HSY: Älä täytä jäteastiaa omenoilla

 

Kaikilla ei ole omia omenapuita, joten ylimääräiset omenat kannattaa jakaa tarvitseville, sanoo HSY. Käyttökelvottomat omenat voi laittaa omaan kompostoriin, biojätteen keräykseen tai viedä HSY:n Sortti-asemalle.

HSY: Älä täytä jäteastiaa omenoillaYlimääräiset omenat kannattaa jakaa halukkaille, vaikkapa somen välityksellä.

Omenat ja muut hedelmät kypsyvät parhaillaan puutarhoissa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toivoo, että ylimääräiset omenat laitetaan jakoon. 

– Helppo tapa on laittaa omenoita pihakatusi varteen tarjolle ohikulkijoita varten valmiiksi pusseissa. Hedelmiä voi tarjota myös lähiseudun asukkaille esimerkiksi Facebookissa. Pääkaupunkiseudulla toimii ainakin kaksi ryhmää, joita voit hyödyntää: Facebookissa Stadin Omenapörssi sekä vastuullista työllistymistä tukeva Omenasieppari, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.  

Syömäkelvottomat omenat kannattaa laittaa oman pihan lämpöeristettyyn kompostoriin, jos sellainen on. Hyvin toimivassa kompostorissa nouseva lämpö tappaa myös muumiotaudin, jota hedelmissä saattaa esiintyä.

Myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY valmistaa omenoista kompostia, kun omenat laitetaan biojäteastiaan. Arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun, kun komposti käytetään puutarhamullan tuotantoon. Biojätteen käsittelylaitoksessa syntyy samalla biokaasua, jota hyödynnetään sähkön ja lämmön tuotannossa.

Omenat voi viedä mille tahansa HSY:n viidestä Sortti-asemasta. Vastaanoton hinta on viisi euroa kuormalta. Samassa kuormassa voi tuoda myös risuja ja pihan viherjätettä, mutta asemalla omenat, risut ja muu puutarhajäte tulee lajitella omiin keräysastioihinsa. Lisäksi mahdolliset muovipussit pitää poistaa. Sortti-asemien aukioloajat ja sijainnit löytyvät osoitteesta hsy.fi/sorttiasemat.

Jos omenoita laitetaan kodin biojäteastiaan, pitää niitä laittaa vain pieni erä kerrallaan. Jäteastian suosituspaino on enintään 60 kiloa, jotta jätekuljettaja saa sen siirrettyä käsivoimin. Ämpärillinen omenoita painaa noin viisi kiloa, joten runsas omenamäärä tekee jäteastiasta liian painavan. Painava kuorma voi myös rikkoa jäteastian. 

Luokitukset

Piha

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...