Jouluksi uuteen kotiin

 

Lappeenrantalainen Niirasen perhe aloitti omakotitalon rakentamisen toukokuussa ja muutti joulun alla uuteen kotiin.

Keittiö ja olohuone ovat yhtä, avaraa tilaa.
Tilanjakajina toimivat tamminen työtaso ja
kiiltävälaattainen takka.
Työtason sokkeleihin on asennettu ledit.
Joulutähdellä on oma pistorasia katossa.

Susanna ja Ville Niirasen omakotitalon sisätyöt ovat vuoden 2016 itsenäisyyspäivän aattona loppusuoralla. Seinät ja katot on maalattu. Laatoitukset ja parketit ovat paikoillaan; vain muutama lista puuttuu.

Sähköasentaja viimeistelee keittiön valaistusta. Pusakka on jo liikaa.

– Maalämpöpumppu on ollut toiminnassa muutaman kuukauden, ja hyvin tuntuu lämpöä riittävän, kertoo Ville Niiranen. Vaikka kaukolämpöverkosto oli uudella asuinalueella valmiina, Niiraset valitsivat taloonsa maalämmön. He laskivat sen käyttökulujen tulevan kaukolämpöä edullisemmaksi.

– Kustannusero on nykyisillä hinnoilla maalämmön hyväksi noin tuhat euroa vuodessa. Sillä rahalla kolmihenkinen perheemme pääsee lomareissulle tai vaihtoehtoisesti meille jää kuukaudessa satasen verran enemmän käyttörahaa, Niiranen sanoo.

Lämmitysjärjestelmän valinnassa painoivat kuukausimenot ja riippumattomuus energiayhtiöstä. Ekologisuus tuli ”kaupan päälle”. Lämmityksen täydentää olohuoneen tilanjakajana toimiva varaava takka, jossa on myös leivinuuni.

Jouluksi uuteen kotiin

Vanhan talon remontti jäi

Rakennustyöt ovat Niirasille tuttuja. Pariskunta on yhdessä remontoinut kaikki aikaisemmat kolme kerrostaloasuntoaan. Omakotitalon rakentaminen on sen sijaan molemmille uusi kokemus.

– Tarkoituksemme oli alun perin kunnostaa vanha omakotitalo. Suunnitelmat vain eivät edenneet toivotulla tavalla, Ville Niiranen kertoo.

Kun pariskunta lopulta päätyi uudisrakentamiseen, puntarointi kahden tontin välillä ratkesi Lappeenrannan uusimman asuinalueen hyväksi. Peltomaalle kaavoitettu Ojala-Tuomela sijaitsee keskustan eteläpuolella.

Tontin sijainti on ihanteellinen. Ville Niirasen työpaikka on puolentoista kilometrin päässä. Susanna Niiranen ajaa kotipihalta kuutostien kautta työpaikalleen vartissa. 2,5-vuotiaan Patrickin tulevaan kouluun on kävelymatka, samoin lähimpään markettiin.

Aamiaiskaappi on emännän ideoima ja isännän
tekemä. Oven taakse piilotetaan keittimet,
paahtimet ja blenderit ja muut aamiaistarvikkeet.

Itse tehden ja ystävän avulla

Mieleisensä talomallin Niiraset löysivät kivitalovalmistaja Kastellin mallistosta. Kustannussyistä malli muunnettiin puurakenteiseksi. Alkuperäiseen pohjaratkaisuun lisättiin kodinhoitohuone. Suurelementit tilattiin Jukkatalolta.

– Jukkatalon miehet toivat ja kokosivat talon. Sen jälkeen olemme tehneet lähes kaiken itse, Niiraset kertovat.

Susanna on maalannut ja tapetoinut, Ville on laatoittanut, saumannut ja asentanut kalusteet. Lain vaatimissa töissä on käytetty ammattilaisia. Vastaavana mestarina toimii Villen rakennusinsinööri-isä.

– Isä huolehtii siitä, että emme lusmuile, Niiranen naurahtaa.

Hän kertoo olevansa ilman valvontaakin niin pedantti, että korjaa pienimmätkin virheet saman tien.

– Lähipiirissä on riittävän monta esimerkkiä siitä, että keskeneräisiksi jätetyt paikat ovat rempallaan vielä vuosienkin päästä. Me haluamme tehdä kaiken kerralla valmiiksi, hän sanoo.

– Talon valmistuminen jouluksi ei olisi onnistunut ilman hyvän ystäväni Ilkan talkooapua. Hän jaksoi vaikeina hetkinä potkia minua eteenpäin, sanoo Niiranen.

Kelohonkapaneelilla sisustettu sauna on isännän
ylpeys. Kiuas lämpiää puilla.

Erillinen saunaosasto

Niirasten puurakenteisessa Jukkatalossa on 149 neliötä. Saman katon alla ovat asuintilat ja saunaosasto, johon kuljetaan ulkokautta. Olohuoneen päätyovesta on terassin poikki vain muutama harppaus pukuhuoneeseen.

– Emme halunneet kosteita tiloja asuintilojen yhteyteen. Toisaalta myös saunojat saavat olla rauhassa, jos paikalla sattuu kerralla olemaan enemmän porukkaa, perustelee Niiranen.

Kelohonkapaneelilla sisustettu sauna on isännän ylpeys.

– Tämä on talon kallein yksityiskohta. Kelohonkapaneelit tilasin Karstulasta Huliswoodilta jo rakentamisen alkuvaiheessa, kertoo Niiranen.

Puulämmitteinen kiuas nielee 13 laatikollista kiuaskiviä. Löylyt on testattu ja hyviksi havaittu!

Kylpyhuoneen sisustuksessa on yhdistetty erilaisia
pintamateriaaleja. Talon värimaailma on
Susanna Niirasen käsialaa..

Selkeitä ratkaisuja ja ripaus hopeaa

Tilaratkaisuiltaan selkeän talon ylellisyyksiä ovat saunan lisäksi vanhempien makuuhuoneen yhteyteen rakennettu wc ja iso vaatehuone.

Harmaan eri sävyillä ja valkoisella maalattujen makuuhuoneiden tehostevärinä on käytetty hopeaa. Sitä on tapeteissa ja vanhempien wc:n takaseinässä. Patrickin huoneessa tehostetapetin salmiakkiruuduistakin löytyy hitunen hopeaa.

Talon koko etelänpuoleisen sivun mittaisen terassin pinta-ala on toistaiseksi arvoitus. Terassia on tarkoitus laajentaa räystään alta kylpytynnyrin ympärille siten, että tynnyriin pääsee laskeutumaan joka puolelta. Ja kun kevät koittaa, paljastuu lumen alta valmis nurmikko. Se kylvettiin viime kesänä.

Teksti: Ulla Ylönen, Kuvat: Ari Nakari

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...