Aurinkosuojaus on oleellinen osa rakennusta
18 6 2019
Aurinkosuojauksen avulla minimoidaan huoneiston jäähdytystarve, hyödynnetään aurinkoenergiaa ilmaisena lämmityslähteenä sekä hallitaan huoneiston valaistusta. Aurinkosuojauksen kustannukset saa nopeasti katettua, kun järjestelmä on suunniteltu oikein ja oikeassa vaiheessa.
Rakennuksen aurinkosuojauksella voidaan vaikuttaa merkittävästi tilojen käyttäjien viihtyvyyteen.
Aurinkosuojauksella estetään liiallisen lämmön muodostuminen sisätiloihin, jolloin jäähdytysjärjestelmää ei tarvitse rakentaa ollenkaan tai ainakin sen mitoitus voi olla pienempi.
Lämmityskaudella aurinkosuojat ohjataan pois ikkunoiden edestä, jolloin aurinkoenergiaa voidaan käyttää ilmaisena lämmitysenergian lähteenä. Aurinkosuojat toimivat talvisin ikkunoiden lisäeristeenä ja torjuvat lumipeitteestä johtuvaa heijastamista.
Hyvin suunnitellun aurinkosuojauksen ansiosta voidaan käyttää suurempia ikkunapintoja ja enemmän aurinkoenergiaa läpäiseviä lasivaihtoehtoja tinkimättä kuitenkaan lämmöneristävyydestä.

Ulkopuoliset aurinkosuojat
Ulkopuoliset aurinkosuojat suojaavat ikkunoita tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn jo hyvissä ajoin rakennuksen ulkopuolelle.
Ulkopuolisiin aurinkosuojiin kuuluvat ikkuna-, terassi-, kori- ja katosmarkiisit, läpikuultavat screen-kaihtimet sekä ulkosälekaihtimet.
Terassimarkiisin avulla voidaan suojata suuria ikkunapintoja sekä terassia tai parveketta paahteelta. Ikkunamarkiisi on suunniteltu suojaamaan ainoastaan sisätiloja eikä ikkunan edessä olevaa ulkotilaa. Screen-kaihtimen avulla voi hallita myös matalalta paistavan auringon aiheuttamaa häikäisyä menettämättä näkyvyyttä ulos. Screen-kankaat ovat tiheäsilmäisiä verkkomaisia kankaita, joista näkee läpi aina valoisampaan suuntaan: kesällä sisältä ulos, talvella ulkoa sisälle. Näkösuojaa täydennetään usein esimerkiksi sisäpuolisella rullakaihtimella tai kangasverhoilla.
Sisäpuoliset aurinkosuojat
Sisäpuolisista aurinkosuojista yleisimmät ja käytetyimmät ovat säle-, rulla-, pystylamelli-, kangasvekkikaihtimet sekä erilaiset sivu- tai laskoskaihtimet.
Alumiiniset sälekaihtimet asennetaan yleensä ikkunan välitilaan, jolloin ne ovat lähempänä ulointa lasipintaa, jolloin auringonsuojausteho on parempi. Puusälekaihdin asennetaan pääsääntöisesti aina huonetilaan; se on enemmän sisustuselementti.
Rullakaihtimia, kangasvekkikaihtimia sekä pystylamellikaihtimia valmistetaan useista materiaaleista. Materiaalivalinnalla on vaikutusta aurinkosuojauksen lisäksi näkösuojaukseen, pimennykseen ja sisustukseen.
Motorisoinnin ja automatiikan käyttö aurinkosuojien ohjauksessa varmistaa, että aurinkosuoja on aina optimaalisessa asennossa ja mahdollistaa hallitun lämmön siirtymisen ikkunoiden kautta molempiin suuntiin.
Ajoissa ja hyvin suunniteluna
Uudisrakennuksissa aurinkosuojauksen takaisinmaksuaika lyhenee, kun aurinkosuojaus, ikkunat, valaistus ja LVI-järjestelmä suunnitellaan samanaikaisesti yhtenä kokonaisuutena ja valitaan oikeantyyppinen automaatiojärjestelmä hallitsemaan tätä kokonaisuutta.
Aurinkosuojauksen suunnittelu- ja mitoitusvastuu istuu luontevimmin LVI-suunnittelijalle.
Aurinkosuojauksessa on kiinnitettävä LVI-suunnitelman lisäksi huomiota sähkösuunnitteluun sekä aurinkosuojien kiinnittämiseen.
Automatisoitu aurinkosuojaus tarvitsee sähkösyötöt ikkunoiden läheisyyteen sekä ulko- että sisäpuolelle. Ikkunoiden yläpuolella tai ikkunasyvennyksessä on oltava riittävän tukeva pohja aurinkosuojan kiinnitykseen. Terassien päälle tulevassa aurinkosuojauksessa on lisäksi otettava huomioon erilliset vaatimukset: esimerkiksi minimikaltevuuskulma terassimarkiisille on 15 astetta, mikä tarkoittaa 3000 millimetrin matkalla noin tuhatta millimetriä.
Mikäli sähkösyöttöjä ja riittävää kiinnityspintaa ei ole valmiina, voivatasennuskustannukset nousta jälkikäteen tehtynä isoksi ja julkisivun visuaalinen ilme voi kärsiä.
Teksti: Aurinkosuojaus Ry
Kuva: Pixabay
18 6 2019
Luetuimmat uutiset
RakennusFakta.fi
RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja
-
Tukes: Talojen purkaminen sähköt päällä on hengenvaarallista
Omakoti- ja rivitalojen sekä mökkien jäätyneitä putkia ei saa sulattaa avoliekillä tai kuumailmapuhaltimella omatoimisesti, vaan apuun tarvitaan LVI-alan tai kiinteistönhoidon ammattilainen.
-
SPEK: Jäätyneitä putkia ei saa sulattaa itse
Omakoti- ja rivitalojen sekä mökkien jäätyneitä putkia ei saa sulattaa avoliekillä tai kuumailmapuhaltimella omatoimisesti, vaan apuun tarvitaan LVI-alan tai kiinteistönhoidon ammattilainen.
-
TUOTEUUTUUS: Rudus: Pihakiviuutuus Kartanolankku
Ruduksen Kartanokivien sarja täydentyy uudella Kartanolankku-kivellä.
-
Pientaloteollisuus: talokaupoissa tuntuvaa kasvua loppuvuonna 2020
Pientaloteollisuus PTT ry:n jäsenyrityksissä uusien talokauppojen määrä kasvoi vuoden 2020 viimeisellä vuosineljänneksellä 59 % verrattuna vuodentakaiseen. Euromääräisesti nousua kertyi 98 %.
-
TUOTEUUTUUS: Warma-Uunit: Uudistettu puuliesimallisto
Warma-Uunit Oy uudisti puuliesivalikoimansa syksyn 2020 aikana. Uutta on muun muassa tulipesien lasiluukut, joiden ansiosta myös puuhellan käyttäjät saavat nauttia aidon tulen loimusta.
-
TUOTEUUTUUS: Tikkurila: Colour Master -älypuhelinsovellus
Tikkurila Colour Master -älypuhelinsovellus tarjoaa digitaalisen työkalun kaikille kodin remontoijille, jotka haluavat kokeilla etukäteen, miltä erilaiset sisäseinämaalien värisävyt näyttävät omilla seinillä.p>
-
TUOTEUUTUUS: Teknos: Sisäilmaa puhdistavat maalit
Teknoksen BIORA®-maalisarja täydentyy kahdella sisäilmaa puhdistavalla maalilla. BIORA AIR -maalit sitovat ja neutralisoivat sisäilmasta aldehydejä, kuten formaldehydiä.p>
RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet
Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...