Häkävaroittimia testattu – tulokset parantuneet viime vuosista

 

Yhden häkävaroitinmallin toimintavarmuudessa on löytynyt puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvonnassa. Valvonnan tulokset ovat kuitenkin merkittävästi paremmat kuin aiempien vuosien tulokset, ja häkävaroittimien tilanne markkinoilla vaikuttaa parantuneen.

Tukes testautti viiden eri häkävaroitinmallin hälytysherkkyyttä sekä vastetta ja palautumista korkeapitoisesta hiilimonoksidi-testikaasusta eurooppalaisen standardin EN 50291 mukaisesti. Häkävaroittimet testattiin VTT Expert Services Oy:llä.

Testatuista häkävaroitinmalleista kaksi (Deltronic COG8 ja Kidde 5DCO) suoriutui testeistä hyväksytyksi. Kahdessa mallissa (Kidde 10SCO ja ElectroGear SFT-111) oli vähäisiä puutteita, jotka eivät vaikuta laitteen toimintaan todeta liiallinen häkäpitoisuus. Tukes sai näistä tuotteista riittävät selvitykset maahantuojilta, eikä muita toimenpiteitä edellytetty.

Markkinoilta poisto koskee seuraavaa tuotemallia: Housegard CA105S . Tuote poistetaan markkinoilta, koska se ei reagoi 55 ppm:n häkäpitoisuuteen.

– Tuoreimman valvontaprojektin tulosten perusteella häkävaroitinten tilanne markkinoilla on huomattavasti parantunut aiempiin vuosiin verrattuna, jolloin suurimmassa osassa tuotteita on ollut vakavia puutteita. Tehokkaan valvonnan ansiosta puutteellisimmat tuotteet on poistettu markkinoilta, ylitarkastaja Karoliina Meurman Tukesista sanoo.

Häkävaroittimia testattu – tulokset parantuneet viime vuosistaKuvituskuva. Lähde: Pixabay

Vuosittain ihmisiä kuolee häkämyrkytykseen uunien ja lämmityslaitteiden virheellisen käytön tai niiden vikojen vuoksi. Hiilimonoksidi (CO) eli häkä on hajuton, mauton, väritön ja myrkyllinen kaasu, jota ei voi ihmisen aistein havaita. Häkää syntyy epätäydellisen palamisen tuloksena, kun poltetaan esim. bensiiniä, öljyä, puuta tai nestekaasua tai kun tulisijojen savupellit suljetaan liian aikaisin.

Häkävaroitinta ei ole tarkoitettu korvaamaan huolellisuutta tulisijojen, kuten takkojen, leivinuunien, kamiinojen ja saunan kiukaiden lämmityksessä. Häkävaroitin ei myöskään korvaa pakollista palovaroitinta eikä häkälähteiden käyttö- ja huoltotoimenpiteiden sekä asianmukaisten asennusten laiminlyömistä.

Häkävaroittimen asentaminen on suositeltavaa huonetiloihin, joissa sijaitsee polttoainetoiminen laite kuten takka, uuni, leivinuuni tai kaasujääkaappi. Häkävaroittimet ovat sähkökemiallisen anturinsa ikääntymisen takia lyhytikäisiä, tyypillisesti vain noin viisi vuotta valmistuksesta. Anturin toimintakuntoisuutta kuluttaja ei voi itse testata. Valmistajan suosittelema laitteen käyttöikä käy ilmi tuotteesta ja sen käyttöohjeesta. Häkävaroittimet tulee asentaa, huoltaa ja paristot vaihtaa uuteen laitteen käyttöohjeen mukaisesti.


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.
Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.
www.tukes.fi

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...