Biolan: vuosi laittaa jätevesijärjestelmät kuntoon

 

Biolanin mukaan omakotiasujan ja mökkiläisen on nyt aika vastata muutamaan jätevesikysymykseen. Onko omakotitalo tai mökki rakennettu ennen vuotta 2004? Sijaitseeko rakennus luokitellulla pohjavesialueella? Onko rakennus enintään 100 metrin päässä rannasta? Jos vastaus yhteenkin kysymykseen on kyllä, on syytä pikaisesti tarkistaa rakennusten jätevesijärjestelmät.

Biolan: vuosi laittaa jätevesijärjestelmät kuntoon

31.10.2019 on eräpäivä niille kiinteistöille, joiden jätevesijärjestelmät eivät vielä vastaa ympäristönsuojelulaissa määritellyn perustason puhdistusvaatimuksia. Lainmukaiset jätevesijärjestelmät on oltava tuolloin asennettuna.

Hankaluutta jätevesijärjestelmän uudistamiseen lisää Biolanin mukaan se, että joka kymmenes suomalainen ei tunne asiaa lainkaan. Lisäksi joka kymmenes mökin omistajista sanoo tietävänsä, että jotain pitäisi tehdä, mutta ei tiedä miten edetä. Tulokset ilmenevät Biolanin lokakuussa 2018 teettämästä remonttikyselystä, johon vastasi 1507 suomalaista.

– Nyt ei ole ihan helppo tilanne niille omakotiasujille ja mökkiläisille, joita uusi laki koskee. Moni voi ajatella, että onhan tässä vielä aikaa. Ei ole. Suomessa on rajallinen määrä suunnittelijoita ja tekijöitä, jotka jätevesijärjestelmien uusimiset pystyvät hoitamaan. Kun tuhannet mökkiläiset lähtevät yhtä aikaa sopulilauman lailla liikkeelle, ollaan pahassa pinteessä, toteaa Biolan Ekoasuminen Oy:n jätevesiasiantuntija Juha Heikkinen.

Ennen kuin uutta jätevesijärjestelmää päästään rakentamaan, tarvitaan luvat. Hieman helpotusta tuo se, että yleensä kunnasta haetaan toimenpidelupaa raskaamman byrokratian vaativan rakennusluvan sijaan. Joissain kunnissa jätevesijärjestelmien päivitys menee ilmoitusmenettelyn kautta. Jokaisen kannattaa tarkistaa oman kuntansa paikalliset määräykset, koska niissä voi olla eroja. Ennen luvan saamista täytyy kuitenkin olla viranomaisen hyväksymä suunnitelma.

– Todennäköisin ongelma jätevesijärjestelmien uusimisessa ei liity rakennuslupamenettelyyn. Ongelmaksi tulee se, että lupaa varten tarvitaan suunnitelma. Tupakkiaskin kanteen kaverin kanssa tehty suunnitelma ei kunnan rakennusvalvontaan kelpaa. Kiinteistön omistaja tarvitsee suunnittelijan, joka täyttää maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämät kelpoisuusvaatimukset. Seuraavassa vaiheessa suunnittelija tekee suunnitelman, joka täyttää maankäyttö- ja rakennuslain sekä -asetuksen ja niiden nojalla annettujen ohjeiden lisäksi talousjätevesiasetuksessa esitetyt vaatimukset. Suunnitelma sisältää lukuisan määrän yksityiskohtia, jotka pitää ottaa huomioon. Tämä kaikki vie aikaa, joten 31.10.2019 koittava eräpäivä ei todellakaan ole kaukana tulevaisuudessa, Heikkinen muistuttaa.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...