Etätöiden teko mökillä ympäri vuoden vaatii lisähuomiota turvallisuuteen

 

Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa, että vapaa-ajan asuntojen muuttuminen ympärivuotisiksi etätyöpisteiksi vaikuttaa vapaa-ajan asuntojen turvallisuusvarusteluun.

Etätöiden teko mökillä ympäri vuoden vaatii lisähuomiota turvallisuuteenVapaa-ajan asuntojen käyttökauden pidentyminen vaikuttaa myös nuohoukseen: ympäri vuoden käytössä oleva tulisija tulee nuohota vuosittain.

Kun vapaa-ajan asunnon käyttö esimerkiksi etätyöpisteenä jatkuu pitkälle syksyyn tai alkutalveen, olosuhteet ovat erilaiset kuin tyypillisellä mökkeilykaudella kesällä, Suomen Palopäällystöliitto toteaa. Viileämpien kelien vaatimaan lämmitykseen ja syksyn mukanaan tuomaan pimeyteen liittyy liiton mukaan turvallisuusriskejä.

 

Tässä Suomen Palopäällystöliiton ohjeet muuttuneeseen tilanteeseen mökeillä:

 

Näkyvä osoitenumerointi

Osoitenumeroinnin on tärkeä olla näkyvissä pimeäänkin aikaan. Numeroinnin tulee näkyä selkeästi tielle, kadulle tai muulle liikenneväylälle, jotta apu löytää tarvittaessa perille.

 

Poistumisturvallisuus

Poistumisturvallisuus tulee olla varmistettu kaikista nukkumistiloista. Etenkin parvien osalta on tärkeä miettiä varatiet etukäteen.

 

Toimiva palovaroitin

Vapaa-ajan asunnoissa palovaroittimen toiminta on tärkeä testata aina asunnolle saapuessa. Palovaroittimet on tärkeä myös uusia säännöllisesti. Valmistajien määrittelemä käyttöikä on yleensä 5–10 vuotta, joka lasketaan palovaroittimen valmistusajankohdasta. Kylmät ja kosteat olosuhteen nopeuttavat palovaroittimen vanhenemista ja heikentävät sen toimintavarmuutta.

 

Häkävaroitin

Häkävaroitin on oleellinen silloin, kun asunnossa on tulisijoja tai kaasulla toimivia laitteita – esimerkiksi jääkaappi tai liesi. Häkävaaraa voi pienentää oikealla tulisijan käytöllä ja kaasulaitteiden kunnosta huolehtimalla.

 

112 Suomi -sovellus omaan puhelimeen ladattuna

112 Suomi -sovelluksella hälytät tarvittaessa helposti apua ja jaat sijaintikoordinaatit sujuvasti.

 

Tarvetta ja todellista käyttöä vastaava nuohous

Nuohouksen on tärkeä vastata tarvetta ja tulisijojen todellista käyttöä: jos vapaa-ajan asuntoa käyttää ympäri vuoden, on siellä nuohottava vuosittain eikä kolmen vuoden välein. Nuohouksesta voit lukea lisää sisäministeriön verkkosivuilta: intermin.fi/nuohous/ukk

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...