Esteettisiä elämyksiä ja uutta teknologiaa kylpyhuoneisiin

 
 • Kirjoittaja(t): Nina Mattila

Asumisen arvot ja elämäntapa ohjaavat kylpyhuonesuunnittelua. Arkkitehtuurin pitkään jatkunut funktionalistinen ja selkeä suuntaus näkyy kaikissa kodin tiloissa, myös kylpyhuoneissa. Kylpyhuoneet ovat entistä tilavampia ja ilmavampia.

Kylpyhuoneet tehdään yhä useammin kodin virkistys- ja rentoutumispaikoiksi, joissa arkinen peseytyminen jalostuu esteettiseksi elämykseksi. Värillinen valaistus yhdistyy solisevaan suihkuun, joka sateen lailla kastelee musiikin soidessa. Kylpyhuoneesta on lasiseinän rajaama välitön yhteys saunaan, höyrysuihkuun, poreammeeseen ja kuntotilaan. Rohkeimmat sijoittavat kylpyammeen makuuhuoneeseen ja raja-aidat eri tilojen välillä kaatuvat…   Kylpyhuoneen kalusteet ovat muuttuneet entistä veistoksellisimmiksi ja materiaalivalikoiman laajuus yllättää. 

Sisustusohjelmat ja –lehdet esittelevät näitä yhä upeampia vaihtoehtoja, mutta käytännössä rakentamisen normit ja ohjeet rajoittavat rakentamista. Uudisrakentamisessa kerrostalon kylpyhuoneratkaisuihin vain harva asukas voi tehdä tilallisia muutoksia ja vaikuttaminen rajoittuukin usein pintamateriaalien ja kalusteiden valintaan. Kylpyhuoneiden korjauskohteissa käyttäjällä on vieläkin niukemmat mahdollisuudet vaikuttaa kylpyhuoneen toiminnallisiin ratkaisuihin. Useimmiten vain omakotirakentajalla on kaikki mahdollisuudet toteuttaa unelmansa edellyttäen, että viranomaisten vaateet tulevat täytettyä ja taloudelliset realiteetit eivät ole esteenä.   

Erilaiset kylpyhuoneet eri käyttäjille

Uudisrakentamisen suunnitteluun on vaikuttanut elinkaariajattelu ja liikuntarajoitteisuus, jolloin yksilölliset käyttäjäkohtaiset vaihtoehdot ja muunneltavuus ovat jääneet toisarvoisiksi. Kylpyhuone tilana tulisi olla riittävän tilava ja vesi- ja viemäripisteiden paikkaa tulisi voida siirtää joustavammin, jolloin pesutila olisi helpommin muunneltavissa eri käyttäjille paremmin soveltuviksi. Lapsiperheen onni on amme, kun taas ikäihmiselle suihkutila istuimella varustettuna on käyttäjäystävällisempi vaihtoehto. Erillinen wc-tila soveltuu useimpiin talouksiin ja kylpyhuoneesta erotettu pyykinpesu- ja käsittelytila olisi toivottava ratkaisu myös, kerrostaloissa. Saunaa, höyrykaappia, poreallasta jne. harkittaessa tulisi miettiä niiden käyttö- huolto- ja toimintaratkaisut sekä – kustannukset huolella. Liukuovi soveltuu kylpyhuoneen oveksi muillekin kuin ikäihmisille, kun taas lasiseiniin ei voi tukikahvoja kiinnittää ja läpinäkyvyys voi haitata hahmottamista.

Toiminnat määräävät tilan tarpeen

Pieniinkin tiloihin voi tehokkaalla suunnittelulla saada käyttökelpoisen ja myös esteettisesti miellyttävän peseytymistilan. Oivallisia esimerkkejä ovat veneisiin ja matkailuvaunuihin suunnitellut ratkaisut, joissa jokainen senttimetri on otettu hyötykäyttöön.

Suunnitteluohjeita on helppo noudattaa uudisrakentamisessa, mutta saneeraustyössä joudutaan soveltamaan niitä aina tilan mukaan ja mitoituksessa joudutaan tinkimään ihanne- tilanteesta. Jos kylpyhuonetta kasvattaa muihin asunnon tiloihin, tulee aina muutostyöstä hakea rakennus- tai toimenpidelupa muutoksen laajuudesta riippuen. Usein kylpyhuoneen laajentaminen ei ole teknisesti ja taloudellisesti järkevää. Pienilläkin muutoksilla voidaan saada kylpyhuoneesta tilavampi, esim. sijoittamalla ammeen tilalle paikka suihkulle ja pyykinpesukoneelle tai hankkimalla pesualtaan alle pieni pesukone tai vain vaihtamalla kalustejärjestystä. Pyykinpesukoneelle voi myös etsiä tilaa keittiöstä, jolloin koneen alle tulee rakentaa vastaava vesitiivis suoja kuin astianpesukoneellakin tulisi olla.

Kylpyhuoneremonttiin ryhdyttäessä kannattaa miettiä toiminnallisia muutoksia, eikä vain ajanmukaistaa kalusteita ja laattapintoja viimeisen trendin mukaisiksi. Vesiliitäntöjen ja viemärin siirto sekä lattiakaivojen muutokset ovat mahdollisia toteuttaa kohtuullisin kustannuksin vesieristeitä uusittaessa, samoin lattialämmitys on helppo asentaa samassa yhteydessä.

Suihku, amme vai molemmat?

Suihkutila vie vähemmän lattiapinta-alaa kuin amme ja kuluttaa vähemmän vettä, mutta ammeen rentouttavaa vaikutusta ei valitettavasti saa parhaimmistakaan hierovista suihkuratkaisuista, joten on ymmärrettävää että poreammeet ovat suosittuja.

Poreammeita on perinteisen suorakaiteen muotoisen ammeen lisäksi useita yhdelle ja useammalle henkilölle suunniteltuja ammeversioita. Ammeen hintaan vaikuttavat koon ja pinnoitemateriaalin lisäksi poresuuttimien määrä ja tyyppi, esim. ilma- ja/tai vesisuuttimet sekä niiden teho. Poreammeen koneisto kannattaa aina kun mahdollista sijoittaa muualle kuin ammeen alle, jolloin koneen äänihaitta voidaan minimoida, ilmankierto koneelle on helppo järjestää ja koneen huolto vaivatonta. Poreallasta hankittaessa tulisi muistaa, että ammeelle on riittävästi käyttöä ja se on helppo puhdistaa, ammeen alle tulee aina päästä viemäri- ja vesiasennuksia varten sekä alapuolinen tila tulisi vesieristää, kuten muu kylpyhuone. Ammeen paino tulee huomioida, jos se sijoitetaan omakotitalon toiseen kerrokseen etenkin puurunkoisissa taloissa. Energiapihin tulee muistaa, että amme kuluttaa runsaasti vettä, ja jotta ammeen veden lämpötila pysyisi miellyttävänä, kannattaisi siinä olla lämmitys.

Useammalle hengelle tarkoitettuun ammeeseen kannattaa aina hankkia veden puhdistus- ja suodatuslaitteisto, jolloin ammetta ei tarvitse täyttää jatkuvasti.  Ammeen reuna-alueet voi muurata harkoista tai jopa koko ammeen voi tehdä muurattuna rakenteena ja laatoittaa keraamisin laatoin. Rakennustyö kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi. Suurikokoiset ammeet tulisi upottaa osittain tai lähes kokonaan lattiatasoon aina kun se on teknisesti mahdollista. Erikoisuutta hakeville on markkinoilla puisia, lasia ja kierrätysmuovista toteutettuja ammeita. Erilaiset ammeet vaativat materiaalista riippuen erilaiset hoito/puhdistustavat. 

Päivittäiseen peseytymiseen soveltuu suihkutila parhaiten  

Hyvä suihkutila vie 90 x 90 cm (100 x 100 cm) tilaa, mutta suihkuttamaan mahtuu myös kapeampaankin, esim. 70 x 90 cm tilaan. Suihkussa tulisi voida peseytyä kunnolla ja sinne tulee sijoittaa shampoo/saippuahylly, ja jos tilaa on riittämiin, seinään kiinnitetty istuin olisi ihanteellinen. Jotta kylpyhuone ei kastu kauttaaltaan, suihku kannattaa erottaa muusta tilasta seinärakenteella, esim. kiinteällä lasitiiliseinällä, lasiseinäke/ovi -elementillä tai muuratulla ja laatoitetulla seinällä. Saneerauskohteissa suihkutilan voi rajata muusta lattiapinnasta laatoitetulla n. 5 -10 cm kynnyksellä tai suihkun kohdalla lattiapinta voidaan myös jättää n. 2 – 5 cm muuta lattiatasoa alemmaksi, jolloin vesi ei valu muualle kylpyhuoneeseen. Keski-Euroopassa suihkuallas upotetaan lattiatasoon, meillä se asennetaan lähes aina lattian päälle, jolloin lattian ja altaan välinen tila on vaikeasti puhdistettavissa. Altaallinen suihkukaappi soveltuu parhaiten tiloihin, joissa on puutteellinen vesieristys, sillä se suojaa sekä seinä- että lattiapintoja kastumiselta. Suihkukaapin ja seinän välistä tilaa ei voi yleensä puhdistaa purkamatta kalustetta. Lasiset kääntyvät suihkuoviratkaisut antavat ahtaissa kylpyhuoneissa tilaa toiminnalle, kun suihku ei ole käytössä ja ovipinnat ovat käännetyt sivuille. Koska suihkuovet tiivistyvät lattiaa vasten, kynnyksiä tai lattiasyvennystä ei tarvita, suihkun kohdalle tehdään lattiakaato, muu lattiapinta voidaan tehdä tasaisena. Kaarevat suihkuovi/seinäratkaisut jättävät ahtaissa tiloissa enemmän vapaata liikkumistilaa. Täyspyöreät suihkuratkaisut vievät enemmän tilaa, mutta antavat näyttävän lopputuloksen. Markkinoille on tullut valmiita laatoitettavia runkoelementtejä, joilla voi rakentaa kohtuullisen vaivattomasti pyöreän suihkusyvennyksen. Ylellisiä lasirakenteisia suihkuseinäratkaisuja on useilla toimittajilla.

 

Uusi lattiakaivoratkaisu – lattiassa kaato vain yhteen suuntaan

Uusi markkinoille tullut arkkitehtien kehittämä ja muotoilema virtaviivainen lattiakaivoratkaisu sijoitetaan seinän viereen, jolloin lattian kaato tehdään vain yhteen suuntaan. Lattiakaivokaluste voi olla suihkun levyinen suorakaiteen muotoinen tai kolmion mallinen kulmaan sijoitettava. Kun lattiakaato tehdään vain yhteen suuntaan, ei leikattuja laattoja tarvitse käyttää ja lattialaataksi voi valikoida perinteisen pienen laatan sijaan suurikokoisiakin lattialaattoja. Uudet lattiakaivokalusteet ovat ruostumatonta terästä.   

Perinteinen lattiakaivo tulisi sijoittaa lattialaatoituksen saumajakoon ja keskeisesti suihkutilaan, kansi ruostumatonta terästä tai lattialaatoituksen värisenä.

Vesikalusteet, suihkut ja sekoittajat - valitse teknisesti varmatoimisin

Suihkusekoittajat ovat yleensä joko pressostaatti(paine) - tai termostaatti(lämpö)- yksioteotesekoittajia joko kiinteällä tai/ja käsisuihku varustettuja moderneja tai perinteisempiä malleja. Suihkun voi varustaa myös useammalla kiinteällä suihkusuuttimella, jolloin vesisuihkuja voi suunnata eri puolilta tai suihkun voi sijoittaa kattorakenteeseen, jolloin vesi satelee alas. Käsisuihkun letkumallin tulee olla riittävän pitkä ja kestävää materiaalia.      Uutuutena on jo jonkin aikaan kaupattu kotimaisen valmistajan kosketusvapaata suihkusekoittajamallia, jossa valokenno ohjaa käyttöä ja virtalähteenä on joko patteri- tai sähköliitäntä. Sekoittajat eivät useinkaan mene normaalikäytössä varsinaisesti rikki, mutta saattavat tukkeutua ja tiivisteet kuluvat/syöpyvät veden sisältämien mineraalien (kalkki, rauta, suolat) vaikutuksesta, jolloin kannattaa valita tuotteet sellaiselta valmistajalta, jolla on varmasti varaosia. Osa sekoittajien hintaerosta johtuu materiaalieroista. Ammehanaa valittaessa tulisi huomioida veden virtausnopeus ja määrä, jotta suurikin amme täyttyy kohtuullisessa ajassa, eikä vesi ehdi jäähtyä. Pyykinpesukoneelle tulisi aina tehdä oma erillinen vesi- ja viemäriliitäntä, samoin pesualtaalla ja ammeella tulisi olla omat sekoittajat. Yhä useammin vesiliitännät tehdään pintavetoina vaikka upotettuna asennus on aina viimeistellympi ja ulkonäöllisesti parempi ratkaisu, lisäksi puhtaanapito on helpompaa. Uppoasennuksissa on käytettävä suojaputkea vesivahinkojen välttämiseksi. Pinta-asennuksissa kromatut putket ovat siistimpiä ja asennustyö tulisi suorittaa erittäin huolella.

Jos suihkuverhoa käytetään, tulisi sen olla homesuojattu ja helposti pestävissä. Muovirakenteisten suihkuseinä/ovien asemasta kannattaa valita tyylikkäämpi, tosin myös kalliimpi, karkaistu lasinen vaihtoehto, joka voidaan suojata lialta ja veden kalkkipitoisuudelta ovivalmistajan suoja/hoitoaineilla.    

Saniteettiposliinit - erilaiset WC-istuimet

WC-istuimet ja pesualtaat ovat yhä ensisijaisesti posliinipintaisia. Sintrattu saniteettiposliini on hygieenisin ja kestävin posliinilaji. WC- ja pesuistuimia (pesuistuin on meillä harvinainen tuote, jonka käytön on korvannut bidesuihku.) on lattia- ja seinämallisia. WC-istuimen voi asentaa suoraan seinäpintaan, jolloin on varmistettava, että kiinnityskohta on riittävän tukeva, jotta se kestää kuormituksen, tai seinärakenteeseen upotettavaan WC-valmistajan asennustelineeseen. Seinämallisen WC:n huutelusäiliö voidaan upottaa seinään tai erikseen rakennettavaan 25 cm syvyiseen puoliseinään, josta saa samalla laskutason. Seinämallinen WC-vaihtoehto on perinteistä mallia kätevämpi, sillä istuimen korkeuden voi valita itse ja lattiapinta jää vapaaksi ja näin helposti puhdistettavaksi. Lattiamallisia WC-istuimia on runsaasti pyöreälinjaisista, lähes munanmuotoisista, aina pelkistettyihin kulmikkaisiin versioihin - mitä erikoisempi malli sen kalliimpi hinta. WC-istuinta valittaessa kannattaa kiinnittää huomioita niin ulko- kuin sisäpintojen puhdistettavuuteen, istuinkorkeuteen sekä istuimen viemään tilaan. Osaan WC-kalusteista on saatavana erikoispintakäsittely, jolloin ne pysyvät helpommin puhtaana. Vedenkulutus tulisi myös huomioida ja valita malli, jossa kulutusta voidaan säätää (kaksoishuuhtelumallit). Vanhoissa viemäriverkoissa tarvitaan usein runsaasti huuhteluvettä ja näissä kiinteistöissä on varminta valita vettä säästämätön malli. Ahtaissa tiloissa voi käyttää normaalia lyhyempää mallia tai sijoittaa istuin kulmaan. Lisävarusteena löytyy WC-istuimeen korotusosa ja kyynärtuet, jotka helpottavat istuimen käyttöä. Teflonpinnoitettu ruostumattomasta teräksestä valmistettu seinäkiinnitteinen WC-istuin on tavanomaisia ratkaisuja kaihtavan unelma. Useisiin WC-istuinmalleihin löytyy vastaavasti pesuallasmalli.

Ylelliset allasvaihtoehdot

Pesualtaita valmistetaan lähes kaikista vettä pitävistä materiaaleista. Tavanomaisen posliinipinnan kanssa kilpailevat erilaiset valumarmorit, muovipinnoitteet, teräsemalit, ruostumaton teräs ja sekä uudet erikoispinnoitteet. Altaita on saatavana myös ylellisistä materiaaleista: lasista (lähes aineettomia, keveitä, läpinäkyviä tai opaalipintaisia), kivestä (veistoksellisia, kulhomaisia, vankkoja), metallista (taottuja kiiltävä-, matta- tai antiikkipintaisia, nikkeliä, kromia, kuparia tai messinkiä) ja puusta (lämmintä luonnonmateriaalia, sorvattuja, liimattuja, öljytty, vahattu). Kovaan kulutukseen on kuitenkin paras valita edelleen perinteinen posliiniallas ja lapsiperheiden kannattaa harkita kahdesti ennen kuin valitsee herkästi naarmuuntuvan ja helposti likaantuvan materiaalin. Käyttöveden kalkki- ja suola sekä rautapitoisuudet jättävät jälkiä, ellei niitä poista välittömästi.

Allastasot antavat enemmän laskutilaa

Irtoallas vai tasoon upotettava malli? Jos tason voi rakentaa seinästä seinään tai allastason joutuu/haluaa muotoilla tilaan sopivaksi (kaareva, kapeneva), on taso ja siihen upotettava allas hyvä vaihtoehto. Erilaiset tasomateriaalit soveltuvat eri käyttäjille. Vahattu, öljytty tai lakattu puupinta luo kodikasta lämpöä. Puupintojen kaikki leikkauspinnat tulee muistaa suojata kosteudelta hyvin. Marmori- ja graniittitasot antavat aina arvokkaan leiman.

Marmoritason (samoin valumarmoritason) pinta tulee muistaa käsitellä suoja-aineella, sillä huokoisena materiaalina se imee likaa, eikä sen puhdistamisessa saa käyttää kalkkia poistavia aineosia. Lasitasot ovat lähes ilmavia ja lopputulos on aina luksusta. Lasitason alapinnan voi myös maalata, jolloin värivaihtoehtoja on runsaasti. Lasi heijastaa kauniisti valoa, mutta naarmuuntuu helposti. Pöytälasi tulee olla aina karkaistua ja reunat hiottuja, mitä paksumpi lasi sen vihertävämpi sävy. Kierrätysmuovista valmistetut värilliset tasot ovat helposti työstettäviä ja kestävät kovaa kulutusta – ilme on modernin raikas. Tason voi myös tehdä laatoitettuna, jolloin sen voi rakentaa massiivisena, osana muita tilan rakenteita. Ulkonäkö vaihtelee laattojen mukaan arkisesta aina juhlavaan. Laatoituksen alusmateriaalin tulee kestää kosteutta ja saumauksen tulee olla tiivis ja helposti puhdistettavissa.

Laatoitetun tason reunan voi laatoittaa tai listoittaa metalli- tai puulistalla. Perinteinen laminaattitaso on myös käyttökelpoinen vaihtoehto ja taivereunataso kestää listoitettuja tasoja paremmin. Eri tasomateriaaleista laminaattipinta on edullisin vaihtoehto.

Pesualtaan voi sijoittaa tason alle (soveltuu hyvin kivitasoihin), tasoon tai tason päälle.  

Kylpyhuoneeseen tulevan altaan tulee olla riittävän suuri, kun taas erilliseen wc:tilaan sijoitettava käsienpesuallas voi olla pienikin. Allassekoittaja valitaan allastyypin mukaan, niin ettei altaalle tuleva vesi roisku altaasta käyttäjän päälle (huom! korkeat sekoittajat ja matalat tasomaiset allasratkaisut).      

Saumattomasti tasoon liittyviä altaita valmistetaan mm. posliinista, valumarmorista ja kierrätysmuovista. Allastasot kiinnitetään joko kylpyhuonekaapistojen tai seinäkonsolein varaan, jolloin on varmistettava, että seinä on riittävän tukeva kiinnitykselle.

Säilytystilaa harkitusti – jätä ilmatilaa

Mitä ahtaampi tila, sen vähemmän sinne tulisi sijoittaa kalusteita. Yritä säilyttää ilmatilaa ja sijoita vain välttämättömästi kylpyhuoneessa tarvittavat tavarat sinne. WC-istuimen yläpuoliseen seinätilaan mahtuu lähes aina asentamaan seinäkaapin tai avohyllyt ja altaan alle kaapiston. Jos pyykinpesukoneen päällä ei ole kuivauskonetta, voi koneen yläpuolelle rakentaa koneen kokoisen kaapin esim. pyykeille. Kalusteiden valmistusmateriaalien tulisi olla erittäin hyvin kosteutta kestäviä, kalusteiden päälle ei kuitenkaan saa roiskua vettä. Lasi- ja metalliovet kestävät vääntymättä. Puupinnat antavat kodikkuutta.    

Suuri peilipinta antaa tilailluusion, kun taas pieni peilikaappi altaan päällä syö ilmatilaa. Lähes kaikilla keittiökalustevalmistajilla on myös kylpyhuonekalusteita, jotka ovat pienempiä mitoitukseltaan kuin keittiökalusteet. Samoin useimmilla saniteettikalusteita valmistavilla yrityksillä on omiin kalustesarjoihin soveltuvia kylpyhuonekalusteita. Suosituimmat materiaalit ovat puu- ja laminaattipinnat. Isoon kylpyhuoneeseen voi säilytystilaa varata runsaasti pyyhkeille, henkilökohtaiselle hygienialle jne. Korkeat kaapit sopivat mm. kylpytakeille. Kun kaapistot kiinnittää kokonaan seinäpintaan ei lattialle jää siivousta hankaloittavia jalkarakenteita. Liukuovet ovat tilaa säästävä vaihtoehto, jonka taakse voi sijoittaa pyykin- ja kuivauskoneen niin, että pyykinkäsittely ei näy itse kylpyhuoneeseen. Kaikki kylpyhuonepeilit tulisi olla myös kosteutta kestävää laatua. Usein edestä täytettävä pesukonemalli on käytännöllisin vaihtoehto. Pesukone tulisi olla riittävän vakaa (ei heilu lingotessa), pieniääninen ja tehokas, jotta kuivaustulos olisi hyvä. Kuivauspatteri on erinomainen paikka kuivattaa pikkupyykkiä ja pyyheliinat voi sijoittaa siihen. Kun kalustekiinnityksissä mennään vesieristyksen läpi (käytännössä lähes aina) tulee kohta tiivistää aina huolella, jotta kosteus ei etene rakenteisiin. 

 

Kosteus – kylpyhuoneen ongelmana

Kylpyhuone ja saunan pesutila ovat edelleen myös pyykinkuivauspaikkoja. Pesukoneen päälle sijoitettava kuivausrumpu kuivaa pyykin, mutta osa laitteista haihduttaa kosteuden ilmatilaan, korkea kuivauskaappi vie taas runsaasti tilaa ja perinteinen vaatteiden kuivaus telineellä vie sen vähäisenkin liikkumatilan. Pyykinkuivauspaikka tulisi miettiä jo suunnitteluvaiheessa, ettei seinään kiinnitetty ”Oskarin oksa” ammeen päällä jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Riittävä ilmanvaihto, lattialämmitys ja erillinen kuivauspatteri auttavat pitämään kylpyhuoneen liiallisen kosteuden poissa. Säätimien ja laitteiden sijoittelut tulee tehdä niin, että ne eivät vaikeuta muuta kalustamista. Yksinkertaisimmillaan kylpyhuoneen ilmanvaihtoa voi parantaa suurentamalla oven kynnysrakoa ja näin varmistaa ilmankierto.

Materiaalit tulee valita niin, että ne kestävät kosteutta hyvin ja toistuvasti kastuvat pinnat ja kalusteet eivät vaurioidu.    

Kosteutta kestävät pintamateriaalit

Keraamiset laatat, kivipinnat, puupaneelit, lasitiilet ja lasipinnat soveltuvat kosteutta kestävinä materiaaleina kylpyhuoneisiin, mutta eivät ole vesieristeitä, joten niiden alle tulee tehdä aina vesieristys. Muovimatto ja seinän muovipinnoitteet soveltuvat edelleen kylpyhuonekäyttöön edullisina ja helposti huollettavina vaihtoehtoina. Lisäksi maalaamalla kosteisiin tiloihin soveltuvalla maalilla ja käyttämällä lasikuituvahvikekangasta kylpyhuoneisiin erikoisesti suunnitellulla menetelmällä saadaan tasaista saumatonta pintaa. Maalaustyön tulisi antaa ammattilaisen tehtäväksi, jotta lopputulos olisi mahdollisimman tasainen. Keraamisten laattojen tarjonta on suuri. Erilaiset laatat soveltuvat eritavoin käyttötarkoitukseensa. Laattojen hinnat vaihtelevat suuresti samoin laattatyyppi vaikuttaa laatan kiinnitystapaan ja saattaa nostaa rakennuskustannuksia.

Keraamisen laatan perustyypit

Keraamiset laatat jaetaan valmistustapansa mukaan kuivapuristettuihin (kaakelit, klinkkerit, porcellanato), märkäpuristettuihin ja valettuihin (osa lasimosaiikista, osa cotto-laatoista).

Laatan ulkonäköön, kokoon ja kestävyyteen vaikuttaa valmistustavan lisäksi pintakäsittely:

muotoilu, kuvioiden ja värien painaminen/ruiskutus, pinnan lasitus; matta, kiiltävä jne.

Laatat lajitellaan koon, polton ja laadun mukaan, joten sama laattamalli voi hieman poiketa valmistuserästä riippuen. Keraamisten laattojen perustyypit ovat kaakeli, klinkkeri, porcellanato, märkäpuristettu, cotto ja mosaiikkilaatat.

Laattojen hinta

Laattojen hintaan vaikuttavat valmistusmaa (työvoima-, kuljetuskustannukset), onko laatassa oma design vai onko kopio, laatan tekniset ominaisuudet (raaka-aineen laatu, mittatarkkuus, vedenimukyky, kulutuksen kesto), sekä valmistustekniikka (moderni ja ekologinen tekniikka vai vanha ympäristöä rasittava tuotantotapa). Lisäksi laattojen hintaan vaikuttavat väripigmentin hinta: mitä täyteläisempi väri sen enemmän pigmenttiä ja sen kalliimpi (mm. sininen, keltainen ja punainen sävy), ja lasittamattomissa laatoissa valkoiset sävyt ovat kalliimpia. Laatan koko vaikuttaa myös hintaan: suuret laattakoot ja pienet mosaiikkilaatat ovat kalliita, samoin designlaatat. Koska laatoissa on runsaasti muita kuin silmämääräisesti havaittavia eroavaisuuksia, tulisi valintaa harkita muillakin kuin hinta- ja ulkonäkökriteereillä. Hyvä keraaminen laatta kestää isältä pojalle, jos se asennetaan oikein alustaansa.

Laattojen asentaminen

Laattojen asentaminen onnistuu maallikolta, kunhan työtä harjoittelee ja noudattaa tarkasti laattavalmistajan ohjeita. Pohjatyöt tulee tehdä erittäin huolella. Laatoitusalustan tulee olla elämätön, tasainen ja puhdas, tasoitustyöt tulee tehdä tarkasti, samoin pohjustus. Vedeneristys tulee aina jättää sertifioidun alan ammattilaisen tehtäväksi ja työ tulee aina hyväksyttää kerrostalossa isännöitsijällä ja omakotitalossa rakennusalan ammattitaitoisella valvojalla. Työn eri osissa tulee käyttää saman järjestelmän toisiinsa parhaiten yhteen soveltuvia materiaaleja. Laattojen kiinnitys tehdään laattaliimalla tai laastilla (esim. saneeraus- tai erikoislaasti), saumaus tehdään sauma-aineella. Sauma-aineista yleisimpiä ovat harmaat sävyt, jotka kestävät kulutusta parhaiten sekä marmorinvalkoinen, josta saadaan valkoisen laatan kanssa lähes näkymätön sauma. Värillisten saumausten sävy tulee aina tarkistaa laatan kanssa. Saumattaessa tulee muistaa, että sauman sävy vaihtelee laatan sävyn mukaan, niinpä tumman laatan kanssa sauma näyttää vaaleammalta kuin vaalean laatan kanssa. Sauman perusleveys on yleensä 3 mm, mutta puskusaumaus tehdään lähes saumattomana ja mosaiikkisaumat ovat hyvin kapeita. Paksujen laattojen saumaus on usein yhtä leveä kuin laatan paksuus. Precut -laatoissa (joissa laattaan on tehty erilaisia valmiita jakoja) tehdään yleensä ylisaumaus ja laattojen välinen sauma on yhtä leveä kuin laattaan jo valmiiksi tehty jako. Laattojen saumauksen jälkeen on loppusiivous tehtävä huolella, sillä laatan pinnasta on saatava pois kiinnitys- ja sauma-aineista irronnut liima-aines. 

Suurikokoiset laatat 30x 60 cm, 60 x 60 cm, 30 x 90 cm jne. laatat tulee asentaa täysin suoralle pohjapinnalle (normaaleja toleransseja vaativammat pohjat) ja kiinnityksessä tulee olla erittäin huolellinen, jotta koko laattapinta tulee kiinnitettyä kunnolla. Suurikokoisten laattojen tulisi muodostaa yhtenäinen seinäpinta eikä laatat saa ”hammastaa”.        

Eri laatat eri tarkoitukseen

Kaakeli - eniten käytetty seinälaatta

Kaakelit ovat kerran tai kaksi poltettuja (alle 1000 astetta) lasitettuja laattoja. Laatat ovat hinnaltaan edullisia, eri kokoja ja värejä on runsaasti. Tavallisemmat koot ovat 10 x 10, 15 x 15, 20 x 20 cm jne. Laatat soveltuvat ainoastaan sisäseiniin, koska laatan pohjat ovat huokoisia. Lasitetun kaakelin pinta tulee olla tasainen, kirkkaan lasitteen pinnassa ei saa olla koloja tai pisteitä ja kuvioiden tulee mennä aina reunaan asti. Koristekuvioidut, muotoilut laatat ja laattalistat ovat yleensä kalliita erikoiskappaleita ja niiden tarve tulisi laskea etukäteen, jolloin tulisi myös miettiä kalusteiden paikat, etteivät kalliit yksityiskohdat katoa kalusteiden taakse. Koska listoilla jaetaan seinäpintaa yleensä vaakaan, saattaa lopputuloksella olla madaltava vaikutus tilaan. Mitä suurempaa laattaa (esim. 33 x 66 cm) käyttää sen herkemmin virheet näkyvät.

Suurien laattojen pohjatyöt tulee tehdä erittäin huolella ja alustan tulee olla ehdottoman tasainen ja nurkat ja seinät suoria. Pienemmillä laatoilla voidaan saumaan kätkeä seinän mahdolliset pienet mittavirheet. Laattojen kokoon ja värin voi valita mieleisekseen, kunhan muistaa, että värikylläisissä pinnoissa näkyvät helpommin vesitahrat ja mitä voimakkaampi väri, sen enemmän tila tarvitsee valoa ja valon värisävy muuttuu laattaseinän värin mukaan. Huom! Jatkuva kosteus ei sovi kaakeleille, sillä kosteus imeytyy kaakelin pohjalaattaan ja turvottaa sitä. Ilmiö näkyy lasitteen halkeiluna. Niinpä kylmilleen jätettävän kesämökin sauna/pesutiloihin kaakelien asemasta suositellaan klinkkerilaattoja.

Klinkkeri - soveltuu seinä- ja lattiakäyttöön       

Klinkkerit ovat kerran poltettuja (alle 1100 astetta) lasitettuja tai lasittamattomia laattoja. Klinkkerit kestävät kovaa kulutusta ja voivat olla haponkestäviä ja pakkasenkestäviä. Klinkkerityyppiset laatat nimetään niiden pohjan teknisten ominaisuuksien mukaisesti.Lasitetut klinkkerit voivat olla kiiltäviä, mattapintaisia, karhennettuja ja rustiikkia. Lattialaattoina kiiltäväpintaiset ovat liukkaimpia, kun taas karhennetut ovat lattiakäyttöön suunniteltuja liukuestelaattoja. Lasittamattomat klinkkerit voivat olla kiillotettuja, mattapintaisia ja muotoiltuja pintoja (esim. nappulakuvio). Lasittamaton klinkkeri on tyypiltään huokoinen ja vaatii puhtaanapidolta enemmän kuin lasitettu laatta. Useisiin klinkkerilaattoihin saa erilaisia muotopaloja, kuten holkka- ja jalkalistoja ja porraspaloja. Klinkkereitä on kaiken kokoisia aina suuriin 60 x 60 cm laattoihin. Laatat ovat edullisia ja monikäyttöisiä.

Eniten käytettyjä lattialaattakokoja on 10x 10 cm (10 x 20 cm), koska lattian kaadot kaivolle on helpompi tehdä pienemmillä laatoilla. Suurissa kylpyhuoneissa voi lattiakaadon tehdä vain suihkun kohdalle, jolloin muu lattiataso voi olla täysin tasainen ja silloin suuretkin laatat soveltuvat lattiaan, jolloin esim. viereisen tilan lattialaatoitus voi jatkua kylpyhuoneeseen. Jos käytät erikokoisia laattoja, tulisi niiden olla saman paksuisia.

Huom! Mittatoleranssit ovat klinkkereillä suuremmat kuin kaakeleilla.

Porsliinilaatat (porcellanato) lattia- ja seinäpinnoille

Porcellanato-laatat ovat kerran poltettuja (yli 1250 astetta) lasitettuja tai lasittamattomia, täydellisesti sintraantuneita, itseensä mitään imemättömiä keraamisia laattoja. Laatat ovat aina pakkasenkestäviä, sillä niiden vedenimukyky on usein alle 0,05%. Osa porcellanato laatoista on mittaansa leikattuja, rectifioituja, jolloin koko eroja ei ole. Laatat voidaan saumata puskuun, jolloin saadaan lähes yhtenäinen keraaminen pinta. Porcellanato laatat voivat olla lasitettuja tai lasittamattomia. Lasittamattomat laatat voivat olla rustiikki, matta, esikiillotettuja tai kiillotettuja pinnaltaan. Laattoja valmistetaan mosaiikeista aina 60 x 120 cm kokoihin asti.

Huom! Porcellanato-laatat soveltuvat teknisesti kaikkiin pintoihin sisä- ja ulkotiloissa. Ne ovat hinnaltaan kalliimpia kuin tavalliset klinkkerilaatat.

Märkäpuristetut ja cotto laatat

Märkäpuristetut (yli 1250 astetta) ja cotto (yli 1100 astetta) ovat kotitalouksissa vähemmin käytettyjä laattamalleja, koska laatoissa on suuret mittatoleranssit (yleensä paksuja) ja laattojen tekniset ominaisuudet vaihtelevat suuresti. Laatan soveltuvuus on kosteisiin tiloihin aina tarkistettava maahantuojalta.

Mosaiikista helposti kaarevia muotoja

Mosaiikkeja valmistetaan kaikista laattatyypeistä (klinkkeri, porsliini, cotto) sekä lasi- ja emalimosaiikkia. Useimmat mosaiikit soveltuvat sekä seinään että lattiaan. Lasitetut ja lasimosaiikit saattavat olla ajoittain liukkaita, vaikka saumapintaa on runsaasti. Mosaiikeilla on helppo verhoilla kaarevia pintoja: ammeen reuna-alueet, kaarevat suihkuseinät, ikkunan pielet.

Huom! Koska lasimosaiikit ovat läpinäkyviä, kiinnityspohja ei saa muuttaa laatan väriä ja kiinnityslaastin tulee olla oikean värinen (oikean kokoinen laastikampa).

Mosaiikit ovat kalliimpia kuin normaalikokoiset laatat ja kirkaslasi- ja emalimosaiikit kaikkein kalleimpia.

Lasipintaa – läpinäkyvyyttä ja keveyttä

Lasitiiliä on runsaasti aina valmiista suihkuseinäelementeistä erikokoisiin tiilivaihtoehtoihin. Lasitiiltä voi käyttää myös katto- ja lattiapintaan. Parhaimmillaan lasitiilirakenne on osa muuta rakennetta ja soveltuu hyvin kivirakenteisiin, sillä perinteisesti lasitiilet on asennettu muuraamalla. Uudempia kiinnitystapoja ovat teräs/alumiini U-profiiliin tai silikonikiinnityksellä erikoisvalmisteiseen alumiiniprofiilijärjestelmään. Lasitiilivaihtoehtoja on kirkkaita, satiinipintaisia, värillisiä, rihlattuja, raidoitettuja, ”pilvi”-efektisiä jne. - perinteisestä ruutukoosta (190 x 190 mm) tiilikokoon (240 x 114 mm).

Lasitiilien lisäksi on suurikokoisia lasilankkuelementtejä, joita käytetään julkisissa tiloissa.

Karkaistu lasipintainen seinä soveltuu erinomaisesti kosteisiin tiloihin. Lasit ovat mm. satiini-, etsaus, hiekkapuhallus tai kirkaspintaisia sekä värillisiä ja kuviollisia. Lasipinnat kannattaa suojakäsitellä, jotta ne kestävät puhtaana (suojakäsittely kuten suihkuseinissä). Jos kylpyhuoneeseen ei saa suoraa luonnonvaloa ikkunan kautta (myös kattoikkunaratkaisut mahdollisia), voi epäsuoraa valoa saada väliseinään tehdyn ikkunan kautta tai lasioviratkaisuilla. Huom! Lasin liitokset katto-, seinä ja lattiarakenteisiin tulee tehdä huolella.

(Lue myös artikkeli: Lasitiili – monipuolinen sisustusmateriaali)

Luonnonkivi – juhlava kokonaisuus

Luonnonkivistä yleisimmin käytettyjä ovat kalkkikivet, marmorit ja karbonaattiset kivityypit, koska nämä kivilajit ovat helposti työstettäviä, hyvin saatavissa ja kauniita. Samoin vuolukivet ja serpentiniitit ovat pehmeytensä ja akustisten ominaisuuksiensa ansiosta miellyttäviä sisätiloissa. Vuolukivi kestää hyvin happoja ja emäksiä ja se soveltuu tiiviinä kivenä hyvin kosteiden ja märkien tilojen pinnoitteeksi. Kylpyhuoneissa käytetään yleensä kalibroituja ohutlaattoja, joita on saatavana vakiokokoisina. Luonnonkivi on aina arvokkaan ja juhlavan näköinen, joten kalusteiden ja varusteiden tulee olla vastaavaa laatuluokkaa.

Huom! Varsinainen kivityö vaatii aina alan ammattitaitoisen asentajan, mutta ohutlaattojen asennus onnistuu myös keraamisia laattoja laittaneelta.

Kivipintojakin tulee hoitaa oikein. Tummat luonnonkivipinnat imevät valoa. Märkätiloihin eivät sovi kiiltäväpintaiset laatat lattiaan, ne ovat vaarallisen liukkaita. 

Puupaneeli kestää kosteutta – antaa lämpöä

Puupaneelit kestävät kattopinnassa erinomaisesti ja seinäpinnassakin, jos eivät ole suorassa kosketuksessa veden kanssa. Paneelien tulisi olla laadultaan ensiluokkaisia ja lähes oksattomia. Mitä tyylikkäämpi laatta sen hienompi puulaatu. Esim. tuija ja leppä soveltuvat hyvin, samoin haapa ja apache sekä vaaleat havupuulajit, jos niissä ei ole oksia.

Huom! Paneelien kiinnitykset tulee tehdä ruostumattomin kiinnikkein.

Funktionaaliset materiaalit ja innovatiivisia ideoita

Helppohoitoisuus ja kestävyys ohjaavat julkisen sektorin materiaalien ja kalusteiden valintoja. Tuotteet, jotka on hyviksi havaittu kovassa kulutuksessa, ovat varmasti ikuisia kotikäytössä, Ainoa näiden tuotteiden käyttöä jarruttava tekijä on usein hinta.

Erikoispinnoitteet ja käsittelyt nostavat yksittäisen tuotteen hintaa ja määräalennuksiin ei kotitalouksilla ole mahdollisuuksia yksittäiskappaleita ja pieniä määriä hankittaessa.  

Funktionaaliset materiaalit ovat kuitenkin tulossa. Nyt jo löytyy itsepuhdistuva lasipinta ja

saniteettiposliineista wc-istuimiin ja altaisiin saa erilaisia suojapinnoitteita. Osa suojauksista perustuu tuotteen jälkikäsittelyyn, osa tehdään tuotteen varsinaisessa valmistusprosessissa.

Markkinoilla on jo antibakteerisia keraamisia laattoja, jotka hajottavat bakteereja, seiniä jne., poistavat hajuja ja parantavat sisäilmaa – vaikutus perustuu fotokatalyysiin.

Hydrotect -menetelmällä käsitellyissä laatoissa on laatan pintaan kestävästi poltettu valokatalyytti, joka saa aikaan valon, hapen ja ilman kosteuden välisen reaktion. Valokatalyyttinen vaikutus on pysyvä ja normaali sisävalaistus aktivoi sen. Menetelmä poistaa mm. wc-tilojen hajuja.

Valaistus viimeistelee kokonaisuuden

Kylpyhuoneessa tarvitaan sekä hyvää valaistusta että tunnelmaa, niinpä valaistuspisteitä kannattaa olla useita erilaisia. Parhaimmillaan valonlähde on lähes näkymättömissä ja oikein suunnattu valo on pääosassa. Epäsuora valaistus sopii tunnelman luojaksi, suoraa valoa tarvitaan peilin eteen ja yleisvaloa siivousta varten. Valaistuksen määrään ja sijoitukseen vaikuttavat pintamateriaalien värin voimakkuus ja kiiltoaste. 

Pienoisloisteputki, halogeeni-, valokuitu-, ja led-valaisimet ovat kaikki käyttökelpoisia.

Valon väri vaihtelee valon lähteestä riippuen. Kosteissa tiloissa edellytetään, että valaisintyyppi on luokiteltu kylpyhuonekäyttöön. Kylpyhuoneremontin yhteydessä kannattaa aina asennuttaa kaikki sähköt ajan tasalle, jotta viimeisimmät sähköturvallisuusohjeet huomioidaan. Liiketunnistimilla varustettu valaistus on tullut myös kylpyhuoneisiin. (Lue myös artikkeli Valaistuksella viihtyisyyttä kotiin)

Trendit näkyvät kylpyhuoneessa –

hienostuneet kristallin kiiltävät suuret laatat tai karheat lohkokivimäiset sisustuskivet

Kaikessa sisustamisessa vaikuttavat kaupalliset trendit tarjontaan ja ohjaavat kuluttajien ostokäyttäytymistä. Nyt ovat trendikäitä sekä suuret kiiltävät laatat, joiden kristallimainen syvä kiilto on aikaansaatu metallimaisilla tai kristallia sisältävillä lasitteilla että karheat lohkokivimäiset sisustuskivet, hienostuneet saumattomat keraamiset seinäpinnat tai karhean massiiviset maalaisromanttiset kivipinnat sekä läpinäkyvät, kuultavat tai värikkäät lasipinnat. Perinteisiin keraamisiin laattoihin yhdistetään metalli-, kivi ja lasilaattoja. Ylellisyys ja yksilöllisyys korostuvat, jokaiselle löytyy jotakin.

Väreistä kaikki herkät luonnonsävyt kalkkikivestä pähkinän ruskeaan, riemunkirkkaat sävyt punaisesta oranssiin ja kuvioista kukkakuviot, geometriset muodot ja puuimitaatiot sekä valokuvamaisen tarkat suuret kuva-aiheet ovat muodikkaita. Laattapinnat voivat muistuttaa kangaskuoseja ja tapettipintoja. Puolipaneelimaisen vaakaraidoituksen sijaan on tullut seinäpintaa jäsentävä pystyraidoituksia. Läpinäkyvyys ja runsaat lasipinnat ovat vallitsevia eikä täysin lasiseinäinen kylpyhuone ole pois suljettu ajatus. Käytännöllisyyden ja helppohoitoisuuden sijaan materiaalivalintoja ohjaa korostetusti elämyksellinen ote ja erikoisuuden tavoittelu.  

Pesualtaat ovat tasojen päälle sijoitettuja muotoiltuja täysin pyöreälinjaisia tai kulmikkaita kulhoja. Sekoittajat ovat taas pelkistetyimmillään vain taivutettua putkea. Valoa (led) yhdistetään ammeen ja altaiden sisäosiin niin, että pinnat kuultavat tai heijastavat, samoin värivaloa yhdistetään suihkuun ja ammeeseen. Kalusteet taas ovat plastisia ja muotoilultaan lähes veistosmaisia. Nyt suositaan aitoja materiaaleja ja kalustaminen on minimalistista.

Trendit ovat kaukana arjen realiteeteista, trendikkäässä kylpyhuoneessa ei pestä eikä kuivateta pyykkiä, eikä ole ahdasta. Trendit tulevat ja menevät, mutta kylpyhuoneen tulee kestää vuosia.

Tulevaisuuden älykodeissa – älykäs kylpyhuone

Morphome-projektissa tutkittiin tietotekniikan hyödyntämistä kotikäytössä ja asukkaiden asenteita teknologiaan. älykkäässä kodissa tietoyksikkö mm. valvoo ja varoittaa kosteusongelmista, säätää energian kulutuksen käyttäjän tarpeen mukaan ja hoitaa kodin lukituksen. älykodissa käyttäjän yksilöidyt tarpeet ohjaavat toimintoja proaktiivisesti eli tietotekniikka ennakoi mm. käyttäjänsä toiveet ja reagoi niihin ohjelmoinnin mukaisesti.

Tulevaisuudessa älykodin kylpyhuone toivottaa hyvät huomenet, säätää valaistuksen, avaa suihkun ja valikoi sopivan lämpötilan. Peseytymisen jälkeen lämminilmasuihku kuivaa peseytyjän seuratessa uutisia suihkutilaan sijoitetun näytön ruudulta. Pyykinpesukone tunnistaa pyykin likaisuusasteen, säätää ohjelman sopivaksi ja lopulta pesee ja kuivaa sen.   

Kylpyhuone puhdistaa itse itsensä uv-valaistuksessa ja säätää kaikki toiminnat valmiustilaan kunnes kylpyhuonetta jälleen käytetään.

  Kylpyhuoneremontoijan muistilista
 • Remontin suunnittelu ja rahoitus
 • Suunnittelenko itse vai käytänkö ammattilaista apuna
 • Tarvitaanko lainaa
 • Tarvitaanko toimenpide- vai rakennuslupa (aina ammattilaisen tekemät suunnitelmat)
  Remontin ajankohta
 • Selvitettävä taloyhtiön perusparannussuunnitelmat (taloyhtiö ei yleensä korvaa jo tehtyjä kylpyhuoneremontteja peruskorjauksen yhteydessä)
 • Rakennusajankohta vaikuttaa rakennuskustannuksiin
  Kotitalousvähennysoikeus
 • Kotitalousvähennyksen saa henkilö, joka maksaa asuntonsa kunnossapidosta taikka perusparannuksesta palkkaa tai työkorvausta.
  Kylpyhuoneremontin jako osakkaan ja osakeyhtiön välillä
 • Tarkistettava taloyhtiön korvausperusteet, usein vesieristystyön maksaa taloyhtiö

  Remontoinko itse vai tekeekö rakennusurakoitsija koko remontin
 • Rakennusurakka-asiapaperit, urakkakyselyt jne.
 • Kuinka lasken laattamenekin
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...