ARTIKKELI: Kaunis koti palkitsee sinnikkyyden ja vaivannäön

 

Kotitalonsa rakennuksella lähes päivittäin hommissa mukana ollut Annukka Hakala on valinnoissaan tinkimätön rakentaja. Hän ideoi sekä etsii ja odottaa mieluummin haluamaansa, kuin tyytyy kompromissiin.

ARTIKKELI: Kaunis koti palkitsee  sinnikkyyden ja vaivannäönKeittiön on tämän talon sydän, ja sen täydellistä toimivuutta hiottiin pitkään. Terassille on tulossa musta alumiininen pinnakaide.

Rinteessä napakasti istuva kaksikerroksinen musta omakotitalo on yksinhuoltajaäidin voimanponnistus, jossa apuna oli osaava ystäväpiiri.

– Olin ajatellut tekeväni yhdessä tasossa olevan avaimet käteen -talon, mutta päädyin rakentamaan jyrkälle rinnetontille kahteen tasoon ja suunnittelemaan talon itse, Destialla työpäällikkönä työskentelevä Annukka Hakala kertoo.

Siinäpä ne suunnitelmista poikkeamat tämän talon suhteen sitten olivatkin.

Ulkotyöt
Ulkotöissä riittää vielä tekemistä. Tammisen pääoven portaat ovat toistaiseksi betonilla ja katos viimeistelemättä. Katoksen alapinta käsitellään vaaleaksi ja sivuille on tulossa puurakenteita.

Muilta osin talo on rakentunut tarkasti Annukan suunnitelmien mukaan, ensin yläkerta ja hitaasti myös alakerta, missä etenkin saunan ratkaisut ovat vaatineet aikaa ja taitavia tekijöitä.

Talon alakerta on harkkorakenteinen ja yläkerta puurunkoinen. Väliseinät ja katot ovat kipsilevyä. Annukka huolehti itse maatyöt ja perustukset ja hankki muurarit harkkojen työstöön. Puurunko tuli asennettuna.

– He tekivät talon ulkoa valmiiksi ja sisältä levypintaan. Päädyin puurunkoon, josta minun oli itse helpompi jatkaa rakentamista. Sähkö ja putkityöt tilasin erikseen, Annukka kertoo.

Toimivaksi suunniteltu 120-neliöinen

Pohjapiirrosta varten Annukka teki luettelon, mitä talossa pitää ehdottomasti olla.

– Halusin kodinhoitohuoneen samaan tasoon makuuhuoneiden ja keittiön kanssa. Viereen tuli vaatehuone, jossa säilytetään koko perheen vaatteita. Siirtymät eivät ole pitkiä, ja yläkertaa pääsee kätevästi kiertämään ympäri.

Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta, kodinhoitotila, läpi kuljettava vaatehuone, avokeittiö ja olohuone sekä suihkullinen kylpyhuone. Alakerrassa on aula, vierashuone, pukuhuone, sauna ja pesutilat, wc sekä iso varasto- ja askartelutila, jonka tekeminen on vielä vaiheessa.

Lattiakaadot tehtiin jo valun yhteydessä, mikä piti ottaa huomioon jo suunnittelussa. Tämä mahdollisti isot lattialaatat.

Skandinaavisen selkeää

Sisätilat ovat huoneesta toiseen yhdenmukaisia ja skandinaavisen selkeästi sisustettuja.

Aito tammi saa ryhtiä mustasta väristä, ja tehostevärinä on kulta. Makuu­huoneiden seinissä on vihertävää ja petroolin sävyä, muuten seinät ovat valkoiset.

Pukuhuone
Pukuhuoneen hauskan näköiset puiset istuimet löytyivät huonekaluliikkeen löytönurkkauksesta. Lasioven karmit on maalattu itse mustaksi. Vaalea laatta on samaa kuin yläkerrassa.

Annukka näki paljon vaivaa sen eteen, että etsi ja löysi haluamiaan materiaaleja järkevään hintaan. Väliovet, tasot ja alakerran parketin hän haki Virosta.

– Suomen valikoima on kaikkialla valitettavasti melko samaa, ja aitoa puuta on muutamissa tuotteissa hankala saada.

Virossa on hyvä olla hintatietoinen, ja miettiä, mitä sieltä kannattaa lähteä tuomaan.

– Pintamateriaalien kriteereinä oli laadukkuus. Olen pyrkinyt käyttämään puuta ja luonnonmateriaaleja niiltä osin, kun se on ollut järkevää ja kustannuksiltaan mahdollista. Kauniisti ikääntyvät, aidot materiaalit miellyttävät silmää.

Yläkerran kalanruotoparketti on tyylikäs valinta, joka työllisti Annukkaa rakennus­vaiheessa monta päivää.

Sauna
Lauteiden seinään kiinnitetty teräsrunko antaa mielikuvan leijuvista lauteista. Alalauteen keskiosa on irrotettava, mikä helpottaa tilan pesemistä. Tyylikäs lasiseinä on listaton. Lasia varten sekä laattaan että kattopaneeliin on tehty urat.

– Asennus ei ollut vaikeaa, mutta lähes jokainen pala vaati useita sirkkelillä käyntejä.

Keittiön ja olohuoneen välille jää paikallaan muurattu varaava takka, jossa on komeat messinkipellitykset. Takan jatkeeksi muurattiin kiinteä penkki, jonka pinta laatoitettiin retrohenkisesti mustalla kiiltäväpintaisella laatalla. Laatta on sama kuin kylpyhuoneessa mutta erivärinen. Talon yksi idea onkin toistuvat kuviot ja yksityiskohdat.

Olohuoneen ikkunajako määräytyi terassin liukuoven koon mukaan. Lamellikaihtimet ovat korkeissa ikkunoissa käytännölliset ja suljettuna huomaamattomat.

Annukka
Jyrkän rinnetontin myötä Annukka päätyi suunnittelemaan talon itse ystäväpariskunnan avulla. Rakennustapa vaatii rakennuttajalta projektinhallintaa, mitä Hakalan tekee myös päivätyössään infrarakentamisessa.

Talon erikoisuus on paikallaan valettu portaikko, jossa askelma toistuu myös alapuolella.

Jos alapinta olisi suora, rakenne olisi helpompi tehdä. Pitkän jännevälin takia valu piti raudoittaa jykevästi ja rakentaa alle kunnon teline ja muotti.

– Valuvaihe jännitti. Portaat valettiin kerralla, ja jos teline tai muotti olisi pettänyt, betoni olisi pitänyt lapioida vauhdilla pihalle, nauraa Annukka.

Kodinhoitotila
Sisustuksen yhdenmukaisuus ja selkeys toistuu tilasta toiseen. Korkea aukko vaatehuoneen ja kodinhoitotilan välillä tuo arkisille käyttötiloille pientä luksuksen tuntua.

Keittiö, eteinen ja kylpyhuone

Keittiössä, eteisessä ja kylpyhuoneessa on tammiviilutetut kiintokalusteet. Saarekkeessa tammiviilu on mustana, muualla puun värisenä. Ruuan­laitto ja leipominen ovat Annukan intohimo. Keittiö on kodin tiloista se, johon on satsattu eniten.

– Olin rakentaessa tarkka kustannuksissa, mutta keittiö meni lopulta tietoisesti yli budjetin. Keittiö on meidän kodin keskipiste, jota käytetään paljon. Halusin sen olevan kaunis ja silti ehdottoman toimiva. Esimerkiksi altaan kokokriteerinä oli, että siinä mahtuu pesemään uunipellit kunnolla.

Kylpyhuone
Tilava ja tyylikäs yläkerran kylpyhuone on laatoitettu isoilla 60 x 60 -laatoilla, joita varten lattiakaadot tehtiin jo laatan valuvaiheessa. Suihkutilan pääty ja lattiakaivo on muutaman sentin muuta lattiaa matalallammalla, ja kaadot on ohjattu seinustoilta myös kaivon suuntaan.

Kaikki kylmälaitteet on integroitu ovien taakse, vedin on musta kisko kaappi­runkojen välissä, joka jättää sormille tilaa. Ison saarekkeen ympärillä mahtuu laittamaan ruokaa useampikin kokki.

– Keittiössä on sekä induktio- että kaasuliesi. Myös aamiaiskaappi oli oleellinen, sillä sen ovien taakse saa arjen sotkut helposti piiloon, Annukka kertoo.

Kivitasot Annukka hankki Virosta, mistä mittamiehet pistäytyvät ensin Kangasalla mittaamassa tasot läpivienteineen ja palasivat myöhemmin valmiiden tasojen kanssa asennusreissulle.

– Kävin itse Virossa valitsemassa materiaalin, ja silti tasot tulivat sieltä hankittuina huomattavasti halvemmiksi kuin Suomesta ostaessa.

Huonekorkeutta on lähes neljä metriä, joten korkeiden yläkaappien päälle jää vielä runsaasti tilaa keventämään massiivista keittiötä.

Suihku
Kylpyhuoneen puskuun laatoitettu marmoriseinä vaati taitavan laatoittajan. Marmorilaatan paksuus on pari senttiä. Painavia laattoja piti käsitellä varoen, etteivät kulmat hajoa. Kaikissa kosteissa tiloissa on syvennykset shampoopulloille.

Läpikuljettava vaatehuone

Keittiön kautta on kulku Annukan makuuhuoneeseen, jonka yksi seinä on lähes kokonaan ikkunaa. Kaikki muut ikkunat ovat elementti-ikkunoita paitsi makuuhuoneen ranskalainen parveke ja tyttären huoneen toinen ikkuna, jotka toimivat hätäpoistumistienä.

Viereisen pukeutumishuoneen pitkä seinä on varattu vaatesäilytykselle.

Laatikoiden lasiset etulevyt tekevät kalusteen ilmeestä kevyen. Ripustinvaatteita ei ole kätketty ovien taakse.

– Avoratkaisu on helpompi kuin ajattelin. Pinnoille tulee jonkin verran pölyä, mutta vähän siihen nähden, että tämä on läpikuljettava vaatehuone. Vaatteita ei kuljeteta edestakaisin, vaan ne siirretään viereisestä kodinhoitotilasta suoraan hyllyyn. Myös saunaan mennessä riisumme tässä ja menemme alakertaan kylpy­takit päällä.

Leikkihuone
Seitsemänvuotiaan Erinin huoneessa on paljon tilaa leikkiin ja temppuiluun. Huoneen nurkkaan on tulossa korkeampi vuode, jonka alle saadaan säilytystilaa leluille. Lattiaa peittää ääntä vaimentava kokolattiamatto.

Parketin hintainen kokolattiamatto

Lastenhuoneen kokolattiamatto on osoittautunut huippuhyväksi valinnaksi, sillä seitsemänvuotias Erin ystävineen leikkii aina lattialla. Tiivisnukkaisen maton saa kätevästi imurilla puhtaaksi, ja lattia on todella hiljainen.

Maton asennus sen sijaan oli melkoinen paini, koska matto oli alkuun hieman huonetta isompi. Matto on kiinnitetty lattialistoilla, joten sen vaihtaminen on helppoa. Hinnaltaan matto maksoi keskihintaisen parketin verran.

Makuuhuone
Annukan makuuhuoneessa on ikkunat kahteen suuntaan. Liukuoviratkaisu vaatehuoneen ja makuuhuoneen välillä säästää tilaa ja mahdollistaa kalustamisen seinän molemmin puolin. Myös kodinhoitohuoneen ja eteisen välillä on liukuovi.

Yläkerran suihkullinen wc mahdollisti sen, että alakerran saunaosaston rakentamisella ei ollut kiirettä. Yksityiskohdiltaan kauniissa ja naisellisessa kylpyhuoneessa yhdistetään kahta erikokoista laattaa. Altaan takaseinällä ladonta on tehty kalanruotokuviona ja sauma on kullanväristä epoksisaumaa.

– Kullanvärinen hana odottaa vielä asennusta, koska rakennusvaiheessa kaikkia osia ei ollut Suomessa vielä saatavilla.

Pesuhuoneessa marmoriseinä

Saunaosasto valmistui reilu vuosi muuton jälkeen. Idea pesuhuoneen marmori­seinästä lähti itämään Viron reissulla, jolloin Annukka valitsi talon kivitasoja. Sopiva laatta löytyi lopulta kotimaiselta kiviveistämöltä ja vaati Annukalta viitseliäisyyttä kuskata painavat laatat vielä erikseen reunahiontaan.

– Tilasin ennen ostopäätöstä näytelaatan nähdäkseni kuinka mittatarkka se oli. Muuten työstäminen olisi ollut hankalaa.

Leijuvilta näyttäviä lauteita varten hitsattu teräsrunko on pultattu harkkoseinään ja lämpökäsitelty haapa on sahattu jiiriin. Saunan toteutukseen tarvittiin taitava timpuri, joka on työstänyt puuta koko ikänsä. Saunan teossa oli apuna myös Annukan isä.

– Molemmat miehistä arvostavat käsityötä, ja halusivat myös toteuttaa toiveeni suunnitelmani mukaan, vaikka tekeminen oli työlästä ja hidasta, kertoo Annukka arvostaen timpureiden ammattitaitoa.

Portaat
Erikoisosaamista sekä telineen ja muotin vaatinut betoniportaikko syntyi monen ammattilaisen yhteistyönä. Tammirimoituksen teki puuseppä.

– Harva viitsii nähdä tänä päivänä tuollaisen vaivan. Työ eteni hitaasti, mutta tiesin, että saan mitä haluan.

Vuonna 2017 alkanut rakentaminen kesti 11 kuukautta. Rakennushankkeen toteutumisessa myös Annukan insinöörikoulun aikainen ystävä oli korvaamaton apu.

– Oma kuvioni oli haastava. Minulla oli pieni lapsi ja kävin päivätöissä. Olen kiitollinen, että ympärilläni on sellaisia ihmisiä, joiden kanssa talonrakennus­projekti oli mahdollista toteuttaa.

– Yksin en olisi uskaltanut tähän hankkeeseen lähteä, Annukka myöntää.

Teksti: Anne Korkala

Kuvat: Ari Korkala

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...