Haaveissa uusi keittiö? Ota huomioon ainakin nämä seikat

 
  • Kirjoittaja(t): Gigantti Oy
  • Luotu: 11 Marraskuu, 2014 - 15:06
  • Muokattu: 11 Marraskuu, 2014 - 15:28

Keittiöremontin voi suunnitella ja tehdä itse niin, että saa varmasti juuri sellaisen ratkaisun, joka itselle parhaiten sopii. Kannattaa kuitenkin ottaa pari seikkaa huomioon, ennen kuin näyttää lekaa vanhoille kaapistoille.

 Keittiöremontti voi tuntua putkiremontin kaltaiselta, toivottomalta ikuisuusprojektilta. Sitä se ei kuitenkaan ole, Epoq-keittiöiden tuotepäällikkö Antti Siitonen Gigantista lohduttaa. Pienellä suunnittelulla ja ammattilaisen avulla uuden, toimivamman keittiön saa vaihdettua itselleen noin viikossa.

Kaikki alkaa suunnittelusta

Oli uuden keittiön inspiraationa sitten huonot ruoanlaitto-olosuhteet, kasvanut perhekoko tai naapurin remontin antama inspiraatio, kannattaa aluksi käydä tarkkaan läpi vanhan keittiön puutteet ja omat tarpeet. Jos keittiösi on yli kymmenen vuotta vanha (kuten yli puolella suomalaisista!), voi olla, että et ole edes tullut ajatelleeksi nykyaikaisen keittiön tarjoamia helpotuksia arkeen. Katso tarkasti ympärillesi ja mieti ainakin näitä:

  • Kodinkoneiden sijoittelu ja säilytys: Ovatko kodinkoneet helposti käytettävissä? Pitääkö yleiskone kaivaa aina alahyllyltä ja raivata sille tilaa työtasolta? Olisiko helpompaa, jos sen voisi vetää käyttökorkeudella olevalla, ulosvedettävällä hyllyllä esiin käyttövalmiina? Jos tyhjennät tiskikonetta monta kertaa päivässä, olisiko selälle ystävällisempää nostaa se ylös lattianrajasta? Lapsiperheissä taas esimerkiksi mikron upottamista seinään kannattaa harkita: pienille ruoanlämmittäjille on helpompaa ja turvallisempaa, kun mikro on sijoitettu työtasolle.
  • Sähköpistokkeet: Tappelevatko kahvinkeitin, leivänpaahdin ja keittiön radio aamuisin samasta virtalähteestä? Mihin pistokkeita tarvitaan lisää ja kuinka monta?
  • Laskutila: Mahdutko tekemään ruokaa? Ammattilaiset suosittelevat ainakin 50 cm laskutilaa sekä vesipisteen että ruoanlaittopisteen eli hellan molemmin puolin. Suurissa kotitalouksissa, jossa ostetaan paljon ruokaa kerralla, myös jääkaapin viereen on hyvä saada laskutilaa ruokaostoksille.
  • Astiasäilytys: Voisiko painavat astiat, kuten lautaset, sijoittaa yläkaapin sijaan alas vetolaatikoihin?

Mikä on mahdollista?

Pieni keittiö saattaa hämätä luulemaan, että unelmien ruoanlaittokeskusta ei ole edes mahdollista rakentaa. Myös vesi- ja sähköpisteet saattavat olla lähtökohtaisesti epäkäytännöllisissä paikoissa.

Vesi- ja viemäripisteen paikkaa voi toki muuttaa. Taloyhtiöissä se vaatii vähintään taloyhtiön kirjallisen luvan – joissain tapauksissa myös Rakennusvalvontaviraston hyväksynnän. Siitonen muistuttaa, että työ on ehdottomasti teetettävä ammattilaisella. Vesipisteen siirto voi myös nostaa remontin kustannuksia huomattavasti.

”Kannattaa ensin miettiä, voiko muun säilytystilan organisoida uudelleen. Esimerkiksi hankalaksi koettujen kulmakaappien säilytysratkaisut ovat kehittyneet viime vuosina huimasti. Lisäksi lisätilaa saa karsimalla turhia elementtejä pois. Katso aluksi kuivauskaappiisi: onko se sekalaisen roinan joutomaa? Nykyään, kun lähes kaikki ruoanlaittoastiatkin voi pestä tiskikoneessa, epäkäytännöllisen ritiläkaapin sijaan pesualtaan ylle voi asentaa kunnollisen astiakaapin”, Siitonen kertoo.

Hyvä nyrkkisääntö on, että keittiön suunnittelu aloitetaan kodinkoneiden tarpeista ja sijoittelusta, ja muu keittiö suunnitellaan niiden ympärille. Nykyään myös osa uuneista eristää lämpöä niin hyvin, että integroidun uunin voi jo huoletta asentaa jääkaapin viereen, mikäli se on kätevin ratkaisu.

Miltä sen pitäisi näyttää?

Kun toiminnallisuudet on kartoitettu, tulee eteen joidenkin mielestä vaikein kohta: Minkä näköisen keittiön haluan? Vaihtoehtoja löytyy kaapistojen väreissä ja malleissa, vetimissä, välitilan pinnoitteessa ja työtasojen materiaaleissa ja väreissä lukemattomia.

Valkoisten keittiöiden valtakausi alkaa olla väistymässä ja huomioväri kutkuttelisi, mutta miten valita se juuri oikea väri omaan keittiöön?

Antti Siitonen neuvoo, että hyvä tapa värittää keittiötään on valita huomioväri esimerkiksi vain alakaappeihin. Myös värikäs välitilan levy piristää keittiön ilmettä.

”Ja jos säilytystilaa löytyy esimerkiksi vintiltä, mikä estää tilaamasta kaksia ovia kerralla? Kätevin pikaremontti tai asunnon ilmeen freesaus vaikka jouluksi on vaihtaa kaapinovet kauden väriteeman mukaiseksi.”

Sitten töihin

Kun tarpeet ja haaveet ovat selvillä, alkaa käytännön suunnittelu. Epoq-keittiöt voi suunnitella viimeistä yksityiskohtaa myöten itse omalla suunnitteluohjelmalla. Se paitsi havainnollistaa uuden keittiön 3d-kuvina, myös laskee suunnitelman hinnan.

Antti Siitonen suosittelee tulemaan suunnitelman kanssa Epoq-suunnittelijan puheille.

”Suunnittelija osaa katsoa vielä toiminnallisuudet ja tarpeet ammattilaisen silmin ja myös suositella ratkaisuja, joita asiakas ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi.”

Ajan Giganteissa palveleville Epoq-keittiösuunnittelijoille voi varata kätevästi netissä, eikä suunnittelu maksa mitään.

Räätälöidyn keittiöratkaisun saavuttua tehtaalta Siitonen neuvoo varautumaan noin viikon remonttiin. Sen pidempään ei tarvitse turvautua pussinuudeleihin tai ravintolassa syömiseen. Jos haluaa purkaa ja asentaa uuden keittiön itse, aikaa kannattaa varata hieman enemmän.

”Yleisin keittiöremonteissa tehty virhe on omien voimien yliarvioiminen. Jos on ollut kahdeksan tuntia töissä, ei välttämättä jaksa asentaa keittiötään toiset kahdeksan tuntia”, Siitonen huomauttaa.

Ammattilaisen tekemä asennus maksaa, mutta on usein hintansa väärti. Siitosen mukaan rahaa voi säästää esimerkiksi purkamalla vanhan keittiön itse. Kunhan ei koske yksin vesi- ja sähköliitäntöihin, vanhojen kalusteiden purkaminen on melko yksinkertaista hommaa.

Lisätietoja:

Epoq-tuotepäällikkö Antti Siitonen, e-mail antti.siitonen@gigantti.fi,.

Gigantti Oy on Suomen suurin kodinelektroniikan jälleenmyyjä.

Gigantilla on 38 myymälää ympäri Suomea aina Tammisaaresta Rovaniemelle. Yrityksemme palveluksessa työskentelee liki 1 000 henkilöä myymälöissä, yritysmyynnissä, verkkokaupassa sekä asiakaspalvelussa.

Tavoitteemme on tarjota asiakkaillemme halvimmat hinnat ja asiantuntevaa palvelua kautta maan. Gigantti on osa Norjassa toimivaa Elkjøp-konsernia, joka kuuluu englantilaisen kodinelektroniikkajätin, Dixons Carphone plc:n, omistukseen. 

 

Luokitukset

Keittiö

 
 

 

Uutiskirje

Tilaa kerran kuukaudessa ilmestyvä Rakenna Oikein, Korjaa Oikein uutiskirje

Tilaa tästä
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...