Auringolla lämpiävät ulkosuihkut rantautuvat Ruotsista Suomeen

 

Pihasaunat, paljut ja porealtaat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Niistä puuttuu usein peseytymismahdollisuus, joten suihkuun on lähdettävä sisätiloihin. Ruotsissa on jo yli kymmenen vuoden ajan asennettu uima-altaiden yhteyteen ulkosuihkuja, joiden veden lämmittää aurinko. Viitasaarelainen Pisla tuo ekologiset ulkosuihkut nyt Suomeen. Uima-altaita on täällä vain harvoissa pihoissa, mutta ulkosuihkut sopivat yhtä hyvin mökkirantaan ja rantasaunan kulmalle. Kylmä vesi otetaan puutarhaletkusta, ja se lämpenee ilmaiseksi ulkosuihkun rakenteissa. Lämmintä vettä riittää mallista riippuen 10–20 minuutin suihkuun.

Auringolla lämpiävät ulkosuihkut rantautuvat Ruotsista Suomeen

– Kesäisin ruotsalaisten pihoille ilmestyy ulkosuihkuja, joissa voi huuhdella itsensä uima-altaassa pulikoinnin jälkeen. Niitä on myyty jo yli kymmenen vuoden ajan, ja ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa lahden toisella puolella. Suomalaiset ovat enemmän palju- ja mökkikansaa, mutta vastaava käyttötarve löytyy täältäkin, kertoo ulkosuihkuja maahantuovan Pisla Oy:n myyntijohtaja Jarkko Kaartinen.

Kesäkäyttöön tarkoitetuille ulkosuihkuille löytyy käyttöä erityisesti mökeillä, missä peseytymismahdollisuudet ovat rajalliset, sekä merenrantakohteissa, joissa suolainen merivesi on hyvä huuhtoa pois uimisen jälkeen. Ulkosuihkut sopivat myös pihasaunojen, uima-altaiden, paljujen ja ulkoporealtaiden kaveriksi.

Ulkosuihkun voi asentaa kahdella tavalla. Sen voi kiinnittää maahan kiilamaisen asennusankkurin avulla kuin aidanseipään. Jos maaperä on tasainen mutta kallioinen, ulkosuihkun voi ruuvata kiinni puiseen asennusalustaan, joka pitää samalla jalat puhtaina suihkutellessa. Siksi puuritilä kannattaa laittaa ulkosuihkun juurelle, vaikka asennus tehtäisiin kiilalla. Kun ulkosuihkun juureen kiinnittää puutarhaletkun, se on toimintakunnossa. Mutkattomaan asennukseen ei tarvita putkimiestä. Ulkosuihkusta tulevat vesimäärät ovat sen verran pieniä, että alle ei tarvitse välttämättä keruuallasta.

Lämmintä suihkuvettä aurinkovoimalla

– Suihkun varren sisällä on alumiinikennosto, joka varaa mustan muovipinnan keräämää lämpöä. Rakenne lämmittää ilmaiseksi puutarhaletkusta virtaavan kylmän veden. Ei tarvita pilvetöntä paistetta, jotta vesi lämpiäisi. Tärkeintä on, ettei suihkua asenneta varjoon. Kunnon porotuksessa vesi voi lämmetä suihkun sisällä jopa 60-asteiseksi, Kaartinen kuvailee.

Puutarhaletkusta suihkuun virtaa uutta vettä lämpenemään sitä mukaa kuin sitä käytetään. Näin lämmintä vettä on aina maksimaalinen määrä käytössä. Suihku ottaa letkusta myös kylmän veden tarpeen mukaan. Ulkosuihkun sekoittajassa on termostaatti, joten veden lämpötilaa voi säädellä portaattomasti.

Veden lämpenemiseen kuluva aika riippuu säästä ja suihkun koosta.  Ulkosuihkuja on kolmea eri mallia, joiden varren tilavuudet ovat 20, 35 ja 40 litraa. Lämmennyttä vettä riittää noin 10–20 minuutin suihkuun tilavuudesta riippuen. Keskimmäisessä Sunny 35 Split -ulkosuihkussa on yläsuihkun lisäksi jalkasuihku. Suurimmassa Sunny 40-1 -mallissa on myös jalkasuihku sekä suihku käsiletkun päässä. Ulkosuihkut valmistaa Pislan ruotsalainen tytäryhtiö Demerx.

– Syksyllä ulkosuihku siirretään varastoon odottaamaan uutta kesää, sillä se ei kestä pakkasta. Pakkanen voi rikkoa sekoittajan, joka säätelee veden lämpötilaa. Ulkosuihku on kiinni asennusankkurissa tai puualustassa vain parilla mutterilla, joten se on helppo irrottaa ja kevyt kantaa säilöön. Tyhjennysventtiilillä suihkun saa tyhjennettyä vedestä ennen varastointia, Kaartinen mainitsee.

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...