Huussi muuttaa sisälle

 

Sisätiloihin sijoitettavasta kuivakäymälästä on useita versioita, oikea löytyy käyttäjämäärän, tilan ja tyhjennyksen helppouden perusteella. Haja-asutusalueilla kuivakäymälä ratkaisee ison osan jätevesiongelmasta.

TEKSTI: SARI HUUHTANEN, KÄYMÄLÄSEURA HUUSSI RY
KUVAT: KÄYMÄLÄSEURA HUUSSI RY

Kuivakäymälän käyttö on yksinkertaista

Sisätiloihin on saatavilla monenlaisia kuivakäymälöitä. Riippuen laitteen toimintatavasta nesteet voidaan haihduttaa, kerätä erilleen puhtaana virtsana tai ulostemassan läpi kulkeutuneena suotonesteenä. Kiinteä käymälätuotos yleensä kompostoidaan joko käymälän säiliössä tai erillisessä kompostorissa. Ainoastaan tuhkaavan kuivakäymälän käyttäjän ei tarvitse perehtyä kompostointiin. Pakastava käymälä jäädyttää sekä kiinteät että nestemäiset tuotokset, jotka kompostoidaan myöhemmin erillisessä kompostorissa. Vähävetisiin käymälöihin saa myös kompostisäiliöitä ja virtsan erottelun, joten myös niiden tuotokset voidaan kompostoida ja hyödyntää kiinteistöllä kuten kuivakäymälöiden kohdalla.

Laitetta valitessa on hyvä ottaa huomioon muun muassa käyttäjämäärä ja käyntitiheys, tyhjennyksen helppous ja tilavaatimukset nesteisiin, kompostisäiliöön ja ilmanvaihtoon liittyvine läpivienteineen. Mietittävä on myös käymälätuotosten jatkokäsittely kiinteistöllä ja ilmanvaihdon saaminen toimivaksi. Sähköä tarvitaan kaikissa malleissa vähintäänkin ilmanvaihdon järjestämiseen. Ainoastaan tuhkaavassa käymälässä ei käytetä kuiviketta, ja pakastava ainoa malli, joka ei tarvitse ilmanvaihtoputkea eikä muita läpivientejä, ainoastaan sähkön. Moniin malleihin on olemassa erillisiä posliinista tai metallista valmistettuja istuimia, jos muovinen ei miellytä. Käsisuihkun käyttö on mahdollista erottelevissa ja suurisäiliöllisissä kompostoivissa malleissa.

Parin päivän asennus

Moni haja-asutusalueen asukas tuskailee toimimattomien jätevesijärjestelmien tai kalliiden umpisäiliöiden tyhjennysten kanssa. Tamperelainen Mia O’Neill perheineen päätti omakotitaloon muutettuaan toteuttaa asian ympäristöystävällisellä ja käyttökustannuksiltaan edullisella tavalla.

Kuivakäymälän tyhjennys ja
käytön valvonta vaatii hieman
enemmän kuin vesivessa,
mutta samalla päästiin
hankalista mustista jätevesistä.

– Kun muutimme tänne, talossa oli kaksi vesivessaa ja jätevedet päätyivät kolmiosaiseen sakokaivoon, josta ne johdettiin ojaan. Alusta asti ideana oli korvata silloinen järjestelmä kuivakäymälällä, O’Neill kertoo. Monista vaihtoehdoista valittiin virtsan haihduttavat, ympäristömerkillä varustetut kuivakäymälät. Valintaperusteina olivat muun muassa tilavaatimukset sekä käytön helppous.

Kuivakäymälöitä asennettiin kaksi, isompi malli alakertaan ja pienempi yläkertaan.

– Asennus itsessään oli suhteellisen kivuton prosessi, osaavat tekijät asensivat molemmat pöntöt samalla kertaa ja parissa päivässä työ oli valmis. Tuuletusputken läpivienti katolle oli tehty jo aiemman syksyn kattoremontin aikana, mutta muita ihmeempiä invaasioita ei tarvittu: vesivessat pois, uudet pöntöt tilalle, ja wc-tilojen poistoilmanvaihtokanavat umpeen, O’Neill kertoo.

Istuin tarkkailee nesteen määrää

Kuivakäymälöiden käyttö on O’Neillin perheeltä sujunut pieniä haasteita lukuun ottamatta erittäin hyvin. Käyttö on yksinkertaista: asioinnin jälkeen ei tarvitse tehdä ihmeitä, koska istuimen sekoittaja sekoittaa tuotoksen joka käytön jälkeen. Tuuletin humisee vienosti, muita ääniä laitteista ei kuulu. Hajuhaittoja ei ole ollut, toimiva kuivakäymälä ei häiritse edes istuntojen aikana. Myös tyhjennykset noin kuukauden välein ovat onnistuneet siististi.

Kahden kuivakäymälän asennus
vei ammattilaisilta pari työpäivää.
Tuuletusputki oli tehty jo aiemmin
kattoremontin yhteydessä.

Hieman opettelua ja tutustumista laite on vaatinut. Epätasainen käyttö, esimerkiksi vähäinen käyttö arkena ja runsas käyttö viikonloppuina, on vaatinut termostaatin satunnaista säätöä, jotta tuotos ei kuivu tai kastu liiaksi.

– Nerokas istuin ilmoittaa nesteen liiallisesta kertymisestä, jolloin lämpötilaa pitää vain nostaa haihtumisen edistämiseksi, liian kostea tuotos kun alkaa vienosti haiskahtaa. Meidän ongelmamme on ollut lähinnä liian kuiva säiliö, joka saattaa johtaa sekoittajan jumittumiseen. Senkin tosin saa suhteellisen vaivatta korjattua käsin, O’Neill sanoo.

Perhe on tyytyväinen kuivakäymälöihinsä.

– Totta kai tyhjennys ja käytön valvonta vaatii hieman enemmän kuin vesivessa, mutta toisaalta kotitalomme on jätevedetön, ainoastaan harmaat vedet päätyvät edelleen sakokaivoihin. Plussana ovat myös halvat käyttökustannukset: huolto ei maksa mitään, kustannukset rajoittuvat kuivikkeeseen ja sähköön. Sähkömittarointi on O’Neillin mukaan alkuinnostuksen jälkeen unohtunut, mutta sähkölasku ei ole käymälöiden asentamisen jälkeen juuri noussut. Lisäksi tyhjennys omaan kompostoriin on ollut hedelmällistä; kompostista onkin jo saatu tyhjentää mehevää multaa, jota perhe käyttää omassa puutarhassaan ja kasvihuoneessa.

Rakentajille on tarjolla uusi RT-kortti Vedettömät ja vähävetiset kuivakäymälät. Lisätietoa kuivakäymälöistä saa Huussi ry:n kotisivuilta, jossa on myös laitemallivertailu.

Huussi muuttaa sisälle

Luokitukset

Jätevesi

 
 

 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...