ARTIKKELI: Marmoria ja puusohvia – vuonna 2020 sisustus on pramea mutta kodikas

 

Yleinen trendi on jo muutaman vuoden ajan vienyt suomalaisia sisustuksia kohti luonnollisuutta, maanläheisyyttä, kodikkuutta ja lämpöä. Keittiöissä ja kylpyhuoneissa korkeakiiltoisuus ja kliinisyys on väistynyt mattapintojen ja luonnonmateriaalien tieltä. Rakkaimmat esineet ja keramiikka on nostettu piilosta avohyllyille.

ARTIKKELI: Marmoria ja puusohvia – vuonna 2020 sisustus on pramea mutta kodikasKeittiöissä pinnalla ovat nyt murretut sävyt ja näyttävät kivimateriaalit. Metsänvihreä on erityisen trendikäs valinta. Kuva: Ferm Living

Kylmä rintama väistyy

Sisustuksissa saa näkyä elämä; yhdistelemällä vanhoja ja uusia esineitä kotiin tavoitellaan kerroksellisuutta ja persoonaa. Vielä hetki sitten sisustajat kysyivät eniten, mitkä valkoisen ja harmaan sävyt eivät varmasti taita lainkaan lämpimään. Nyt kysyjät haluavat tietää, kuinka sisustukseen saa tuotua kodikkuutta, kutsuvaa tunnelmaa ja luonnollisuutta.

Terrazzoa ja veistoksellisuutta

Jokaisella sisustusvuodella on oma vivahteensa, ja vuonna 2020 otetaan askel näyttävämpään suuntaan. Enää ei tarvitse pelätä, onko sisustus liian hieno. Tämän vuoden avainsanoja ovat veistoksellinen, värikäs, aito ja luonnollinen. Materiaaleissa nähdään paljon näyttävää kiveä, kuten marmoria, terrazzoa ja graniittia. Keittiön ja kylpyhuoneiden lisäksi kiveä käytetään myös esimerkiksi jykevien sohvapöytien materiaalina. Muita tämän vuoden trendimateriaaleja ovat klassiset metallit messinki ja teräs sekä peili­pinnat.

Väritalo Pantone valitsi vuoden väriksi klassisen tummansinisen, mutta sisustusalan messujen ja tapahtumien perusteella tämän vuoden todellinen hittiväri on keltainen. Nyt ei puhuta räväkästä sitruunankeltaisesta, vaan lempeistä ja murretuista keltaisen sävyistä muna-sokerivaahdon vaaleasta syvään oljenkultaiseen. Keltaisen trendikkäin väripari on vaaleanpunainen. Yllättävältä kuulostava yhdistelmä on herkullinen ja toimiva kuin berliininmunkki.

Saa ottaa rennosti
Kotona saa ottaa rennosti, ja onnistunut sisustus kestää elämää. Valkoinen sohva toimii koira- ja lapsiperheessä, kun päälliset ovat konepestävät. Kuva: Vilja Jääskeläinen, Hurmaava Harmaa

Huonekalut ovat nyt kuin taideteoksia. Epäsymmetriset muodot ja erilaisten pintojen ja materiaalien yhdistely tuo kalusteisiin leikkisyyttä ja veistoksellisuutta. Uutuusmattoihin kolmiulotteisuutta tuo korkean ja matalan nukan vaihtelu. Peileissä geometriset perusmuodot ovat saaneet kyytiä, ja uutuuskuvastin voikin olla satunnaisen vesilätäkön muotoinen tai taittua keskeltä niin, ettei peiliin katsahtava näekään omaa kuvaansa.

Voima ja vastavoima – mummolan paluu

Kaiken mahtipontisuuden ja koreiden materiaalien keskellä nousussa on myös toinen, lähes vastakkainen sisustustrendi. Ruotsissa sisustusalan vaikuttajien kodeissa kukkivat pelargonit ja ikkunoihin viritellään salusiiniverhot. Seiniä koristamaan nikkaroidaan puolipaneloinnit ja niiden ylle liisteröidään perinnetapetti. Kokonaisuuden kruunaa pöytävalaisimen vekkivarjostin. Yksi Ruotsin suurimmista sisustuslehdistä nimesi vuoden 2020 trendikalusteeksi kökssoffan, keittiösohvan, joka Suomessa paremmin puusohvana tunnetaan. Näitä mummolasta tuttuja elementtejä kotiinsa tuovat nyt kolmekymppiset sisustusharrastajat. Viltein ja tyynyin kuorrutetun puusohvan paluun myötä voimme heittää lopullisesti hyvästit korkeakiiltoiselle ja kliiniselle elämänhallintaa ja tahrattomuutta viestivälle sisustusaikakaudelle. Ja vinkkinä: puusohvan saa itselleen nettikirppikseltä parilla kympillä. Vielä.

Matto
Tässä matossa yhdistyvät tämän hetken isoimmat trendit: luonnonmateriaalit ja epäsymmetrinen, veistoksellinen muoto. Kuva: Cappelen Dimyr

Unohda baarijakkarat – keittiössä pötkötetään nyt sohvalla

Toiminnallisuuden lisäksi keittiöltä halutaan nyt viihtyisyyttä. Avokeittiöt ovat trendikkäitä, sillä ne tuovat kyökin osaksi muuta kodin elämää. Monena vuonna nähdyt baarijakkarat saarekkeen ääressä ovat vaihtuneet mukavampaan seurusteluryhmään, kun sohvat ovat saapuneet keittiöihin. Keittiösohvatrendiin pääsee edullisesti mukaan ostamalla kirpputorilta vanhan puusohvan ja maalaamalla sen omaan kotiin sopivan sävyiseksi. Keittiösohvan voi toteuttaa myös kiinteänä penkkinä, jolloin istuimen alle saa säilytystilaa vetolaatikoiden muodossa. Tällaisia kiinteitä sohvaratkaisuja löytyy jo monen keittiövalmistajan valikoimista. Paras paikka keittiösohvalle on ikkunan edessä, jolloin saadaan hyötykäyttöön keittiökaapistojen kannalta haastava kohta.

Murretut sävyt ja kivipinnat tuovat luonnon keittiöön

Syvät, murretut värit ja mattapinnat ovat nyt ajankohtaisia. Erityisen trendikäs sävy on tumma metsänvihreä. Keittiön ei tarvitse olla musta tai valkoinen kestääkseen aikaa. Kun keittiön sävy valitaan huolellisesti sopimaan asunnon muihin värisävyihin, kokonaisuus on tyylikäs, eikä väriin kyllästy.

Keittiön tasomateriaaleissa veistoksellisuuden ja näyttävien kivilaatujen trendi näkyy selvästi. Ehdoton ykkönen on tänä vuonna komposiittimateriaali terrazzo. Ajankohtaisimmassa terrazzolaadussa lasin, marmorin ja graniitin palaset ovat suuria ja muodostavat hyvin näyttävän kuvion. Terrazzon rinnalla suosiotaan ovat tauon jälkeen kasvattaneet voimakaskuvioiset graniitit.

Keittiö
Kiiltävässä keittiössä edustaminen ja pönötys ovat nyt pois muodista, ja oleskelua varten keittiöihin valitaankin baarijakkaroiden sijaan nyt sohva. Kirppikseltä ostetulla puusohvalla on ihanaa viettää aikaa porukalla. Kuva: Vilja Jääskeläinen, Hurmaava Harmaa

Vallitsevan muodin mukaan tasot ovat edelleen ohuita, alle kahden sentin paksuisia, ja viistereunaisia. Kun keittiöön on valittu hieno kivi­materiaali, sitä saa myös olla reilusti. Samalla kivellä tehdään sekä keittiön tasot että välitila. Myös alakaappien sivut voidaan peitelevyjen sijaan viimeistellä kivilevyillä, jolloin kivi muodostaa ikään kuin kehyksen kaapistojen ympärille.

Viimeistele komealla hanalla ja persoonallisella seinäkaapilla

Kun pääosaa näyttelevät kaunis sävy ja näyttävä kivitaso, selkeyttä saadaan jättämällä vetimet pois. Vedinuralliset kaapinovet ovat käytännöllinen valinta. Vetimiä kaipaava valitsee kivestä tai metallista valmistetut nuppivetimet, jotka ovat korumaisen kauniit jo itsessään. Marmorivetimillä saa myös helposti eleganssia keittiöön vaihtamatta työtasoa.

Näyttävät ja korkeat hanat ovat olleet muodissa jo vuosia, eikä tämä trendi osoita väistymisen merkkejä. Päinvastoin, kaarevien hanojen rinnalle on tullut mitä mielikuvituksellisempia hana­malleja, joista osa muistuttaa enemmän taideteosta kuin vesiputken loppupäätä. Ainoastaan mattapintaiset hanat ovat nyt selkeästi poistuneet muodista, ja trendikkäin valinta on perinteinen kromi. Hanan pariksi valitaan kulmikas, tason alle kiinnitettävä allas, jonka reunat eivät nouse näkyviin tason päälle.

Yläkaapit ovat palanneet keittiöihin muutaman vuoden tauon jälkeen entistä kevyempänä versiona. Täysmittaisen yläkaappirivin sijaan trendikäs valinta ovat ilmavasti asennetut yksittäiset kaapit. Säilytystilaa seinille ilman ahtauden tuntua saa myös korvaamalla osan ylä­kaapeista avohyllyillä, joille asetellaan kauneimmat keittiötarvikkeet. Jos keittiön seinille ei tarvita säilytystilaa, voi kaappien ja hyllyjen sijaan seinälle kiinnittää peilin. Se toimii kuin ylimääräisenä ikkunana tuoden keittiöön valoa ja avaruutta. Yläkaappeja valitessa kannattaa tarkastaa myös nettihuutokaupat ja vanhan tavaran liikkeet. Vintage-seinäkaappi tuo keittiöön persoonallisuutta ja kodikkuutta.

Peili
Peilin muoto on inspiroitunut vesilammikosta. Kuva: Ferm Living

Ainainen auringonpaiste keltaisella

Mitä tulee kodin suuriin pintoihin, tämän vuoden trendiväri, keltainen, on loistava valinta pohjoismaisiin koteihin. Vaikka Suomessa arastellaan lämpimien sävyjen käyttöä sisustuksessa, niillä on kylmiin sinipohjaisiin väreihin verrattuna useita etuja.

Keltainen sopii erinomaisesti tammen, koivun, saarnen ja muiden pohjasävyltään kellertävien puupintojen kaveriksi. Auringonvalossa keltaisella maalatut pinnat suorastaan hehkuvat, pilvisellä säällä ne taittuvat beigeksi ja tuovat kotiin kaivattua lämpöisyyttä. Moni kylmillä sävyillä sisustanut on huomannut, kuinka lämminsävyinen keinovalo tekee pinnat kelmeän vihertäviksi. Keltainen taas toimii upeasti myös säkki­pimeiden talvi-iltojen tunnelma­valaistuksessa.

Kaunis sävy on parhaiten edukseen, kun tehosteseinän sijaan maalataan koko huone. Tehosteseinä maalataan usein siinä uskossa, että yhdellä seinällä aksenttiväri ei ole liian hallitseva ja räväkkä. Todellisuudessa tehosteseinän vaikutus on päinvastainen: ympäröivien valkoisten seinien rinnalla mikä tahansa väri pomppaa kirkuen esille. Kun sävyllä maalataan koko huone, se muodostaa sisustukselle eleettömän ja rauhallisen taustan. Ennen maalaamista sävyn valitsemiseen on hyvä malttaa käyttää aikaa ja tutkailla värimalleja kotona eri valaistuksissa. Valitsemalla murretun sävyn ja mattapintaisen maalin loppu­tulos on hienostunut.

Teksti: Vilja Jääskeläinen, Hurmaava Harmaa

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...