Automaattisen ihanaa elämää

 
Älyn ja esineiden internetin tulo kiinteistöautomaatioon tekee parhaimmillaan arjesta sujuvaa ja kestävän kehityksen mukaista. Jo nyt käytössä olevista ratkaisuista on huomattavaa hyötyä vanhuksille ja liikuntaesteisille.

Teksti ja kuvat: Jaana Ahti-Virtanen

Olisiko mukavaa, jos jääkaappisi tutkisi sisältöään, hakisi sen jälkeen netistä käytettävissä oleviin raaka-aineisiin sopivan reseptin ja lähettäisi sen sitten älypuhelimeesi ja toivoisi samalla sinun tuovan kotimatkalla vielä purkillisen ruokakermaa?

Ei ihan vielä arkea, mutta pilottitasolla toimii, trendien nuuskintaan erikoistuneen saksalaisen Trendonen toimitusjohtaja Nils Müller sanoo. Müller puhui ABB:n järjestämässä älykkään rakentamisen mediatapahtumassa Hollannissa tammikuussa.

Lähitulevaisuuden suurista, elämää muuttavista trendeistä Müller mainitsee kiinteistöautomaation ja muun digitaalisen maailman ohjaamisen puheella. ABB:n uutuus on free@home-järjestelmä, jonka avulla pääsee ohjaamaan valaistusta, lämmitystä, kaihtimia ja ovipuhelinjärjestelmää puheella. Toivomuksia voi sanoa älylaitteeseen tai tietokoneeseen: ”Sammuta valot.” Järjestelmä oppii talon tilat ja ihmisten puhetyylit ja myös kuittaa tehtävät: ”Valot on sammutettu.”

Talotekniikkaa tarpeen mukaan

ABB on rakentanut Hollannin Utrechtiin näyttelytilan, jossa esitellään älykkään kodin automaatiojärjestelmiä. Valaistuksen syttyessä ja ilmanvaihdon tehostuessa ihmisten tullessa kotiin ei ole mitään uutta, mutta nyt on mahdollista saada kulloiseenkin mielialaan sopiva sisäympäristö. Järjestelmään ohjelmoidaan erilaisia talotekniikan ja sähköisen talotekniikan kokonaisuuksia. Romantiikka-kokonaisuus voisi saada valot himmenemään, verhot ikkunan eteen, kutumusiikin kuulumaan ja ammeen täyttymään lämpimällä vedellä. Mutta mitä tehdään, jos kaikki perheenjäsenet eivät ole samalla tuulella?

Kiinteistöautomaation älykkäistä ratkaisuista on valtavasti apua, kun ikääntyneet asuvat entistä pidempään omassa kodissaan. Joka tilassa on hallintapaneeli, jolla voi tarkistaa, kuka on esimerkiksi oven takana – ovelle ei tarvitse kiirehtiä.

Lukitusta sekä audiovisuaalista ja talotekniikkaa voi ohjata vaikka sängystä, nyt myös puheella. Järjestelmä myös reagoi hälytyksin omaisille, jos asukas ei liiku tiloissa normaalisti. Yöllinen vessareissu hoituu turvallisesti, kun sängystä nousu sytyttää kulkuvalot lattianrajaan.

Älykotijärjestelmien kysynnän uskotaan kasvavan rajusti. Siihen ohjaavat globaalit megatrendit: esineiden internet, kaupungistuminen, ihmiskunnan ikääntyminen, yksilöllisyyden merkityksen kasvu, energiatehokkuuden ja kestävän kehityksen vaatimukset.

Vuonna 2014 älykotilaitteita myytiin tutkimuspalvelu BI Intelligencen mukaan 61 miljardilla dollarilla. Vuonna 2019 myynnin odotetaan nousevan 490 miljardiin dollariin.

Automaattisen ihanaa elämääKuvituskuva. Lähde: Pixabay
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...