Avustukset öljylämmityksestä luopujille ovat loppumassa

 

Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitetun valtionavustuksen kysyntä on ollut suurta. Syyskuun alusta lähtien tarjottua avustusta on hakenut jo 7567 pientalon omistajaa. Avustusta on arvioitu riittävän enintään 8000 kotitaloudelle, joten noin 28 miljoonan euron määräraha on loppumassa.

”Avustus on jymymenestys, se on houkutellut öljylämmityksen vaihtajat ripeästi liikkeelle. Suomalaiset haluavat selvästi tehdä ympäristöystävällisiä valintoja kotipiirissään, ja niihin on tärkeää kannustaa myös jatkossa. Lämmitys- ja energiatehokkuusremontit tuovat myös monelle työtä”, iloitsee ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Myönteisen avustuspäätöksen on saanut tähän mennessä 1902 öljylämmityksen vaihtajaa. Kielteisen päätöksen on saanut vain 89 pientalon omistajaa. Yleisin syy kielteiselle päätökselle on, että hanke on toteutettu ja kustannukset ovat syntyneet ennen 1.6.2020.

Avustukset öljylämmityksestä luopujille ovat loppumassa


”Suurin osa hakijoista on saanut myönteisen päätöksen, joten nykyinen määräraha loppuu siinä vaiheessa, kun kaikista tähän mennessä tulleista hakemuksista on tehty päätös. Mahdollisesta uudesta määrärahasta tiedotetaan myöhemmin”, toteaa ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Pirkanmaan ELY-keskus käsittelee koko maan avustushakemukset saapumisjärjestyksessä. Nykyisen määrärahan loputtua ELYssä sisällä olevat ja sinne toimitettavat hakemukset siirtyvät jonottamaan mahdollista uutta avustusmäärärahaa.

Hallitus on esittänyt ensi vuoden budjettiin uutta, noin 9,4 miljoonan euron määrärahaa, jolla tuettaisiin edelleen öljylämmityksen vaihtamista pientaloissa.

Jos öljylämmitteisessä pientalossa on akuutti tarve lämmitysremontille, voi jatkuvasti haettavissa oleva kotitalousvähennys olla hyvä vaihtoehto. Vuonna 2020 kotitalousvähennyksen maksimi on 2250 euroa. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolison kanssa vähennystä voi saada vuoden 2020 töistä yhteensä 4500 euroa.

Toinen vaihtoehto on hakea energia-avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. Energia-avustusta myönnetään monenlaisiin energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin, myös öljylämmityksen vaihtamiseen. Avustuksen saamiseksi tulee laskea rakennuksen E-luku rakentamisvuodelta ja energiakorjausten jälkeen.

”Energia-avustuksen määrä riippuu siitä, kuinka paljon remonttitoimet parantavat rakennuksen energiatehokkuutta. Avustuksen enimmäismäärä on 6000 euroa, ja sitä myönnetään enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista. Hakemus tulee toimittaa Araan ennen ryhtymistä suunniteltuihin energiakorjauksiin”, kertoo ylitarkastaja Johanna Heikkilä ARA:sta.

Energia-avustushakemuksia on tähän mennessä saapunut ARA:an yhteensä 1800, ja näistä on käsitelty 650. Avustusta on myönnetty yhteensä 16 miljoonaa euroa. Henkilöhakijoista 456 ja yhteisöhakijoista 191 on jo saanut päätöksen.

Energia-avustushakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä 5–6 kuukautta. Tänä vuonna määrärahaa on käytettävissä 40 miljoonaa euroa, kaikkiaan sitä on varattu 120 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...