Aurinkosuojaus on oleellinen osa rakennusta

 

Aurinkosuojauksen avulla minimoidaan huoneiston jäähdytystarve, hyödynnetään aurinkoenergiaa ilmaisena lämmityslähteenä sekä hallitaan huoneiston valaistusta. Aurinkosuojauksen kustannukset saa nopeasti katettua, kun järjestelmä on suunniteltu oikein ja oikeassa vaiheessa.

Rakennuksen aurinkosuojauksella voidaan vaikuttaa merkittävästi tilojen käyttäjien viihtyvyyteen.

Aurinkosuojauksella estetään liiallisen lämmön muodostuminen sisätiloihin, jolloin jäähdytysjärjestelmää ei tarvitse rakentaa ollenkaan tai ainakin sen mitoitus voi olla pienempi. 

Lämmityskaudella aurinkosuojat ohjataan pois ikkunoiden edestä, jolloin aurinkoenergiaa voidaan käyttää ilmaisena lämmitysenergian lähteenä.  Aurinkosuojat toimivat talvisin ikkunoiden lisäeristeenä ja torjuvat lumipeitteestä johtuvaa heijastamista.

Hyvin suunnitellun aurinkosuojauksen ansiosta voidaan käyttää suurempia ikkunapintoja ja enemmän aurinkoenergiaa läpäiseviä lasivaihtoehtoja tinkimättä kuitenkaan lämmöneristävyydestä. 

Aurinkosuojaus on oleellinen osa rakennusta

Ulkopuoliset aurinkosuojat

Ulkopuoliset aurinkosuojat suojaavat ikkunoita tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn jo hyvissä ajoin rakennuksen ulkopuolelle. 

Ulkopuolisiin aurinkosuojiin kuuluvat ikkuna-, terassi-, kori- ja katosmarkiisit, läpikuultavat screen-kaihtimet sekä ulkosälekaihtimet.

Terassimarkiisin avulla voidaan suojata suuria ikkunapintoja sekä terassia tai parveketta paahteelta. Ikkunamarkiisi on suunniteltu suojaamaan ainoastaan sisätiloja eikä ikkunan edessä olevaa ulkotilaa. Screen-kaihtimen avulla voi hallita myös matalalta paistavan auringon aiheuttamaa häikäisyä menettämättä näkyvyyttä ulos. Screen-kankaat ovat tiheäsilmäisiä verkkomaisia kankaita, joista näkee läpi aina valoisampaan suuntaan: kesällä sisältä ulos, talvella ulkoa sisälle. Näkösuojaa täydennetään usein esimerkiksi sisäpuolisella rullakaihtimella tai kangasverhoilla.

Sisäpuoliset aurinkosuojat

Sisäpuolisista aurinkosuojista yleisimmät ja käytetyimmät ovat säle-, rulla-, pystylamelli-, kangasvekkikaihtimet sekä erilaiset sivu- tai laskoskaihtimet. 

Alumiiniset sälekaihtimet asennetaan yleensä ikkunan välitilaan, jolloin ne ovat lähempänä ulointa lasipintaa, jolloin auringonsuojausteho on parempi. Puusälekaihdin asennetaan pääsääntöisesti aina huonetilaan; se on enemmän sisustuselementti. 

Rullakaihtimia, kangasvekkikaihtimia sekä pystylamellikaihtimia valmistetaan useista materiaaleista. Materiaalivalinnalla on vaikutusta aurinkosuojauksen lisäksi näkösuojaukseen, pimennykseen ja sisustukseen.

Motorisoinnin ja automatiikan käyttö aurinkosuojien ohjauksessa varmistaa, että aurinkosuoja on aina optimaalisessa asennossa ja mahdollistaa hallitun lämmön siirtymisen ikkunoiden kautta molempiin suuntiin.  

Ajoissa ja hyvin suunniteluna

Uudisrakennuksissa aurinkosuojauksen takaisinmaksuaika lyhenee, kun aurinkosuojaus, ikkunat, valaistus ja LVI-järjestelmä suunnitellaan samanaikaisesti yhtenä kokonaisuutena ja valitaan oikeantyyppinen automaatiojärjestelmä hallitsemaan tätä kokonaisuutta. 

Aurinkosuojauksen suunnittelu- ja mitoitusvastuu istuu luontevimmin LVI-suunnittelijalle. 

Aurinkosuojauksessa on kiinnitettävä LVI-suunnitelman lisäksi huomiota sähkösuunnitteluun sekä aurinkosuojien kiinnittämiseen. 

Automatisoitu aurinkosuojaus tarvitsee sähkösyötöt ikkunoiden läheisyyteen sekä ulko- että sisäpuolelle. Ikkunoiden yläpuolella tai ikkunasyvennyksessä on oltava riittävän tukeva pohja aurinkosuojan kiinnitykseen. Terassien päälle tulevassa aurinkosuojauksessa on lisäksi otettava huomioon erilliset vaatimukset: esimerkiksi minimikaltevuuskulma terassimarkiisille on 15 astetta, mikä tarkoittaa 3000 millimetrin matkalla noin tuhatta millimetriä.

Mikäli sähkösyöttöjä ja riittävää kiinnityspintaa ei ole valmiina, voivatasennuskustannukset nousta jälkikäteen tehtynä isoksi ja julkisivun visuaalinen ilme voi kärsiä.

Teksti: Aurinkosuojaus Ry

Kuva: Pixabay

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...