ARTIKKELI: Vanhan valaisimen korjaaminen on ammattilaisen tehtävä

 

Vanha kaunis valaisin, jollaisen voi saada perintönä tai löytää kirpputorilta, voi olla hengenvaarallinen kapistus. Se on kuitenkin tavallisesti korjattavissa turvalliseen käyttökuntoon.

ARTIKKELI: Vanhan valaisimen korjaaminen on ammattilaisen tehtäväEntisen teollisuusrakennuksen pannuhuone toimii nyt valaisinkorjaamona Tampereen Hatanpäällä.

Suomessa on muutama vanhojen valaisimien korjaamiseen erikoistunut yritys, mutta jos sellaista ei omalla paikkakunnalla ole, niin aina voi kääntyä paikallisen sähköliikkeen puoleen.

– Omin päin ei korjaamiseen pidä ryhtyä, valaisimesta voi tulla entistä vaarallisempi. Tukesin sivuilta voi katsoa ohjeet, mitä saa itse tehdä, toki sillä rajoituksella, että korjaajan on tiedettävä mitä on tekemässä, sanoo Tampereen Hatan­päällä sijaitsevan valaisinkorjaamo Pannu­huoneen omistaja Tapio Rajala.

Pannuhuone nimenä viittaa siihen, että se sijaitsee liiketiloiksi muutetun entisen teollisuusrakennuksen pannuhuoneessa. Rajala on taustaltaan sähkö- ja konepuolen diplomi-insinööri.

Vanhat valaisimet
Vanhojen valaisimien klassinen kauneus häikäisee.

– Kiinnostus valaisimiin syntyi opiskeluaikana harrastajateattereissa, joissa hoidin valoja ja ääniä. Olen myös työskennellyt arvorakennusten korjaamiseen erikoistuneessa rakennusliikkeessä, jossa vedin valaisimien korjausprojekteja.

Korjaamon katossa ja seinillä roikkuu monenlaisia valaisimia eri vuosikymmeniltä. Entinen omistaja on hankkinut niitä kirpputoreilta varaosiksi, ja myös Rajala tekee samaa. Parista kolmesta vanhasta voi usein koota yhden uuden toimivan ratkaisun.

Väärin korjattu

Tapio Rajala näkee usein, että valaisimia on joissain vaiheessa korjattu tai yritetty korjata omin päin. Mukaan mahtuu varsinaisia kauhukuviakin, eivätkä sähköalan ammattilaisetkaan välttämättä osaa tehdä asioita oikein.

– Joka ei ole erikoistunut valaisimiin, ei huomaa tehdessään omia virheitään. Ammattitaidon puute näkyy läpivienneissä ja siinä, minkälaista johtoa tai osia on käytetty ja ovatko kiertymisen estot tai vedonpoistot paikallaan. Läpivientien eristykset on voitu tehdä ilman suojaholkkeja.

Jos kiertymisen esto puuttuu, niin käytön aikana lampun kiinnitys voi alkaa kiertyä ja hiertää rikki johdon eristystä.

– Lamppujen kiinnityskantoja myydään irto-osina, eikä huomata, että pitäisi hankkia myös sisäiset eristeet, jotta kokonaisuus olisi nykymääräysten mukainen.

Tapio Rajala
Korjaamoyrittäjän Tapio Rajalan työpiste. Työkalut ja varaosat ovat käden ulottuvilla.

Vedonpoiston puuttuminen puolestaan tarkoittaa, että valaisin roikkuu katossa johtojen kiinnittimien varassa.

Hyvän kuvan vanhojen valaisimien kunnosta antaa se, että erityisen paljon niitä tuodaan korjattaviksi vanhuksille tarkoitetuista palveluasunnoista. Sähkömies on yksinkertaisesti kieltäytynyt asentamasta kattoon vanhuksen aikaisemmasta kodistaan mukanaan tuomaa valaisinta.

– Sähkömies tunnistaa heti, mikäli valaisin ei enää täytä turvamääräyksiä. Ei ole huono ajatus, että vanhat kotona olevat valaisimet käytäisiin läpi ammattilaisen kanssa, Rajala toteaa.

Sata vuotta sähköistä valoa

Sähkölamppuja on ollut käytössä 1920-luvulta alkaen. Valaisimien ikää voidaan arvioida vuosi­kymmenen tarkkuudella kiinnityskannoista, käytetyistä ruuveista sekä työtavoista. Myös johdot ovat olleet eri vuosikymmenillä erilaisia.

– Maahantuontia on ollut koko ajan. Suomessa oli aikoinaan hyvä turvatarkastus, mutta joistakin valaisimista näkyy, että ne ovat tulleet maahan tuliaisena tai muuttokuorman mukana ilman mitään tarkastusta.

Anja Forss
Arja Forss tuli etsimään Pannuhuoneen aarreaitasta uutta lasikupua öljylamppuun rikkoutuneen tilalle.

– Tuliaisina on tuotu todella huonoilla johdotuksilla, osilla ja kiinnityksillä tehtyjä valaisimia. Tällä hetkellä tilataan paljon verkon kautta, ja monille tällaisille laitteille ei kannata tehdä oikein mitään.

Kirpputorilampuissa aina riski

Kirpputorilampuissa on paljon vaihtelua. Mikäli lampun kanta, johon lamppu kierretään, on haurastunut tai jopa murtunut, niin todennäköisesti lampun sisälläkin johtojen eristeet ovat yli­kuumentuneet ja haurastuneet. Silloin pitää hälytyskellojen soida.

Jos näkee, että kanta on ehjä, eikä liian voimakkaita lamppuja ole käytetty, niin johdotuskin sisällä on todennäköisesti terve.

– Vaikka johdot vaikuttavat ehjiltä, niin ne eivät siltikään välttämättä ole nykyisten turvallisuusääntöjen mukaisia, Rajala sanoo.

Uusi kupu
Usein asiakas haluaa lamppuunsa uuden kuvun rikkoontuneen tilalle.

Jos johtoa taivuttelee, niin terve johto tuntuu joustavalta, mutta haurastunut johto tuntuu korppumaiselta. Silloin valaisin ei todennäköisesti ole turvallinen käyttää. Jos johdot ovat tummuneet, niin se kertoo samaa.

Rajala neuvoo, että kirpputorilöydöt kannattaa käyttää ammattilaisen luona. Valaisin voi näyttää turvalliselta, mutta päältäpäin ei aina näe, onko esimerkiksi joitakin sisällä olevia osia vaihdettu epäammattimaisella tavalla.

Kristallikruunut työläitä korjattavia

Aikaa vieviä korjattavia ovat etenkin kristallikruunut, koska kaikki kristallit on puhdistettava, pestävä ja kiillotettava yksitellen. Usein myös haurastuneet kiinnityslangat täytyy uusia.

Työläitä ja hankalia ovat myös halogeenivalaisimet, joissa osat on valmistusvaiheessa liimattu tai puristettu kiinni toisiinsa. Korjaamista, purkamista tai osien vaihtoa ei ole ajateltu, eikä himmentimiin saa enää varaosia.

– Hyviä korjattavia ovat kotimaiset ennen 1960-lukua oikeilla metalleilla ja ruuvikiinnityksillä tehdyt kotimaiset valaisimet. Ne ovat kohtuukätevästi purettavissa ja uudelleen koottavissa.

Halogeeni- ja hehkulampputekniikan vaihtaminen led-tekniikkaan on Rajalan mukaan suositeltavaa, koska led ei kuumene samalla tavalla, vaikka ledien värintoistossa onkin vielä toivomisen varaa.

Ajan patina nostaa arvoa

Korjattavaksi tuodaan usein valaisimia, joita on yritetty puhdistaa liian hankaavilla tai vahvoilla pesuaineilla. Ne vahingoittavat messinki- ja kuparipintaa sekä tuhoavat niiden suojaksi sivellyn lakkapinnan.

– Tästä saattaa aiheutua tummenemista, vaikka nätti ajan tuoma patina onkin sitä, mistä tykätään. Puhdistamisen jälkeen pintaa kannattaisi sipaista puhtaaseen veteen kastetulla nihkeällä liinalla, ettei valaisimeen jää tummentavia pesuainejäämiä.

– Joskus kristallikruunujen puhdistamiseen käytetään suihkeita, joista jää jäämiä ja nestettä menee sähkörasioihin ja liittimiin, mistä aiheutuu ongelmia, Rajala harmittelee.

Hinta-arvioita ei anneta

Tapio Rajala keskittyy korjaamiseen ja jättää valaisimien hinnan arvioinnin siihen erikoistuneille asiantuntijoille. Sen verran hän asiakkaalle kyllä kertoo, että tässä on käsillä arvokas valaisin.

– Mikäli tuotteen huutokauppa-arvon haluaa säilyttää, niin kovin suuria muutoksia valaisimeen ei pidä tehdä, mutta toki kunnossa oleva sähköturvallisuus nostaa valaisimen arvoa.

– Samoin mekaaniset kiristykset niin, ettei mikään repsota tai ole rikkinäisen näköinen, kannattaa hoitaa kuntoon. Johdon pituus ja väri ja se, miten korjaaminen tehdään, kannattaa jättää uuden omistajan päätettäväksi.

Teksti: Matti Valli

Kuvat: Ari Korkala

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...