Fossiilisen jääminen varalähteeksi vaikuttaa ARA-avustukseen

 

ARAn energia-avustusta voi saada fossiilisesta polttoaineesta luopumisen kustannuksiin. Fossiilisia polttoaineita ovat esimerkiksi maakaasu, öljy ja kivihiili. Jos fossiilinen jää varalle, avustusluokka ei ole enää fossiilisista luopuminen vaan jokin muu, jolloin avustuksen määrä voi olla selvästi pienempi.

Fossiilisen jääminen varalähteeksi vaikuttaa ARA-avustukseenKuva: Magnascan/Pixabay

Energia-avustus myönnetään muutoksesta aiheutuneisiin korjaustoimenpiteiden kustannuksiin.

– Avustuksen laskentaan hyväksytään kaikki toimenpiteen aiheuttamat kustannukset, joita ovat esimerkiksi vanhan säiliön ja laitteiston purkaminen sekä uuden lämmitysmuodon laitteistot asennuksineen, ARAn ylitarkastaja Sini Sirénkertoo.

Energia-avustuksen suuruus on puolet kokonaiskustannuksista.

– Avustuksen saaminen edellyttää, että rakennuksen energiatehokkuus paranee riittävän paljon. Avustuksen maksimimäärä on 4000 euroa per asuinhuoneisto, kun prosentuaalinen aleneminen täyttyy, tai enintään 6000 euroa, jos asuinrakennuksen energiankulutus saadaan muutoksessa lähes nollaenergiatasolle, Sirén kertoo.

Jos fossiilinen polttoaine jää täydennyslaitteistoksi tai varalle, sen täytyy näkyä korjaustoimenpiteiden jälkeisessä energiatehokkuuslaskelmassa. E-lukulaskennassa fossiilisen polttoaineen energiamuotokerroin on 1,0.

Jos fossiilinen polttoaine näkyy lopputilanteen energiatehokkuuslaskelmissa, kyseessä ei ole fossiilisella polttoaineella lämmityksestä luopuminen. Tällöin toimenpiteen avustusprosentti riippuu tehtävästä korjaustoimenpiteestä.

Esimerkiksi jos asuinrakennukseen asennetaan uudeksi päälämmönlähteeksi ilma-vesilämpöpumppu ja fossiilinen polttoaine jää täydentäväksi lämmönlähteeksi, avustettava toimenpideluokka on "Lämpöpumppu- ja lämmöntalteenottojärjestelmät", jolloin kustannuksista otetaan huomioon avustuksen laskennassa 50 % ja mahdollinen avustus on 25 %.

ARAn energia-avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat henkilöt, taloyhtiöt ja ARA-yhteisöt. Avustusta myönnetään vuosina 2020–2022.

Luokitukset

Energia

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...