Kaukolämpö on vaivaton lämmitysratkaisu

 

Kaukolämpötoimittajat toteavat, että helppo, huoleton ja toimitusvarma kaukolämpö on hyvä valinta sekä uuteen että lämmitysjärjestelmäänsä remontoivaan pientaloon.

Helen Oy:n mukaan kaukolämpö on vaivaton ratkaisu saada koko koti ja kodin käyttövesi lämpimiksi. Kodin lämmitys pysyy tasaisena ulkolämpötilasta riippumatta. Lämmintä vettä on aina saatavilla. 

Helen suosittelee, että talon rakentamista suunnittelevat ovat aikaisessa vaiheessa yhteydessä energiayhtiöön, josta selviää, onko kaukolämpöön liittyminen mahdollista. Kaukolämmön myynnin asiantuntija Elias Herva Helen Oy:stä kertoo, että jos Helsingissä uudiskohteet ovat Helenin kaukolämpöverkon varrella, ne liitetään useimmiten kaukolämpöön. 

Helsingissä kaukolämpö on Helenin mukaan ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto: yli 90 prosenttia kiinteistöistä lämpenee kaukolämmöllä. Helsingin kaukolämmön kulutus vastaa Tampereen, Turun ja Espoon kulutusta yhteensä. Kaukolämpö on Helenin mukaan yleisin lämmitysmuoto koko Suomessa.

Kaukolämpö sopii hyvin myös lämmitystavan vaihtajille. Lämmitystapaa vaihtaville on eduksi, jos kiinteistössä on jo valmiiksi vesi- tai ilmakiertoinen lämmitysjärjestelmä. Kaukolämpö sopii Helenin mukaan erityisen hyvin öljylämmityksen korvaajaksi.

– Kaukolämpöjärjestelmä on hyvin huoltovapaa, ja lämpökatkoja on todella harvoin. Energiayhtiö vastaa kaukolämpöjärjestelmän toimivuudesta. Toki asiakkaan tulee välillä ilmata vesikiertopattereita tai vesikiertoista lattialämmitysjärjestelmää, Elias Herva sanoo.

– Voi sanoa, että kaukolämpö on lämmitysratkaisu palveluna, niin vaivaton se on.

Kaukolämpö on vaivaton lämmitysratkaisu

Kaukolämpö kehittyy

Helenin mukaan kaukolämmössä on mukaan kohtuulliset alku- ja käyttökustannukset, ja kaukolämmön hinnoittelu on vakaata, avointa ja hyvin ennakoitavissa. 

– Helsingissä kaukolämpö on kohtuuhintaista ja kestää hyvin vertailun muihin lämmitystapoihin. Helen on vakaa toimija ja vastaa siitä, että kaukolämmön hinnat ovat kilpailukykyiset, Elias Herva kertoo.

Suurin osa kaukolämmöstä tuotetaan samassa prosessissa sähkön kanssa, yli 90 prosentin hyötysuhteella. Helsingissä kaukolämpöä tuotetaan myös jäähdytyksen avulla: auringon tuottama hukkalämpö kerätään talteen ja jatkojalostetaan kaukolämmöksi. Helenin mukaan lähes kymmenesosa kaukolämmöstä tehdään Helsingissä lämpöpumpuilla, auringon ja jäteveden hukkalämpöjä hyödyntäen. 

Helsingissä kehitetään aktiivisesti kaukolämpöjärjestelmää, ja tuotantoa uudistetaan nopeammin kuin koskaan. Helen rakentaa muun muassa jättimäistä lämpövarastoa ja investoi biolämpölaitoksiin. Investoinneilla vähennetään hiilidioksidipäästöjä.

-– Uusiutuvan kaukolämmön suosio kasvaa nopeasti. Kun asukas tilaa kaukolämpöliittymän, hän voi samalla tilata uusiutuvaa kaukolämpöä halutun osuuden verran. Moni asiakas ostaa jo sähkön uusiutuvana, joten miksipä ei ostaisi myös uusiutuvaa lämpöä, Herva toteaa.

Pieni laitteisto

Yksi kaukolämmön etu on laitteiden pieni koko. Ei tarvita isoja lämminvesivaraajia tai lämmityskattiloita vaan ainoastaan pieni lämmönvaihdin, joka siirtää kaukolämmön energian talon omaan lämmitysjärjestelmään. 

– Asiakas hankkii lämmönvaihtimen LVI-urakoitsijalta tai putkiliikkeestä. Me kerromme asiakkaalle, miten ja minne lämmönjakohuone kannattaa sijoittaa, Herva sanoo.

Sisällä lattialämmityksen ja ilmanvaihdon voi Helenin mukaan yhdistää vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Lattiapinnat saadaan kaukolämmön avulla halutun lämpöisiksi ja märkätilat kuiviksi.

Omakotitalon pihatien voi talvella pitää sulana sulanapitojärjestelmällä, joka voidaan toteuttaa kaukolämmöllä. Näin elämä helpottuu, ja lumityöt voi Helenin mukaan unohtaa.

Helenin ohjeet kaukolämpöön liittymiseksi

– Kaukolämpö sopii sekä uusiin että lämmitystapaa vaihtaviin rakennuksiin. 

– Ole ajoissa yhteydessä, jotta varmistat sujuvan aikataulun liittymiselle. Lopullinen aikataulu sovitaan kohdekohtaisesti rakennuttajan kanssa.

– Lähetä rakennuksen suunnitelmat kaukolämpöyhtiölle heti, kun ne valmistuvat.

– Kaukolämpöputki rakennetaan kaukolämpömittarille asti. Kaukolämpöyhtiö huolehtii, että asiakkaan laitteet on suunniteltu ja asennettu asianmukaisesti. Tämä sisältyy palveluun.

– Voit hakea kotitalousvähennystä noin 2500 euron työn osuudesta lämmitystavan vaihdon yhteydessä tilatusta omakoti- tai paritalon kaukolämpöliittymästä. 

Kaukolämpö voi olla uusiutuvaa

Helen tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden valita tavallisen kaukolämmön sijasta uusiutuvan kaukolämmön. Se tuotetaan pääosin puupelleteillä Salmisaaren pellettilämpölaitoksessa. Puupelletit valmistetaan saha- ja puunjalostusteollisuuden sivutuotteista.

Jenni Nyystilä ryhtyi viime syksyn ilmastouutisten jälkeen pohtimaan, millaisen maailman jättää lapsilleen, ja mitä voisi tehdä hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Yhtenä tärkeänä tekona hän päätti vaihtaa Helenin uusiutuvaan kaukolämpöön.

– Teimme sopimuksen uusiutuvasta kaukolämmöstä toisena omakotitalona Helsingissä, Nyystilä kertoo. 

Ratkaisun ansiosta perheen hiilijalanjälki pieneni 18 prosenttia, aivan kuten toiveissa oli ollutkin.

– Uusiutuva kaukolämpö voi lisätä onnellisuutta, Jenni Nyystilä sanoo.

Teksti: Helen Oy

Kuva: Vastavalo

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...