Fiksu tekniikka on vähentänyt veden kulutusta Suomessa

 

Tuoreen tutkimustiedon mukaan veden kulutus suomalaisissa kotitalouksissa on edelleen laskemassa vuoden 1977, 1999 ja 2011 tutkimuksiin verrattuna. Suotuisan kehityksen taustalla ovat pääasiassa erilaiset fiksut tekniset ratkaisut, mutta myös osa kuluttajista on järkevöittänyt veden käyttötapojaan.

Fiksu tekniikka on vähentänyt veden kulutusta SuomessaKuva: oritslama, Pixabay

– Veden kulutusta on vähentänyt muun muassa veden virtaamaa vähentävä teknologia, vettä säästävät suihkupäät ja hanat sekä vettä säästävät kodinkoneet. Turhaa veden kulutusta vähentää myös kulutukseen perustava laskutus, joka laskee vedenkulutusta jopa 20 prosenttia, kertoo tutkimuspäällikkö Minna Kuusela Työtehoseurasta, joka vastaa tutkimusosuudesta viime syksynä käynnistyneessä yhteishankkeessa.

Kestävä vedenkäyttö -kyselyn mukaan suihkussa käyntimäärät ja muut vedenkäyttökerrat eivät ole muuttuneet merkittävästi vuoteen 1999 verrattuna. Pääosin käyttötavat vaikuttavat kyselyn perusteella kohtuullisilta. Silti yllättävän moni, yli 80 prosenttia huuhteli astiat ennen konepesua ainakin joskus. Reilut puolet vastaajista oli tehnyt vettä säästäviä toimenpiteitä.

– Tuloksissa ilahdutti se, että reilut puolet vastaajista oli tehnyt aktiivisesti toimia veden säästämiseksi. Heistä joka neljäs oli muuttanut veden käyttötapojaan säästävämmäksi, joka viides oli hankkinut uusia vesikalusteita, ja lähes joka viides oli hankkinut uusia, vettä säästäviä kodinkoneita, sanoo yhteishanketta vetävä johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta. Muina säästötoimina mainittiin muun muassa verkoston vedenpaineen lasku, sadeveden käyttö sekä suihkussa käyntien ja saunomiskertojen vähentäminen.

Kyselyyn saatiin 2 543 vastausta. Suurin osa, lähes 80 prosenttia vastaajista oli 1‒2 henkilön talouksia. Noin 96 prosenttia asui omistusasunnossa ja yli 80 prosenttia asui omakotitalossa. Asuntokohtainen vesimittari ja veden kulutukseen perustuva laskutus oli yli 80 prosentilla vastaajista.

Vuoden 1977 tutkimuksessa vedenkulutus oli 155 l/hlö/vrk (Wartiovaara) ja Lauri Etelämäen tutkimuksessa 1999 kulutukseksi saatiin 116 l/hlö/vrk (pieni aineisto 30 taloutta). Talokeskuksen vuoden 2011 tutkimuksen kulutus oli lähempänä vuoden 1977 tuloksia. Nyt tehdyn kyselyn mukaan vedenkulutus oli keskimäärin reilut 110 l/hlö/vrk.

– Vedenkulutus vaihtelee paljon talouksittain. Kolmella neljäsosalla vedenkulutus oli 50‒150 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa, Minna Kuusela toteaa. Tuloksiin vaikuttaa se, että kyselyyn vastaajat ovat todennäköisesti niitä henkilöitä, jotka kiinnittävät huomiota vedenkulutukseen. Hankkeessa vedenkulutusta seurataan myös muilla menetelmillä ja kyselyn tuottamia tietoja korjataan näiden perusteella.

Hanke on käynnistynyt syksyllä 2019, ja se jatkuu vuoteen 2021 asti. Hankkeessa ovat mukana Motiva Oy, ympäristöministeriö, Energiavirasto, Oras Oy, Vercon Oy, Koka Oy, Envera Oy, Uponor Suomi Oy, Espoon Asunnot Oy, Suomen Omakotiliitto ry, HSY ja Työtehoseura ry.

Lisätietoja:

Motiva Oy, johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki, puh. 050 300 0119, jaakko.ketomaki@motiva.fi

Luokitukset

Käyttövesi

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...