Helsingin talousvesi on hyvälaatuista

 

Helsingissä jaettava talousvesi oli laadultaan hyvää vuonna 2021, toteaa veden laatua valvova Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut. Talousveden toimittaa koko pääkaupunkiseudulle Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY.

Helsingin talousvesi on hyvälaatuistaKuva: Jaana Ahti-Virtanen

HSY vesihuollolla on Helsingin alueella kaksi talousvettä valmistavaa laitosta, Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos sekä Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitos. Talousvesi valmistetaan Päijänteen pintavedestä. Molemmilla laitoksilla vedenpuhdistusprosessi on samanlainen, ja laitoksista toimitetaan vettä myös Espooseen, Kauniaisiin ja Vantaalle.

Talousveden mikrobiologiset ja kemialliset laatuvaatimukset täyttyivät kaikissa valvontatutkimusnäytteissä ja laatutavoitteet suurimmassa osassa näytteitä.

Raudan laatutavoitearvo ylittyi 13 valvontanäytteessä, mutta ylityksellä ei ollut terveysvaikutuksia. Todennäköisiä syitä raudan
laatutavoitearvojen ylityksiin olivat vähäiset virtaamat ja saostumat putkistoissa. Kiinteistöjen putkistoista otetut näytteet eivät aina
kuvaa verkostoveden laatua. Rautapitoisuus voi vaikuttaa myös veden sameuteen ja väriin. Korkeita väri- ja sameusarvoja todettiin osassa näytteistä, joissa rautapitoisuus oli koholla.

HSY:n Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitoksen perusparannustöiden aikana veden laatua on seurattu tehostetusti. Perusparannustöihin liittyen todettiin heterotrofisen pesäkeluvun kasvua muutamissa näytteissä. Heterotrofinen pesäkeluku kuvaa vedessä olevien elävien aerobisten, heterotrofisten bakteerien sekä myös hiivojen ja homeiden lukumäärää.

Hetetrofisen pesäkemäärän nousulla ei kuitenkaan Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen mukaan ole ollut terveysvaikutuksia.

Helsinkiin toimitetusta talousvedestä otettiin vuonna 2021 yhteensä 390 valvontanäytettä, joista 11:stä tutkittiin lisäksi muun muassa raskasmetalleja. Vesilaitoksilta lähtevästä vedestä otettiin 16 näytettä, josta määritettiin nitriittipitoisuus. Raakavedestä otettiin 22 näytettä, joista määritettiin muun muassa arseeni. Näiden lisäksi otettiin 12 uusintanäytettä laadun varmentamiseksi kemiallisten ja mikrobiologisten laatutavoitearvojen ylitysten vuoksi.

Luokitukset

Käyttövesi

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...