedeksi ja jäätymistä räystäällä voidaan ehkäistä yläpohjan riittävällä lämmöneristeellä ja ilmatiiviydellä sekä tuuletusvälillä vesikaton ja yläpohjan lämmöneristeen välissä. Ongelmien ilmetessä asiantuntija tekee korjaustarveselvityksen ja määrittää tarvittavat toimenpiteet.

Kattotöissä työturvallisuudesta on huolehdittava hyvin. Varsinaiset katon korjaus- ja huoltotyöt kuuluvat alan ammattilaisille.

Jatkuvan säärasituksen alaisena olevan katon peruskorjaus tulee kuitenkin ennemmin tai myöhemmin eteen. Silloin on syytä harkita, voitaisiinko talon energiatehokkuutta parantaa katon korjauksen yhteydessä esimerkiksi lisäeristämällä.

Teksti: Korjaustieto.fi

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...