ARTIKKELI: Vanhan valaisimen korjaaminen on ammattilaisen tehtävä
6 3 2020
Vanha kaunis valaisin, jollaisen voi saada perintönä tai löytää kirpputorilta, voi olla hengenvaarallinen kapistus. Se on kuitenkin tavallisesti korjattavissa turvalliseen käyttökuntoon.

Suomessa on muutama vanhojen valaisimien korjaamiseen erikoistunut yritys, mutta jos sellaista ei omalla paikkakunnalla ole, niin aina voi kääntyä paikallisen sähköliikkeen puoleen.
– Omin päin ei korjaamiseen pidä ryhtyä, valaisimesta voi tulla entistä vaarallisempi. Tukesin sivuilta voi katsoa ohjeet, mitä saa itse tehdä, toki sillä rajoituksella, että korjaajan on tiedettävä mitä on tekemässä, sanoo Tampereen Hatanpäällä sijaitsevan valaisinkorjaamo Pannuhuoneen omistaja Tapio Rajala.
Pannuhuone nimenä viittaa siihen, että se sijaitsee liiketiloiksi muutetun entisen teollisuusrakennuksen pannuhuoneessa. Rajala on taustaltaan sähkö- ja konepuolen diplomi-insinööri.

– Kiinnostus valaisimiin syntyi opiskeluaikana harrastajateattereissa, joissa hoidin valoja ja ääniä. Olen myös työskennellyt arvorakennusten korjaamiseen erikoistuneessa rakennusliikkeessä, jossa vedin valaisimien korjausprojekteja.
Korjaamon katossa ja seinillä roikkuu monenlaisia valaisimia eri vuosikymmeniltä. Entinen omistaja on hankkinut niitä kirpputoreilta varaosiksi, ja myös Rajala tekee samaa. Parista kolmesta vanhasta voi usein koota yhden uuden toimivan ratkaisun.
Väärin korjattu
Tapio Rajala näkee usein, että valaisimia on joissain vaiheessa korjattu tai yritetty korjata omin päin. Mukaan mahtuu varsinaisia kauhukuviakin, eivätkä sähköalan ammattilaisetkaan välttämättä osaa tehdä asioita oikein.
– Joka ei ole erikoistunut valaisimiin, ei huomaa tehdessään omia virheitään. Ammattitaidon puute näkyy läpivienneissä ja siinä, minkälaista johtoa tai osia on käytetty ja ovatko kiertymisen estot tai vedonpoistot paikallaan. Läpivientien eristykset on voitu tehdä ilman suojaholkkeja.
Jos kiertymisen esto puuttuu, niin käytön aikana lampun kiinnitys voi alkaa kiertyä ja hiertää rikki johdon eristystä.
– Lamppujen kiinnityskantoja myydään irto-osina, eikä huomata, että pitäisi hankkia myös sisäiset eristeet, jotta kokonaisuus olisi nykymääräysten mukainen.

Vedonpoiston puuttuminen puolestaan tarkoittaa, että valaisin roikkuu katossa johtojen kiinnittimien varassa.
Hyvän kuvan vanhojen valaisimien kunnosta antaa se, että erityisen paljon niitä tuodaan korjattaviksi vanhuksille tarkoitetuista palveluasunnoista. Sähkömies on yksinkertaisesti kieltäytynyt asentamasta kattoon vanhuksen aikaisemmasta kodistaan mukanaan tuomaa valaisinta.
– Sähkömies tunnistaa heti, mikäli valaisin ei enää täytä turvamääräyksiä. Ei ole huono ajatus, että vanhat kotona olevat valaisimet käytäisiin läpi ammattilaisen kanssa, Rajala toteaa.
Sata vuotta sähköistä valoa
Sähkölamppuja on ollut käytössä 1920-luvulta alkaen. Valaisimien ikää voidaan arvioida vuosikymmenen tarkkuudella kiinnityskannoista, käytetyistä ruuveista sekä työtavoista. Myös johdot ovat olleet eri vuosikymmenillä erilaisia.
– Maahantuontia on ollut koko ajan. Suomessa oli aikoinaan hyvä turvatarkastus, mutta joistakin valaisimista näkyy, että ne ovat tulleet maahan tuliaisena tai muuttokuorman mukana ilman mitään tarkastusta.

– Tuliaisina on tuotu todella huonoilla johdotuksilla, osilla ja kiinnityksillä tehtyjä valaisimia. Tällä hetkellä tilataan paljon verkon kautta, ja monille tällaisille laitteille ei kannata tehdä oikein mitään.
Kirpputorilampuissa aina riski
Kirpputorilampuissa on paljon vaihtelua. Mikäli lampun kanta, johon lamppu kierretään, on haurastunut tai jopa murtunut, niin todennäköisesti lampun sisälläkin johtojen eristeet ovat ylikuumentuneet ja haurastuneet. Silloin pitää hälytyskellojen soida.
Jos näkee, että kanta on ehjä, eikä liian voimakkaita lamppuja ole käytetty, niin johdotuskin sisällä on todennäköisesti terve.
– Vaikka johdot vaikuttavat ehjiltä, niin ne eivät siltikään välttämättä ole nykyisten turvallisuusääntöjen mukaisia, Rajala sanoo.

Jos johtoa taivuttelee, niin terve johto tuntuu joustavalta, mutta haurastunut johto tuntuu korppumaiselta. Silloin valaisin ei todennäköisesti ole turvallinen käyttää. Jos johdot ovat tummuneet, niin se kertoo samaa.
Rajala neuvoo, että kirpputorilöydöt kannattaa käyttää ammattilaisen luona. Valaisin voi näyttää turvalliselta, mutta päältäpäin ei aina näe, onko esimerkiksi joitakin sisällä olevia osia vaihdettu epäammattimaisella tavalla.
Kristallikruunut työläitä korjattavia
Aikaa vieviä korjattavia ovat etenkin kristallikruunut, koska kaikki kristallit on puhdistettava, pestävä ja kiillotettava yksitellen. Usein myös haurastuneet kiinnityslangat täytyy uusia.
Työläitä ja hankalia ovat myös halogeenivalaisimet, joissa osat on valmistusvaiheessa liimattu tai puristettu kiinni toisiinsa. Korjaamista, purkamista tai osien vaihtoa ei ole ajateltu, eikä himmentimiin saa enää varaosia.
– Hyviä korjattavia ovat kotimaiset ennen 1960-lukua oikeilla metalleilla ja ruuvikiinnityksillä tehdyt kotimaiset valaisimet. Ne ovat kohtuukätevästi purettavissa ja uudelleen koottavissa.
Halogeeni- ja hehkulampputekniikan vaihtaminen led-tekniikkaan on Rajalan mukaan suositeltavaa, koska led ei kuumene samalla tavalla, vaikka ledien värintoistossa onkin vielä toivomisen varaa.
Ajan patina nostaa arvoa
Korjattavaksi tuodaan usein valaisimia, joita on yritetty puhdistaa liian hankaavilla tai vahvoilla pesuaineilla. Ne vahingoittavat messinki- ja kuparipintaa sekä tuhoavat niiden suojaksi sivellyn lakkapinnan.
– Tästä saattaa aiheutua tummenemista, vaikka nätti ajan tuoma patina onkin sitä, mistä tykätään. Puhdistamisen jälkeen pintaa kannattaisi sipaista puhtaaseen veteen kastetulla nihkeällä liinalla, ettei valaisimeen jää tummentavia pesuainejäämiä.
– Joskus kristallikruunujen puhdistamiseen käytetään suihkeita, joista jää jäämiä ja nestettä menee sähkörasioihin ja liittimiin, mistä aiheutuu ongelmia, Rajala harmittelee.
Hinta-arvioita ei anneta
Tapio Rajala keskittyy korjaamiseen ja jättää valaisimien hinnan arvioinnin siihen erikoistuneille asiantuntijoille. Sen verran hän asiakkaalle kyllä kertoo, että tässä on käsillä arvokas valaisin.
– Mikäli tuotteen huutokauppa-arvon haluaa säilyttää, niin kovin suuria muutoksia valaisimeen ei pidä tehdä, mutta toki kunnossa oleva sähköturvallisuus nostaa valaisimen arvoa.
– Samoin mekaaniset kiristykset niin, ettei mikään repsota tai ole rikkinäisen näköinen, kannattaa hoitaa kuntoon. Johdon pituus ja väri ja se, miten korjaaminen tehdään, kannattaa jättää uuden omistajan päätettäväksi.
Teksti: Matti Valli
Kuvat: Ari Korkala
6 3 2020
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
Tervasaaren aitta on myyty ravintolaksi 335 000 eurolla
Helsingin kaupunki on myynyt Kruununhaan edustalla sijaitsevan Tervasaaren aitan Kidvekkeli Oy:lle ja Korpi Capital Oy:lle. Aitta myytiin ravintola- ja kahvilakäyttöön. Aitasta saatiin 20 tarjousta.
-
Finlandia-talon julkisivumarmoria myytävänä
Finlandia-talon vanhojen julkisivumarmoreiden purku on alkanut ja kaupunkilaisilla on mahdollisuus ostaa itselleen kappale historiaa, kun 1000 neliömetriä kokonaisena purettuja laattoja, noin 600 kappaletta, on nyt myynnissä. Noin 6000 neliömetriä Finl...
-
TUOTEUUTUUS: Velux: Aurinkoenergialla toimiva 3 in 1 -kattoikkuna
Velux tuo markkinoille aurinkoenergialla toimivan uuden 3 in 1 -kattoikkunan. Ikkunan automaattinen sadetunnistin sulkee ikkunan havaitessaan sadetta. Ikkunaa voi ohjata kaikilla Veluxin älykotiratkaisuilla, kuten Velux App Control -sovelluksella tai l...
-
Museovirastolta avustuksia maailmanperintökohteiden hoitoon
Suomen maailmanperintökohteiden restaurointi-, hoito- ja korjaustoimenpiteisiin Raumalla, Verlassa ja Suomenlinnassa on myönnetty avustusta yhteensä 238 000 euroa.
-
TUOTEUUTUUS: Geberit: Sivuliitännällinen CleanLine-kaivo
Geberit CleanLine -suihkukourujen uutuus on sivuliitännällinen kaivoelementti. Uutuuden avulla on mahdollista yhdistää esimerkiksi saunan kuivakaivo samaan viemäröintiin suihkun kanssa. Yhden kaivoelementin kapasiteetti on suunniteltu yhden suihkun vie...
-
Kiinteistönvälittäjät: Vanhojen asuntojen kauppa yhä vilkasta
Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelussa oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 18 179 myytyä asuntoa, eli 13 % enemmän kuin vuonna 2019 mutta vähemmän kuin viime vuonna.
-
Naantalin asuntomessualueelle tulee saunarivitalo
Asuntomessujen ranta-alueelle rakennetaan saunarivitalo, jossa on neljä piensaunaa ja oma uintilaituri. Saunaan voi hankkia osakkuuden tai koko saunan voi ostaa omakseen.
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...