Aurinko energialähteenä

 
  • Kirjoittaja(t): Aurinkoteknillinen yhdistys

Säästetty energia on paras energia. Mitä yksinkertaisempi ja luontevampi energiansäästötapa on, sitä edullisemmaksi ja luotettavammaksi se yleensä osoittautuu.

Aurinko on kestävä energiamuoto, joka kannattaa ottaa luonnollisena valintana osaksi rakennuksen energia- ja lämmitysjärjestelmää. Lähes päästötöntä, käytännöllisesti katsoen ilmaista ja ikuisesti saatavilla olevaa aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää aktiivisesti ja järkevästi sekä käyttöveden että rakennusten lämmittämisessä. Aurinko lisää rakennuksen energiatehokkuutta, omavaraisuutta ja arvoa.

Tulevaisuuden energiamuoto

Lämmöntuotannossa käytettävistä uusiutuvista energialähteistä yksi tärkein on aurinkovoima. Hyödyntäessämme aurinkoenergiaa, voimme vähentää kalliiden energialähteiden käyttöä, tulla omavaraisemmiksi ja lisäksi vaikuttaa ympäristöasioihin.

Suomessa energiankulutus, sähkön tarve ja CO2-päästöt henkilöä kohden ovat korkeimpia maailmassa ja selkeästi korkeampia kuin muissa Pohjoismaissa. Päästöistä suuri osa syntyy kotitalouksissa, joten ei ole samantekevää minkälaisia energiapäätöksiä yksittäiset kotitaloudet tekevät. Aurinkolämpöjärjestelmällä on selkeästi myönteinen vaikutus CO2-tasapainoon tavanomaisiin lämmitysjärjestelmiin verrattuna.

Uusien puhtaiden energialähteiden osuus on kasvanut viimeisten kymmenen aikana jopa 30 % vuodessa. Aurinkolämpöjärjestelmien käyttö Euroopassa on huomattavasti suurempi kuin Suomessa. Ruotsissa aurinkokeräimiä on noin 10-kertainen määrä ja Saksassa jopa 30-kertainen määrä asukasta kohden. Olemmekin Euroopan tilastoissa häntäpäässä aurinkoenergian hyödyntämisessä, vaikka Suomessa aurinko paistaa noin 1000 kWh/m2 vuodessa. Tämä on lähes yhtä paljon kuin Tanskassa tai Pohjois-Saksassa, sanoo Mats Wiljander Aurinkoteknillisestä yhdistyksestä.

Suomessa voidaan suhteellisen pienillä laiteinvestoinneilla helposti hyödyntää auringosta saatavaa lämmitysenergiaa noin 8 - 9 kuukautena vuodessa; helmikuusta loka-marraskuulle.

Uusimmat tutkimukset ja omakotitaloista saadut käyttökokemukset todistavat kiistatta sen, että aurinkoenergian aktiivinen hyödyntäminen lämmityksessä on sekä taloudellista että ekologista.

Säästä lämmityskustannuksissa

Käyttöveden lämmitys vie omakotitalon energiatarpeesta noin 1/3. Aurinkoenergiaa hyödyntämällä voidaan tuottaa vuositasolla noin puolet lämpimän käyttöveden tuottamiseen tarvittavasta energiamäärästä ja helposti noin 15 – 30 % talon kokonaisenergiatarpeesta, mikäli rakennuksessa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Matalaenergiataloissa aurinkoenergian osuus voi olla huomattavasti suurempi, jopa 50-80 %, sillä matala­energiatalon energiantarve on pienempi.

Auringon avulla voidaan helposti saada säästöjä ilman, että taloihin tehdään radikaaleja muutoksia, sillä aurinkolämpöjärjestelmä on yleensä mahdollista lisätä osaksi jo olemassa olevaa lämmitysjärjestelmää. Aurinkolämpöjärjestelmä sopii erittäin hyvin täydentäväksi energianlähteeksi kaikkien tavanomaisten lämmitysmuotojen kanssa: sähkön, öljyn, puun, pelletin, lämpöpumppujen ja jopa kaukolämmön kanssa. Nykyaikaisissa lämmitysjärjestelmissä on pitkälle viety automatiikka, joka ohjaa ja optimoi järjestel­mien toimintaa. Jos aurinkoenergiaa ei saada tarpeeksi, termostaatti käynnistää esimerkiksi sähkö­vastuksen, öljypolttimen tai lämpöpumpun, jotka hoitavat lopun lämmityksen, sanoo Anja Eskelinen Alternative Solutions Finland Oy:stä.

Aurinkoenergia tarjoaa jokaiselle omakotitalon rakentajalle mahdollisuuden rakentaa itselleen kestävä energiamuoto vuosikymmeniksi eteenpäin. Sen käyttö on yhtä helppoa kuin sähkölämmitys, sillä erotuksella, että aurinkoenergia on täysin puhdasta eikä sen kuluttaminen maksa mitään.

Suomen olosuhteissa aurinkolämpöjärjestelmä mitoitetaan yleensä kattamaan kesäkuukausina lähes 100 % tarvittavan käyttöveden lämmitysenergiasta. Käytännössä muita lämmityslähteitä ei tällöin tarvita ja esimerkiksi öljy- tai puukattilan voi sammuttaa lähes kokonaan. Muina kuukausina auringon tuottama lisälämpö vähentää vastaa­vasti muun energian tarvetta. Hieman suuremmalla aurinkolämpöjärjestelmällä voidaan kattaa myös osa talon lämmitystarpeesta.

Aurinkolämmön hyödyntäminen vaatii lämminvesivaraajan, johon aurinkoenergia varastoidaan. Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, voiko jo olemassa olevan varaajan hyödyntää lämmöntuotannossa. Usein voidaan, ja näin kokonaisinvestointi aurinkolämpöön jää pienemmäksi. Neljän henkilön talouden käyttöveden lämmittämiseen riittää yleensä noin 300 litran varaaja, kun lasketaan, että yksi henkilö käyttää vuorokaudessa noin 40 – 80 litraa vettä. 300 litran varaajan lämmittämiseen tarvitaan noin 2-3 aurinkokeräintä, joiden kokonaispinta-ala on noin 5 – 7,5 m2. Tällainen aurinkolämpöjärjestelmä varaajineen maksaa alk. 4500 euroa. Lisäksi tulevat asennus- ja käyttöönottokustannukset. Aurinkolämpöjärjestelmän asentamiseen menee keskimäärin kaksi päivää.

Järkevän kuluttajan valinta

Älykäs talosuunnittelu yhdistää aurinkoenergian ja energiatehokkuuden. Uudisrakennuksissa aurinkoenergia kannattaa ottaa luonnollisena valintana mukaan yhdeksi talon energialähteistä. Tulevaisuuden lämmitysjärjestelmät ovat hybridi- järjestelmiä, joissa yhdistetään monia eri lämmönlähteitä. Näin kotitaloudet lisäävät energiatehokkuutta, omavaraisuutta ja vähentävät kalliiden energialähteiden käyttöä. Avainasemassa lämmitysjärjestelmässä on energiavaraaja, joka hyödyntää eri lämmönlähteitä tehokkaasti ja automaattisesti. Varaajassa tulee olla ns. aurinkokierukka, joka mahdollistaa aurinkokeräinten yhdistämisen järjestelmään.

Hyvä aurinkoenergian hyödyntämissuunnitelma takaa mukavuutta ja kestävyyttä pienillä kustannuksilla. Aurinkolämpöjärjestelmään investointi on pitkäaikainen, sillä korkealaatuisten aurinkokeräinten kestoikä on noin 20-30 vuotta. Nykyisillä energiahinnoilla laskettuna investointi on maksanut itsensä takaisin jo 6-15 vuodessa. Lisäksi on muistettava, että jo hankittuja keräimiä voi hyödyntää, vaikka muu lämmitysjärjestelmä uusittaisiinkin myöhemmin, Anja Eskelinen jatkaa.

Markkinoilla on saatavilla aurinkolämpöjärjestelmiä, jotka sisältävät kaikki tarvittavat osat: keräimet, kiinnikkeet, ohjaus- ja pumppuyksikön sekä paisunta-astian ja tarvittaessa varaajan. Kokonaisjärjestelmissä on varmistettu se, että

kaikki osat ovat yhteensopivia. Yleensä aurinkolämpöjärjestelmäpaketit ovat myös edullisempia kuin komponentit erikseen ostettuina.

Aurinkojärjestelmän valintaan vaikuttavat käyttötarkoituksen ja energian hyötysuhteen lisäksi myös jokaisen rakennuksen ominaispiirteet. Paras arvio syntyy aina kohdekohtaisesti ja se vaatii asiantuntevan LVI-liikkeen tai –asentajan käynnin kohteessa. Ammattitaitoinen suunnittelu, asennus ja käyttöönotto mahdollistavat tehokkaan aurinkoenergian hyödyntämisen.

Jos mietit aurinkoenergian hyödyntämistä ja haluat tietää lisää mahdollisuuksista kytkeä laitteita jo olemassa olevaan tai uuteen taloon, ota yhteyttä joko järjestelmiä myyviin liikkeisiin tai kokeneisiin LVI-alan asennusliikkeisiin.

Lisätietoja aurinkoenergiasta ja aurinkolämpöjärjestelmistä:

www.aurinkoteknillinenyhdistys.fi

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...