Innodriver Oy: Kirkkonummella suunnitellaan maailmanennätystä – päästöjen pienuudessa

 
Innodriver Oy: Kirkkonummella suunnitellaan maailmanennätystä – päästöjen pienuudessaKuvituskuva. Lähde: Pixabay

Kirkkonummen Masalaan ollaan suunnittelemassa asumisen ja liikkumisen suhteen ennätyksellisen pienipäästöistä 1000 asukkaan älykylää. Ekoälykylässä tullaan tuottamaan oma sähkö- ja lämpöenergia, vain pieni määrä sähköä tullaan ostamaan yleisestä verkosta.

Energia tuotetaan ns. hybridijärjestelmällä, joka koostuu aurinkoenergiasta, akuista, maalämmöstä ja biokaasusta. Energiajärjestelmän on suunnitellut Granlund Consulting Oy hankkeen promoottorin Kari Savolaisen hahmotelman pohjalta. Katoille sijoitettavia aurinkopaneeleita kylään tulee noin 18000 neliömetriä.

Liikkuminen kylästä 2 km päähän Masalan asemalle, koulujen ja palveluiden ääreen tullaan toteuttamaan robottiminisähköbussien, yhteiskäyttöisten sähköautojen ja -polkupyörien avulla. Kaikissa taloissa on sähköautojen latausmahdollisuus. Hanke uskoo, että liikkumisen ympäristörasitusta voidaan oman energiantuotannon ja sähköistämisen avulla leikata lähes olemattomaksi. Liikennejärjestelmän on suunnitellut Ramboll Suomi Oy hankkeen promoottorin hahmotelman pohjalta.

Ekoälykylän talot tullaan tuottamaan tehtaissa, jolloin talojen hinta voidaan painaa selvästi alemmaksi pääkaupunkiseudun tasoon nähden.

Hankkeen toimijoiden mukaan betoni aiheuttaa 5 % maailman CO2-päästöista. Yhden puurakenteisen talon rakentamisen hiilidioksidipäästö on noin 30 000 kg pienempi kuin vastaavan kivitalon. Rakentamalla kylän 300 taloa puusta voidaan säästää hiilidioksidipäästöissä jopa 9000 tonnia. Tämä vastaa noin 5000 keskimääräisen auton 15 000 km:n vuotuista ajoa.

Hankkeen promoottori Kari Savolainen, joka omistaa kylän alueen, on sitoutunut lahjoittamaan miljoona euroa kylälle. Tällä on tarkoitus tuottaa kylätalo alueen asukkaiden yhteiseen käyttöön sekä robottibussit ja 4 sähköautoa liikkumiseen.

Lue lisää Ekoälykylästä...

 

 

RakennusFakta.fi

RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja

Tutustu palveluun
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...