Hevostytön tyylikkään pinkki unelmakoti

 

Teksti ja kuvat: Anne Kytölä

Kaarina Mäen kotiin on helppo osata. Se on ainoa vaaleanpunainen talo Seinäjoen asuntomessualueella, Kyrkösjärven rannalla.

– Olen aina rakastanut vaaleanpunaista. Menin aikoinaan lukioonkin puoliksi vain sen takia, kun koulurakennus oli niin ihana vaaleanpunainen prinsessalinna, Kaarina Mäki naurahtaa.

Kaarinasta oli itsestään selvää, että myös hänen tuleva kotinsa on vaaleanpunainen. Seinäjoen rakennustarkastaja piti vakuuttaa samalle kannalle muutaman seinälaudan koemaalauksella.

Kaarina on asunut koko ikänsä kerrostalossa. Kun Seinäjoen asuntomessualueen tontit tulivat myyntiin, Kaarina tarttui tilaisuuteen. Hän halusi saada kodin, jossa olisi tilaa Kaarinan Jekku-hevosen varusteille. Jekku itse asuu jatkossakin tallissa Jalasjärvellä.

– Halusin myös saada oman pihan ja tilaa ympärilleni, vaikka pihanhoito ei kiinnosta minua yhtään. Siksi piha onkin jätetty mahdollisimman luonnontilaiseksi, Kaarina kertoo.

Kaarina otti yhteyttä moniin talotoimittajiin. Vastaanotto vaihteli: osa talotoimittajista ei vastannut sähköposteihin ollenkaan tai otti yhteyttä vasta pitkän ajan kuluttua. Jotkut olisivat halunneet keskustella rakentamisesta miehen kanssa.

– Valitsin Ainoakodin, koska he suhtautuivat minuun alusta lähtien asiallisesti ja kuuntelivat mitä halusin, Kaarina sanoo.

K-Raudan muuttovalmis Ainoakoti sopi Kaarinalle hyvin myös siksi, koska hänellä ei ollut ennestään minkäänlaista kokemusta rakentamisesta.

– Olen saanut koko projektin ajan tukeutua asiansa osaaviin ammattilaisiin, Kaarina kehuu.

Kaarinan urakkaa on helpottanut myös se, että Ainoakodit kantaa työmaalla rakennuttajalle kuuluvan päätoteuttajavastuun.

Valjashuone, ulkoporeallas ja oma elokuvateatteri

Kaarinan kodin pohjana on talomalli Ainoa Valo 152, josta suunnittelupäällikkö Hannu Savukoski muokkasi Kaarinan toiveiden mukaisen kodin. Neliöitä talossa on 126.

– Rakentajan ei tarvitse enää nykyään valita kotiaan valmiista mallistosta, vaan suunnittelemme jokaisen kodin asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Piirtäminen voidaan aloittaa aivan puhtaalta pöydältä, Savukoski kertoo.

Kaarina halusi tilaa Jekun varusteille, oman kotiteatterin, ulos ulkoporealtaan ja keittiöstä ja olohuoneesta ison yhtenäisen tilan, jossa voi viettää aikaa ystävien kanssa.

Jekun loimia, suitsia ja satuloita säilytetään valjashuoneessa, johon on oma sisäänkäynti. Likaiset loimet pestään teollisuuspesukoneessa. Pesukoneen alle on valettu korotettu laatta, ja kone on pultattu paikoilleen. Vieressä on kuivausrumpu loimien kuivatusta varten.

Lastenlääkärinä työskentelevä Kaarina odottaa erityisesti sitä, että hän pääsee rentoutumaan työpäivän päätteeksi ulkoporealtaaseen. Saunomisen ja porealtaan jälkeen iltaa voi jatkaa omassa kotiteatterissa tai pelaamalla lautapelejä ystävien kanssa keittiön ison pöydän ääressä.

Energiatehokkaat rakenteet, hyvin suunniteltu tekninen tila Kaarinan talosta on rakennettu energiatehokas panostamalla rakenteisiin ja ilmatiiveyteen.

Talon energialuokka on B, Ulkoseinien U-arvo on 0,13 ja ikkunoiden ja ovien U-arvot ovat 0,7 – 0,8. Alapohjassa U-arvo on 0,12 ja yläpohjassa 0,07. Ulkovaipan ilmatiiveys on 0,4.

– Normaalisti nuo arvot ovat esimerkiksi ulkoseinissä 0,16 ja ikkunoissa ja ovissa 1, Hannu Savukoski kertoo.

Lämmitysmuotona on kaukolämpö, jota jaetaan vesikiertoisella lattialämmityksellä. Tekninen tila on Pohjolan Design-Talon Ainoakodeille suunnittelema. Teknisen tilan hienous on mallisuojattu lattiakaukalo, joka on vesi- ja radontiivis.

Tekniseen tilaan sopivat kaikki tavanomaiset lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien laitteet, keskuspölynimuri ja sähköpääkeskus. Ratkaisu parantaa asumismukavuutta, kun laitteet hurisevat omassa tilassaan eivätkä asunnon puolella.

Pinkki maustaa tyylikkäästi harmaata ja valkoista

Kaarinan apuna kodin sisustamisessa on ollut K-Raudan sisustussuunnittelija Heli Juurakko. Hän on auttanut valitsemaan taloon helppohoitoiset pintamateriaalit ja oikeantyyliset huonekalut ja sisustustekstiilit. Myös Kaarinan rakas suomenhevonen on päässyt mukaan kodin seinille. Jekku piehtaroi esimerkiksi kotiteatterin seinällä.

– Kaarinan kotia on ollut ihana sisustaa, koska Kaarina haluaa ja uskaltaa käyttää värejä, Heli kertoo.

Heli ja Kaarina ovat käyttäneet vaaleanpunaista taitavasti valkoisen ja harmaan piristyksenä. Lopputulos on tyylikäs eikä hitustakaan imelä.

Koska vaaleanpunainen ei ole suomalaisissa kodeissa aivan tavallinen väri, vieras-wc:n vaaleanpunaiset kalusteet ja valjashuoneen pinkki kuivauspatteri on teetetty tilaustyönä.

Pesutilan kimaltelevat mosaiikkilaatat Kaarina löysi askartelutarvikeliikkeestä, ja saunajuomat jäähdyttävä lilaan vivahtava jääkaappi on Kaarinan nettilöytö.

– Olen todella tyytyväinen kotiini ja koko rakentamisprojektiin. Rakentamisessahan tulee aina eteen kaikenlaista, mutta kaikki ongelmat on selvitetty ja hoidettu hienosti. Pysyin myös hyvin budjetissa, ja sain huonekaluja lukuun ottamatta kaiken tämän 350 000 eurolla, Kaarina kertoo.


Artikkelit on julkaistu Rakenna Oikein, Korjaa Oikein -oppaassa.
Saat koko 240-sivuisen pientalorakentamisen ja -korjaamisen mahtioppaan vastaamalla kyselyyn tästä linkistä.

Hevostytön tyylikkään pinkki unelmakoti
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...