Hyvä keittiö on käytössä kätevä

 

Kalusteiden päästöttömyys ja asukkaiden arvovalinnat ohjasivat Vilkunan perheen keittiömateriaalien valintaa. keittiöremontissa saatiin säästöjä tekemällä pintatöitä myös itse. 

Vilkunan perheen vuonna 1977 valmistuneen pienen omakotitalon keittiö oli hyvä remottikohde: käyttökelpoinen, mutta hidas ja tehoton. Pinnat, mekanismit ja koneet kaipasivat kipeästi uudistamista

sujuvamman lapsiperhearjen vuoksi. 

Vilkunan perheeseen kuuluvat Tiinan ja Markuksen lisäksi kaksivuotias Viia ja isoveli Valtteri. Etenkin Tiina on innostunut kotikokki, vaikka ruuanlaittovastuu jakautuukin lapsiperheessä kahdelle aikuiselle. 

Tiina ja Markus toivoivat kätevää ja helppoa keittiötä. He kaipasivat ratkaisuja keittiön toiminnallisuuteen, kuten työtasojen oikeaan korkeuteen, perheen tarpeisiin sopiviin laitteisiin sekä materiaalinvalintoihin. 

– Muutamia selkeitä toiveita, kuten isompi pakastin, modernit keittiökoneet ja toimivat mekanismit, meillä oli, mutta keittiön nivominen toimivaksi ja hyvän näköiseksi kokonaisuudeksi tuntui vaikealta. Annoimmekin suunnittelijalle lopulta melko vapaat kädet, Markus Vilkuna kertoo. 

Tehokasta tilankäyttöä 

Tupla I:n mallisessa keittiössä on kaksi kalusteseinämää vastakkain ja käytävä välissä. 

Tilan molemmissa päissä on kulut muihin tiloihin. Neliöitä on kymmenkunta. 

– Mallina tupla I on paljon käytetty etenkin rivitaloissa. Tilankäytöltään muoto on tehokas, koska toiminnallisen tehokolmion saa toteutettua hyvin, kertoo Vilkunan keittiösuunnittelusta vastannut Virpi Kinnunen Tampereen Puustellilta. 

Tehokolmio on yksi tärkeimmistä keittiösuunnittelun lähtökohdista. Se tarkoittaa vesipisteen, keittopisteen ja kylmälaitteiden sijoittamista sopivan lähelle toisiaan niin, että kaksikin ihmistä mahtuu työskentelemään tilassa. Ison keittiön tai keittiön, jossa on paljon oviaukkoja ja ikkunoita, ongelmaksi muodostuu liian isoksi venyvä kolmio, mikä hankaloittaa käyttöä. 

Kalustettujen seinien mitat ovat 246 ja 310 senttiä. Tila saatiin tehokkaasti käyttöön valitsemalla korkeat seinäkaapit. Vesipiste ja viemäri pysyivät lähes samalla paikalla. Huippuimuri vaikutti liesituuletinmallin valintaan.Koneellinen poistoilma vaatii liesituuletinmallin, joka on jatkuvasti päällä. 

Ekologisia valintoja 

Vilkunan perheen arvovalinnoissa korostuu ekologisuus ja kestävyys. Remontti haluttiin tehdä mahdollisimman hyvin, jotta se kestää myös aikaa. 

Pienen pohdinnan jälkeen asukkaat päätyivät kalustevalmistajan päästöttömään keittiöön, jossa ei ole lainkaan allergisoivaa formaldehydiä. Keittiön runkoelementti on kierrätyskomposiittia, ovien reunat umpipuuta ja keskusta paperikennoa. 

Kun koko keittiön pitää olla päästötön, siellä ei saa käyttää esimerkiksi laminaattitasoja. Taso- ja välitilamateriaalina Vilkunoilla on keraami, joka valmistetaan kivijauheesta puristamalla. Helppohoitoinen materiaali kestää kuumuutta.Lakattu, eläväpintainen parkettilattia, joka jatkuu keittiöstä olohuoneen ja käytävän puolelle, valittiin yhtä lailla päästöttömänä. 

Hyvä keittiö on käytössä kätevä

Vilkunat toivoivat aamupalakaappia, joka on nykyisin monen unelma. Varsinaiselle aamupalakaapille ei ollut tilaa, mutta toive toteutettiin sijoittamalla kylmälaiteet niin, että väliin jäi aamupalasyvennys. Syvennyksessä on taso- ja hyllytilaa sekä seinäkaappisyvyiset yläkaapit. Alasäilytystila on tehty laatikoihin. 

4000 kelvinin ledivalaistus 

Suunnitelmaan kuului myös valaistuksen suunnittelu, joka käsitti myös keittiön lisäksi myös kodinhoitohuoneen ja käytävän yleisvalaistuksen. 

– Keittiössä tarvitaan hyvä valaistus ruuanlaittoon ja muihin askareisiin sekä tunnelmallisempaa valoa illanviettoon. Tämä toteutuu hyvillä ja riittävillä led-valonlähteillä ja himmentimillä, kertoo Kinnunen. 

Välitilassa on portaattomalla himmennyksellä toimivat 4000 kelvinin ledikiskot ja aamiaissyvennyksessä pienet neliön muotoiset pintaledit. 4000 kelviniä on vaalea, väritön valo, joka ei kellerrä. Himmennys mahdollistaa valojen käyttämisen myös esimerkiksi yövalona. 

Kuukauden remontti 

Vilkunan keittiö valmistui avaimet käteen -urakkana. Asennusajaksi varattiin kolme viikkoa, joka sisälsi myös tasoitus- ja laatoitustöitä sekä kodinhoitohuoneen, vessan ja eteisen uusimisen. Perhe oli remonttievakossa kuukauden Markuksen tehdessä päivätyön ohessa kodin pintoja. 

– Remontti saadaan vietyä minimiaikataululla läpi, kun asentajat aikatauluttavat sähkö ja putkimiehet. Koko urakka sai suunnitteluvaiheen lopuksi hintalapun, johon ei tule enää yllätyskuluja, kertoo Virpi Kinnunen. 

35 000 euron kokonaisuus sisälsi kalusteet, kodinkoneet, täydennystuotteet, altaat, hanat, valaisimet, sähkö- ja putkityöt, asennustyöt, sähkö-, lvi- ja asennustarvikkeet, keraamitasot, liesituulettimen, tapetit, lattian tasoitteet ja laastit, saumat, silikonit, väliovet sekä saunan lasiovet. Kalusteosuus on keittiöbudjetista noin kolmannes.

Vilkunoiden mukaan remonttia ei vedetty täysin eurot edellä, vaan hyvä ja kokonaisvaltainen palvelu merkitsi enemmän. 

Säästöjä saatiin tekemällä osa työstä itse. Markus teki pintatöitä, kuten levytti ja maalasi seinät ja katot sekä uusi parkettilattian. Esimerkiksi listoitukset ja siivoukset ottivat yllättävän paljon aikaa, mutta perhe ei halunnut myöskään jättää mitään töistä odottamaan. Tiinalle ja Markukselle oli tärkeää tehdä remontti kerralla hyvin.

– Budjetti pysyi hanskassa, kun otin osan töistä itselleni. Toisaalta pystyimme sitten satsaamaan korkeampaan laatuun. Materiaalien kestävyys ja hyvä laatu tulevat varmasti ajan kanssa takaisinpäin, Markus kertoo. 

Uusi, hyvän näköinen keittiö ilahduttaa ulkonäöllään ja toimivuudellaan. Viitisen senttiä korkeammat työtasot mahdollistavat työskentelyn selkä suorana, pyrolyysitoiminnolla varustelu tilava kiertoilmauuni ja induktioliesi ovat supernopeita verrattuna vanhaan sähkölieteen, ja modernit laatikkomekanismit kestävät jopa 40 kilon painon liukuen sujuvasti ulos. 

Remontin yhteydessä keittiössä tehtiin iso inventaario. Vanhojen keittiövälineiden tilalle hankittiin uudet ja laadukkaat ruuanlaittovälineet. 

– Kaapeissa ja laatikoissa on jopa ylimääräistä tilaa. Luovuimme myös mikroaaltouunista, sillä uusilla laitteilla ruuanlaitto on nopeampaa ja on aina parempi valmistaa ruoka liedellä tai kunnon uunissa, Markus toteaa. 

Keittiöremontissa mietittäviä

– Keittiön valinnassa pitää ottaa huomioon ulkonäkö, toiminnallisuus, neliöiden tehokkuus, hinta ja laatu sekä se, asennetaanko keittiö itse vai tehdäänkö hankinta valmiiksi tehtynä.

– Keittiö on kylpyhuoneen ohella kodin kalleimpia neliöitä. Ostaessa erikoistyötä ja erikoisosaamista luota ammattilaiseen ja selvitä, millaisia referenssikohteita keittiöyrityksellä on.

– Keittiöt ja käyttäjät ovat yksilöllisiä, joten keittiö kannattaa suunnitella omaa käyttöä ajatellen.

– Listaa mitä hyvää vanhassa keittiössä on ja mihin kaivataan ehdottomasti muutoksia ja parempaa toiminnallisuutta.

– Vaikka keittiötrendien mukaan tiskikaappi on jäämässä pois, useimmat haluavat sen silti omaan arkeensa, vaikka sporttipullojen kuivaukseen. Tiskikaapin ei tarvitse sijaita altaan päällä, vaan sen voi sijoittaa mihin vain.

– Jätä ostamatta kodinkonetekniikka, mitä et käytä. Laitteissa on paljon hintaeroja ja toimintoja. Tee laitevalinnat omat tarpeet edellä, älä maksa turhista ominaisuuksista.

– Vesikalusteiden ja altaiden hintaero on usein designissa. Joidenkin allasmallien valmistaminen maksaa enemmän, vaikka materiaali olisi sama.

Teksti: Anne Korkala

Kuva: Ari Korkala

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...