Keittiöön myös tummia sävyjä

 

Valkoinen on pitkään ollut suomalaisten suosikkiväri keittiössä. Nyt keittiöihin valitaan myös tummia sävyjä. Rohkeimmat valitsevat kokomustan keittiön.

TEKSTI ANNE KYTÖLÄ | KUVAT VALMISTAJAT

Musta on parin viime vuoden aikana noussut keittiön trendiväriksi. Keittiösuunnittelija Milja Kettulan mukaan nyt tehdään rohkeasti keittiöitä, joissa sekä kaapit että tasot ovat mustia.

– Toki valkoinen on kestosuosikki, jota myydään varmasti aina, mutta myös tummat värit ovat tulleet keittiöihin, Kettula sanoo. Saman ilmiön on huomannut sisustusarkkitehti ja Petra- ja A la Carte -keittiökalusteita valmistavan Novart Oy:n tuotepäällikkö Eeva Kokkonen. Mustan lisäksi asiakkaita kiinnostavat harmaan eri sävyt. Matta- ja huurrepinnat ovat nyt suositumpia kuin kiiltävät pinnat.

Puu kestää aikaa

Puustellin mallistosuunnittelija Sirkku Aine muistuttaa puun pysyvän kehityksessä mukana, vaikka trendit ja värit vaihtuvat. Puu sopii yhteen erilaisten tyylien kanssa. Rouhea puun pinta on nyt erityisen trendikäs. Puun erilaiset pintastruktuurit taittavat valoa mielenkiintoisesti. Puun hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se vaimentaa ääntä. Teknisesti valmistettava puuviilu on myös aitoa puuta, mutta sillä saadaan keittiöön juuri tietynlainen ilme, koska viilulle voidaan määritellä etukäteen samanlaisena toistuva kuvio. – Keittiön kokonaisilme palaa vähitellen materiaaleiltaan tunnelmallisemmaksi ja väreiltään lämpimämmäksi. Uusiin kalusteisiin yhdistetään ennakkoluulottomasti vanhoja, kuluneita huonekaluja ja muita muistoja. Ne viestivät myös kierrättämisestä ja ekologisuudesta, Sirkku Aine sanoo.

Saareke on keskipiste

Nixin Tampereen-myymälässä keittiösuunnittelijana toimiva Milja Kettula kertoo ihmisten haluavan koteihinsa edelleen pääasiassa avokeittiöitä. Keittiöissä on usein saareke, jonka koko vain kasvaa, koska keittiössä tarvitaan työskentelytilaa.

– Saarekkeen takana on yleensä komeroseinä, jossa ei ole tasotilaa. Siksi saarekkeista tehdään entistä suurempia, Kettula selventää. Toiminnallisuus on keittiössä tärkeää. Etenkin pieniin keittiöihin ostetaan kalusteita, jotka säästävät tilaa, ja joita voi muokata joustavasti toimintojen ja tarpeiden mukaan.

Suosittu aamiaiskaappi

Koska keittiö ja olohuone ovat usein yhtä yhtenäistä tilaa, keittiön ilmeen halutaan olevan rauhallinen. Keittiön hittituote onkin aamiaiskaappi. Aamiaiskaapissa on tilaa aamiaistarvikkeille ja keittiön pienkoneille. Tavarat ovat katseilta piilossa, kun ovet ovat kiinni.

Keittiön ja olohuoneen rajaa häivytetään huonekalumaisilla keittiökalusteilla ja esimerkiksi erilaisilla seinä- ja päätyhyllyillä. Kokkosen mukaan niillä saadaan keittiöihin mannermaista bistrotunnelmaa.

– Hyllyille voi kerätä esineitä, jotka kertovat asukkaiden matkoista, elämyksistä ja kokemuksista. Keittiökalustevalmistajat ottavat ruokatrendit huomioon suunnitellessaan uusia tuotteita. Lähiruokaa arvostaville on tarjolla esimerkiksi yrttipurkkeja ja -pöytiä. Kylmäsäilytyksessä on panostettu erityisesti siihen, että vihannekset säilyvät tuoreina.

Kätevät laatikostot

Kettula on huomannut ihmisten kiinnittävän paljon enemmän huomiota keittiön ilmeeseen ja visuaalisuuteen kuin ennen. Seiniä ei enää täytetä kaapeilla, vaan jokaista yksityiskohtaa, kuten hanoja ja altaita, mietitään tarkkaan.

Hyllykaappeja keittiöihin ei enää juuri myydä, koska laatikostot ovat paljon käytännöllisempiä. Vaikka keittiöön tulisikin komerokaappeja tai alakaappeja, oven takaa paljastuu siis laatikoita, ei hyllyjä. Hidastimien ansiosta ovet ja laatikot avautuvat ja sulkeutuvat äänettömästi.

Välillä suosiossa olleet matalat yläkaapit kippiovineen ovat kadonneet. Keittiössä ei ole välttämättä ollenkaan yläkaappeja.

– Jos keittiöön laitetaan yläkaappeja, ne ovat taas korkeita, Kettula kertoo.

Keittiöön myös tummia sävyjä

Tasot ovat kvartsia

Nixi-keittiöiden asiakkaat valitsevat keittiöönsä useimmiten kvartsitason. Niitä ja muita komposiittimateriaaleja myydään Kettulan mukaan eniten. Perinteinen laminaattikin pitää pintansa, ja aidoille kivitasoille on aina kannattajansa. Eri materiaaleja voidaan myös sekoittaa keskenään. Keittiössä voi olla yhtä aikaa esimerkiksi palapuutasoja ja graniitti- tai kvartsitasoja.

– Komposiittimateriaaleja ostetaan eniten, koska monet pitävät luonnonkiven pintaa liian elävänä tai kivitasojen värivalikoimat eivät muuten miellytä. Komposiittimateriaalista saa myös pidempiä yhtämittaisia tasoja.

Tasot ovat ohuita, 12 tai 20 millimetrin paksuisia materiaalista riippuen. Perinteisiin keittiöihin valitaan paksumpia 30 millimetrin tasoja. Komposiitista on tullut myös keittiön pesualtaiden suosittu materiaali. Kettula arvioi, että niitä myydään jopa vähän enemmän kuin teräsaltaita.

Työtehoseura arvioi Mikkelin messutalojen keittiöt

Työtehoseura tutki Mikkelin vuoden 2017 asuntomessujen keittiöt. TTS:n mukaan messutalojen keittiöt ovat valoisia avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilaa. Lähes 90 prosentissa on saareke, jota voi käyttää muun muassa työskentely- ja tarjoilutasona, ruokailussa ja istumatyössä, jos siinä on jalkatilaa. Saarekkeissa on usein kodinkoneita kuten uuni, viinikaappi ja keittotaso. Yli 60 prosentissa saarekkeista on keittotaso, mutta vain neljäsosassa on myös vesipiste. Käytännöllisyyden ja turvallisuuden vuoksi keittotason läheisyyteen suositellaan vesipistettä.

Kodinkoneiden ergonominen sijoituskorkeus keventää niiden käyttöä ja parantaa käyttöturvallisuutta. Yli puolessa kohteista mikroaaltouuni on niin korkealla, että kuumien astioiden kanssa voi syntyä vaaratilanteita. Noin 40 prosenttia kalusteuuneista on hyvällä käyttökorkeudella, mutta vain kolmessa keittiössä astianpesukone on nostettu ylös.

– Astianpesukone on monen kodin käytetyin kone, joten se kannattaa sijoittaa 30–40 sentin korkeudelle lattiasta. Mikäli sekä uunia että astianpesukonetta ei voida sijoittaa hyvälle käyttökorkeudelle, kannattaa niistä useammin käytetty sijoittaa ylös, TTS:n tutkija Tarja Marjomaa sanoo. Muutamassa keittiössä astianpesukone on sijoitettu kylmälaitteen viereen, joka ei ole suositeltavaa. Astianpesukoneen käyttö lämmittää komerokaappia ja voi lisätä vieressä olevan kylmälaitteen sähkönkulutusta jopa 20 prosenttia.

– Sen sijaan laadukkaassa kalusteuunissa on usein niin paksut eristeet, ettei komerokaappi lämpene uunia käytettäessä. Huokean uunin kohdalla tilanne voi olla toinen, Marjomaa sanoo. Lattialiesi lämpenee käytössä sivuiltaan, joten sen viereen ei kylmälaitetta suositella.

Seinäkaapit ovat monessa keittiössä melko korkealla ja vetimettömyys korostaa ovien avaamisen hankaluutta. Muutamissa kohteissa seinäkaappien ovet aukeavat ylös ja voivat olla lyhyelle ihmiselle hankalia käyttää. Pitkä ihminen voi lyödä päänsä auki olevan oven alareunaan. Teknisesti laadukas saranointi on ylös avautuvien ovien toimivuuden kannalta tärkeää.

Noin 30 prosentissa keittiöistä on 1–1,2 metriä leveä aamiaiskaappi. Pistorasialliseen kaappiin voi sijoittaa pienkoneita, kuten esimerkiksi mikroaaltouunin, kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen. Ovet avautuvat sivuille, ja joissakin kalusteissa ne voi työntää komeron sisään, pois työskentelyn tieltä. Muutamissa kohteissa aamiaiskaapin ovi avautuu taittuen ylös. Aamiaiskaappi on kätevä, mutta sen sijaintiin keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota. Vesipisteen, jätelajittelun ja kylmälaiteen läheisyys tukevat aamiaiskaapin toimintoja.

Luokitukset

Keittiö

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...