HSY jatkaa pientalojen päävesimittareiden vaihtoja

 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY jatkaa omakoti-, rivi- ja paritalojen päävesimittareiden määräaikaisvaihtoja 17.8.2020 alkaen. Koronarajoitusten vuoksi pientalojen päävesimittareiden vaihdot jäivät maaliskuussa poikkeuksellisesti tauolle.

HSY jatkaa pientalojen päävesimittareiden vaihtojaPientalon vesimittari pysyy kunnossa HSY:n määräaikaisvaihtojen ja asukkaan vuosittaisten tarkastusten avulla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY omistaa vedenkulutusta mittaavat päävesimittarit ja huolehtii niiden toimivuudesta säännöllisillä määräaikaisvaihdoilla. Kevään koronarajoitusten vuoksi pientalojen määräaikaisvaihdot keskeytettiin maaliskuussa lähikontaktien välttämiseksi, mutta yleinen tilanne mahdollistaa pientalojen mittareiden vaihtojen jatkamisen jälleen maanantaista 17.8. alkaen. Koronatilanteen muuttuessa mittareiden vaihtamisen mahdollisuuksia harkitaan uudestaan viranomaisten suositusten ja määräysten mukaan.

 

HSY vastaa päävesimittareiden vaihtojen ajantasaisuudesta, eikä asiakkaan tarvitse itse huolehtia määräaikaisvaihdon tilaamisesta. Mahdolliset alamittarit ovat kiinteistön omalla vastuulla. Pientalojen mittarit vaihdetaan noin 10 vuoden välein, kun esimerkiksi kerrostalojen ja tuotantolaitosten suuret mittarit kaipaavat vaihtoa noin 6 – 8 vuoden välein. Suurten mittareiden vaihto onnistui myös kevään poikkeustilanteen aikana, sillä niissä ei synny lähikontaktia.

 

Kun päävesimittarin vaihto lähestyy, HSY:n ammattilaiset ilmoittavat vaihdosta kotiin toimitettavalla soittopyyntöilmoituksella ennen vaihtoajankohtaa. Asiakas ja mittarinvaihtaja sopivat vaihtoajankohdan keskenään arkipäiville virka-aikoihin. Koska vaihdettavia mittareita on vuosittain noin 8 000 kappaletta, on vaihtoja tehtävä läpi vuoden, myös loma-aikoina. Mikäli vaihtoaika on sovittu, mutta asiakas tai huoltomies ei ole sovitusti paikalla, veloitetaan ylimääräisestä käynnistä HSY:n vesihuollon palvelumaksuhinnaston mukaisesti. Muutoin määräaikaisvaihto on maksuton.

 

Päävesimittarin kunto on hyvä tarkastaa vähintään kerran vuodessa, esimerkiksi mittariluennan yhteydessä. Venttiilien kunnossapitovastuu kuuluu asukkaalle tai taloyhtiölle, ja HSY suositteleekin käyttämään mittarin molemmin puolin olevia sulkuventtiileitä kiinni- ja auki-asennoissa säännöllisesti. Täysin käyttämätön venttiili voi ajan mittaan jumiutua. Jos venttiilin jumiutuminen huomataan vasta mittarinvaihdon yhteydessä, ei vaihto onnistu ennen venttiilien uusimista, mikä on asukkaalta laskutettavaa työtä.

 

Mittarin säännöllinen tarkastaminen on hyödyllistä myös esimerkiksi piilovuotojen löytämiseksi. Jos vesimittarin ratas pyörii, eikä kiinteistössä ole vedenkäyttöä tarkkailuhetkellä, voi syynä olla vesijohtovuoto. Lisätietoja vesimittarin toiminnasta ja tarkkailusta löytyy HSY:n verkkosivuilta osoitteesta hsy.fi/vesimittari.

Luokitukset

Käyttövesi

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...