ARTIKKELI: Talon tekniikka ja energia älykkäästi haltuun
6 3 2020
Kattavalla taloautomaatiolla voidaan tehokkaasti ja helposti seurata, ohjata, valvoa ja optimoida talon tekniikkaa kokonaisuutena. Taloautomaatio huolehtii asukkaan puolesta siitä, että talossa on mukavaa, vaivatonta ja turvallista asua.

Talon tekniikan kokonaisuus muodostuu monesta osasta: lämmitys, ilmanvaihto, sähkölaitteet, vesilaitteisto, valaistus, turvajärjestelmät, viihdelaitteet. Eri tekniset järjestelmät ja laitteet sisältävät nykyisellään jo paljon älyä ja ohjattavuutta. Esimerkiksi lämmitystä voidaan ohjata sähkön hinnan, ulkolämpötilan tai sääennusteen perusteella. Huonelämpötila voidaan laskea poissaolon ajaksi ja nostaa lämmöt etäohjauksella tai automaattisesti ennen kotiin tuloa. Valaistusta voi ohjata tarpeen ja tilanteen vaatimalla tavalla automaattisesti tai esimerkiksi kännykällä.
Talon eri teknisiä järjestelmiä ohjataan tyypillisesti erikseen, täysin irrallaan toisistaan. Taloautomaatiosta puhutaan silloin, kun talon eri järjestelmät ja laitteet kommunikoivat keskenään, toimivat automaattisesti ja niitä voidaan ohjata keskitetysti. Kattavan ja hyvin suunnitellun taloautomaation käyttö pientaloissa ei vielä ole kovin yleistä, vaikka se talotekniikan lisääntyessä ja kehittyessä olisi kannattavaa ja helpottaisi talotekniikan käyttöä ja valvontaa.

Automaatiojärjestelmien avulla voi myös varautua tuleviin energian markkinamuutoksiin. Automaatio helpottaa energiankäytön säätelyä, tuo säästöä talon käyttökustannuksiin ja parantaa asumismukavuutta.
Automaatiojärjestelmien merkitys kasvaa tulevaisuudessa, kun sähkömarkkinoiden muuttuessa on yhä tärkeämpää, että kotien energiankäyttöä voidaan ohjata tasaamaan talon sähkötehontarvetta eri vuorokauden aikoina. Älykäs sähkönkäyttö tai kulutusjousto vaativat toimiakseen automatiikkaa, jotta talon omistaja voi hyödyntää eri säästömahdollisuudet mahdollisimman hyvin ja vaivattomasti.
Kattava taloautomaatiojärjestelmä on asukkaan apuna monessa. Järjestelmän kautta voidaan ylläpitää hyvää sisäilmastoa, säätää ja ohjata valaistusta, huolehtia energian tehokkaasta käytöstä sekä mitata ja seurata muun muassa energian käyttöä ja ilmanvaihdon toimintaa. Etähallinta ja etäohjaus antavat mahdollisuudet tarkkailla ja ohjata talon toimintoja myös matkan päältä. Turvallisuus on tärkeä osa talotekniikkaa: järjestelmään voidaan yhdistää palo- ja murtohälytykset sekä vaikkapa ovikamera.
Automatiikkaa uudis- ja korjauskohteeseen
Tärkein tehtävä ennen taloautomaatiojärjestelmän hankintaa on miettiä, miten haluaa talonsa toimivan ja mitä arvostaa: mukavuutta, energiatehokkuutta, turvallisuutta? Ennen kuin suunnittelijaan tai urakoitsijaan otetaan yhteyttä, on mietittävä myös se, mitä talossa halutaan automaation avulla ohjata. Hyviä kuvauksia eri mahdollisuuksista saa alan toimijoilta. Esimerkkejä löytyy myös Motivan ylläpitämästä Energiatehokas koti -verkkopalvelusta.
Uuden talon rakentajan on hyvä varautua tulevaan jo aivan alkuvaiheessa: on otettava jo etukäteen huomioon järjestelmän laajennustarpeet. Ennakoimalla tarpeet jo suunnitteluvaiheessa säästää kustannuksissa myöhemmin.
Korjauskohteessa tulee ensin kartoittaa olemassa olevat järjestelmät ja niiden mahdollisuudet ohjattavuuden kannalta ennen kuin voidaan miettiä tarkemmin, mitä halutaan ohjata. Jos kohdetta korjataan joka tapauksessa laajemmin, kannattaa ehdottomasti miettiä myös taloautomaation mahdollisuudet.
Hankinnan pohjaksi on hyvä laatia toimintakuvaus ja tarkentaa sitä asiantuntijan kanssa. Kuvaus on hyvä väline järjestelmän suunnittelun ja kustannusarvion pohjaksi. Yksinkertaisimmillaan toimintakuvaus on tekstimuotoinen kuvaus siitä, mitä automaatiolta odottaa talossaan.

Suunnittelijan kanssa yhdessä laadittu kuvaus talon järjestelmistä auttaa laitteiden ja järjestelmien hankinnassa ja tarjousten pyytämisessä. Kuvaukseen on hyvä pyytää dokumentaatio etenkin taloautomaatiojärjestelmien tiedonsiirrosta ja järjestelmien toivotusta integroinnista.
Yhden suunnittelijoista on otettava talosta kokonaisvastuu ja huolehdittava eri järjestelmien yhteensopivuudesta sekä tärkeiden järjestelmien yhteensovittamisessa tarvittavien tietojen siirtämisestä eri laite- ja järjestelmätoimittajien käyttöön hankintavaiheessa. Suunnittelijalla on tärkeä tehtävä myös rakennusvaiheessa, kun järjestelmiä ja laitteita asennetaan, testataan ja säädetään.
Järjestelmään kuuluvat palvelut
Järjestelmää valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota tuotteiden sekä ylläpito- ja huoltopalveluiden saatavuuteen myös tulevaisuudessa. Ennen ostopäätöstä kannattaa varmistaa valmistajan takuuehdot ja teknisen tuen mahdollisuudet ja selvittää toimittajien tarjoamat huolto- ja ylläpitosopimukset.
Urakoitsija pitää valita huolella; automaatio vaatii yleensä erityisosaamista. Hankintasopimusta tehtäessä pitää varmistaa, että siihen sisältyy käyttöönottovaiheen testaus ja järjestelmän säätäminen. Käyttöönoton yhteydessä on asukkaalle annettava käytönopastus, luovutettava tarvittava dokumentointi sekä käyttöönottotarkastuspöytäkirja.
Käyttöönottovaiheessa on varmistettava, että talon omistaja saa kaikki asiakirjat ja tarvittavat tietokannat itselleen. Jotta automaatiojärjestelmä toimisi asianmukaisesti, pitää talon asukkaan huolehtia järjestelmän ennakoivasta huollosta sekä laitteiden ylläpidosta. Kaikki automaatiota koskeva dokumentaatio on hyvä säilyttää ja muistaa myös asiakirjojen säännöllinen varmuuskopiointi.
Suunnittelijoilta ja järjestelmätoimittajilta voi pyytää apua, jos järjestelmään kaipaa lisä- tai muutostöitä.
VERKOSSA OHJEITA JÄRJESTELMIEN HANKINTAAN
Energiatehokas koti -verkkosivuilta löytyy kootusti tietoa taloautomaatiosta, sen eduista ja hyödyistä, ohjeita hankintaan sekä esimerkkejä erilaisista pientaloissa toteutetuista taloautomaatiojärjestelmistä.
Hyödyntämällä tarkistuslistoja voi laatia itselleen hyvän kuvauksen siitä, millaisen automaatiojärjestelmän taloon tarvitsee ja hankkii, ja mitä siitä toteutetaan nyt ja mitä tulevaisuudessa.
Hankintaohjeissa on tietoa sekä uudispientalon rakentajalle että korjaajalle.
Lisätietoa: energiatehokaskoti.fi/taloautomaatio
Teksti: Motiva
6 3 2020
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
LVI-TU:n vinkit putkien sulana pitämiseksi
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU toteaa, että putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty.
-
TUOTEUUTUUS: Tarkett: Vesitiivistä designia kylpyhuoneeseen
Tarkett lanseeraa uuden märkätilamalliston, johon kuuluu vesitiiviitä lattian- ja seinänpäällysteitä. Aquarelle ja iQ-malliston tuotteet ovat paitsi tyylikkäitä myös helppohoitoisia, kestäviä, hygieenisiä ja edullisia.
-
TUOTEUUTUUS: Louis Poulsen: Messinkimetalloitu Panthella 320
Tanskalainen arkkitehti Verner Panton kehitti Panthella-valaisimen vuonna 1971.
-
TUOTEUUTUUS: Oy Kaha Ab: CRC Crick säröjen paljastukseen
CRC Crick on kolmesta tuotteesta koostuva NDT (Nondestructive testing) -menetelmä, joka paljastaa piilevät viat helposti kohteen rakennetta vahingoittamatta.
-
Maailman suurin paljunvalmistaja, sastamalalainen Kirami lisää tuotantoaan
Uusi Sauna Factory perustettiin vastaamaan suureen FinVision-saunojen kysyntään.
-
TUOTEUUTUUS: Nordiska Klimatfabriken AB: Kylpyhuonepuhallin ja lämmönsiirrin Klimat K7
Puhaltimessa on valittavissa kuusi ohjelmaa, jotka hoitavat poistoilmatehtävän kaikissa asunnoissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto.
-
Good Design® -tunnustuspalkinto Aicci T1 -pöydälle
2020 Good Design® -tunnustus on myönnetty älyvalaisevalle Aicci T1 -pöydälle.
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...