Asuntomessujen helppohoitoisin koti on valittu

 
Asuntomessujen helppohoitoisin koti on valittu

Hyvä Puhtaus -lehti valitsi jo kuudennen kerran asuntomessujen hoidettavuudeltaan parhaan talon. Helppohoitoisimmaksi taloksi Seinäjoen Asuntomessuilla valittiin kohde 17, Talo Nixi. Helppohoitoisimman kodin valinnalla halutaan kiinnittää rakennuttajien, suunnittelijoiden ja talon omistajien huomio ylläpitoon.

Hoidettavuus vaikuttaa asukkaiden viihtyvyyteen ja asumisterveyteen, mutta ennen kaikkea kodin helppohoitoisuus säästää aikaa. Hyvä hoidettavuus näkyy sekä myyntiarvossa että kunnossapitokustannuksissa.

Hoidettavuuden arvioinnissa tarkastellaan muun muassa tilaratkaisuja, materiaaleja, sisäänkäyntiä ja koneiden hyödyntämistä. Messutalojen hoidettavuusarvioinnin teki Hyvä Puhtaus -lehden kolmihenkinen asiantuntijaraati.

Talo Nixissä arki sujuu sisällä ja ulkona

Raadin arvioinnissa helppohoitoisimman kodin tittelin sai Nixi-Kaluste Oy:n talo Nixi.

– Voittajatalossa hoidettavuuteen on kiinnitetty järjestelmällisesti huomiota. Kivetykset ja katokset ehkäisevät lian kantautumista sisälle. Arkieteiseen on sijoitettu tilava kuraeteinen. Hyvät säilytystilat niin urheiluvälineille kuin ulkovaatteillekin jatkavat helppohoitoisuuden linjaa, kertoo hoidettavuusarviointiin osallistunut Hyvä Puhtaus -lehden päätoimittaja Marjatta Lausjärvi. Puhtauden toteutusta on mietitty etukäteen. Portaiden alla on tilava siivousvälinevarasto, jossa työvälineet ovat helposti käsillä. Imurointi hoituu keskuspölynimurilla, johon letkut ja lisäosat ovat kätevästi saatavilla molemmissa kerroksissa. Astian- ja pyykinpesukoneet on nostettu työskentelykorkeudelle.

Materiaalivalinnoissa huomiota on kiinnitetty helppohoitoisuuden lisäksi kestävyyteen ja vaihdettavuuteen. Esimerkiksi keittiön kaapistoissa ei ole vetimiä tai uria, vaan perinteiset vetimet on korvattu viistotuilla reunoilla.

– Selkeä pohjapiirros sai myös kiitosta raadiltamme. Tilat yhdistyvät luontevasti toisiinsa, vaikka eri toiminnot on sijoitettu omiin tiloihinsa, kuvailee Lausjärvi.

Asuntomessut tuovat esiin kodinhoidon trendejä

– Tänä vuonna Asuntomessuilla nousi hoidettavuuden kannalta esiin erityisesti liukuovien käyttö ja suuret vaatehuoneet. Esimerkiksi pesutorneja on kätketty liukuovien taakse, kertoo Lausjärvi. Myös kodin tekniikka ja erilaiset teknologian ratkaisut ovat Asuntomessuilla näkyvässä osassa niin lukituksessa kuin valaistuksessakin.

Pintamateriaaleina messutaloissa on nyt paljon esimerkiksi savea ja tapettia. Lattiamateriaalina tekstiilimattoa on nähtävissä aiempaa enemmän.

Miksi hoidettavuudella on väliä?

Suomalaista kotia siivotaan keskimäärin neljä tuntia viikossa. Lisäksi aikaa kuluu muihin kodin töihin, kuten tilojen järjestelyyn ja vaatehuoltoon. Hankalasti hoidettavassa kodissa aikaa näihin töihin kuluu tunti, pari keskimääräistä enemmän. Helppohoitoisuus säästää siis aikaa ja rahaa: Hyvä Puhtaus -lehden laskelmien mukaan helppohoitoisuuteen panostamalla voi kotipalveluita käyttävä säästää kuukaudessa jopa 300 euroa.

Helppohoitoisessa talossa vaaratilanteet vähenevät ja vesivahingon ja kosteusvaurion riski pienenee. Hyvä sisäilma on tärkeää jokaiselle, allergikoille ja sydän- ja hengityselinsairaille jopa elintärkeää.

Hyvä Puhtaus -lehti valitsi Seinäjoen Asuntomessujen hoidettavuudeltaan parhaaksi Talo Nixin (messukohde 17). Kunniamaininnan saivat Ainoakoti Jekku (kohde 28), Talo Nuuka (kohde 16) ja Kimara Katariina (kohde 31).

Luokitukset

Suunnittelu

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...