Ikkunoiden vaihto vanhaan taloon voi vaatia luvan

 

Ikkunapintojen kautta karkaa noin 15 prosenttia pientalon tarvitsemasta lämmitysenergiasta. Huonokuntoiset ja lämmöneristävyydeltään heikot vanhat ikkunat kannattaa vaihtaa uusiin, jolloin on mahdollista parantaa myös ääneneristystä, heloitusta ja tuuletusratkaisuja.

Teksti: Ympäristöministeriö
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Ikkunoiden vaihto vanhaan taloon voi vaatia luvanVastuiden kannalta on selkeintä, jos uusien ikkunoiden toimittaja käy ottamassa mitat ja ikkunatoimitus sovitaan tehtäväksi paikoilleen asennettuna.

Uusien ikkunoiden lämmöneristävyys on merkittävästi parantunut viime vuosina. Ikkunoita on kehitetty ottamalla käyttöön selektiivikalvot, kasvattamalla eristyslasielementtien ilmaväliä ja korvaamalla umpiolasien ilma jalokaasulla sekä käyttämällä ikkunassa kahta eristyslasielementtiä.

Uusitut ikkunat parantavat asumisviihtyvyyttä korkeamman pintalämpötilan, vedottomuuden ja moitteettoman toiminnan ansiosta. Uusitut ikkunat antavat hyvän vaikutelman talon kunnossapidosta, jolloin myös talon arvo nousee.

Ikkunoiden vaihtoa suunniteltaessa on muistettava huolehtia ilmanvaihdon korvausilman saannista tilanteissa, joissa vanha ikkuna on toiminut korvausilman reittinä. Ikkunan ääneneristävyys paranee aina vaihtamisen yhteydessä, koska uuden ikkunan ilmanpitävyys on vanhaa parempi. Ääneneristystä on entisestään mahdollista parantaa asentamalla ulkopuitteeseen paksumpi ikkunalasi tai lisäämällä karmisyvyyttä alkuperäisestä.

Ikkunat mittojen mukaan

Nykyisin suurimmassa osassa uusista ikkunoista on alumiininen ulkopuite ja karmin ulkopinta on verhottua alumiinia. Ne on maalattu teollisessa maalaamossa pulverimaalilla. Vaikka alumiinista maali aikaa myöten irtoaisikin, ei alumiini turmellu samalla tavalla kuin puu.

Ikkunaremontissa tulee ottaa huomioon rakennuksen ominaispiirteet. Yleensä pyritään säilyttämään talon ilme. Ikkunoiden ulkonäön muuttaminen uusimisen yhteydessä on yleensä luvanvaraista. Rakennusluvan tarve riippuu kuitenkin paikkakunnasta ja on syytä selvittää etukäteen.

Ikkunat tilataan toimittajalta tarkkojen mittojen mukaan ottaen huomioon sovitusvarat. Vastuiden kannalta on selkeintä, jos ikkunatoimittaja käy ottamassa mitat ja ikkunatoimitus sovitaan tehtäväksi paikoilleen asennettuna. Samalla tarkistetaan yksityiskohdat, kuten uuden ikkunan syvyys verrattuna vanhaan, syvyysmuutoksista aiheutuvat ikkunanpieliratkaisut ja listoitukset.

Kiinnitysalustan kunto tarkistettava

Joissakin tapauksissa kannattaa urakoitsijan kanssa sopia siitä, että ensimmäisten ikkuna-asennusten yhteydessä todetaan yhteisesti kiinnitysalustan kunto. Jos piileviä rakenneongelmia löytyy, sovitaan niiden korjauksesta erikseen. Muutoin ikkunanvalmistaja lisää riskin urakkahintaan. Vuodenaikojen hyödyntäminen on yksi tapa säästää ikkunaremontissa. Talviaikana ikkunaurakka saattaa olla edullisempi, koska silloin urakoitsijoilla on vähemmän töitä.

Luokitukset

Ikkunat

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...