ARTIKKELI: Puhdasta puuta oikein valittuihin tulisijoihin

 

Tulisijan hankinta on syytä suunnitella rakennusprojektin alussa, jolloin voidaan ottaa huomioon tulisijan vaatima tila, sopivin sijainti, ilmanvaihto ja hormirakenteet. Hyvä tulisija ei yksin riitä, tarvitaan myös osaamista puunpolttoon.

ARTIKKELI: Puhdasta puuta oikein valittuihin tulisijoihinKuva: Jaana Ahti-Virtanen

Tulisijan valinta riippuu käytettävissä olevasta tilasta, tulisijan käyttö­tarkoituksesta, hankintahinnasta ja sopivuudesta muuhun sisustukseen. Tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi: onko tulisijalla merkitystä vara- tai lisälämmön lähteenä, mikä merkitys tulisijalla on viihtyvyyteen, kuinka usein tulisijaa lämmitetään?

Kun tulisijatyyppi on valittu, valitaan hormiratkaisu, selvitetään korvausilman saanti ja verrataan eri tulisijavalmistajien malleja. Tehdasvalmisteiset tulisijat myydään usein avaimet käteen -asennettuina.

Tulisija on pyrittävä sijoittamaan mahdollisimman keskeiselle paikalle, jotta tulisijan luovuttama lämpö jakaantuisi tasaisesti kodin eri tiloihin. Sijoittamisessa on otettava huomioon paloturvallisuusmääräykset: tulisijan vaatiman tilan lisäksi tarvitaan tilaa suojaetäisyyksiä ja huoltoa varten.

Vain kuivaa puuta

Puu on oikein käytettynä hyvä lämmitysaine. Puunpoltto aiheuttaa kuitenkin päästöjä ilmaan. Oikein ja hyvällä polttoaineella toteutettu poltto on varsin puhdasta. Huonosti toteutetun puunpolton päästöt ovat monikertaiset verrattuna taitavaan kuivan puun polttoon hyvässä tulisijassa.

Jos säätila on tyyni tai kylmä, jäävät päästöt leijumaan matalalle omakoti­taloalueen päälle ja tunkeutuvat myös asuntoihin sisälle. Savujen leviämiseen ja laimenemiseen vaikuttavat tuulen suunta ja -nopeus, yleinen säätila sekä rakennusten sijainti ja piipun korkeus. Eniten savuista aiheutuu ongelmia tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla.

Päästöihin voi vaikuttaa myös sytyttämistavoilla. Syttymisessä ja palon alkuvaiheessa syntyy eniten päästöjä. Useimmin päältä sytyttäminen eli sytykkeiden asettaminen polttopuiden päälle on osoittautunut parhaaksi sytyttämistavaksi. Tällöin puun ainesosat leimahtavat sytykkeiden lämmöstä, ja kaikki mikä kaasuuntuu myös palaa. Jos kylmiä puupilkkeitä kuumennetaan alhaaltapäin, ne toki kaasuuntuvat mutta eivät pala kokonaan. Tällöin muodostuu runsaasti päästöjä.

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:n keräämien tutkimustulosten perusteella tulisijakannan uusimisella olisi merkittäviä vaikutuksia pienhiukkaspäästöihin. Nykypäivän tulisijat on TSY:n mukaan suunniteltu polttotekniikaltaan tehokkaiksi ja vähäpäästöisiksi.

Lähteet: HSY, VTT, TSY

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...