Keittiöstä halutaan selkeä, valoisa ja toimiva

 

Keittiösuunnittelun ammattilaisten mukaan suomalaiset haluavat koteihinsa toimivan, arkea helpottavan, selkeän ja hillityn keittiön, jonka suosikkivärejä ovat edelleen valkoinen ja harmaa. Tarjolla on kuitenkin myös ihanuuksia 1950-luvun ja Provencen malliin. Tulevaisuuden keittiössä voi hehkua kultakin.

TEKSTI: KATRI KARSI
KUVAT: KEITTIÖTOIMITTAJAT

Keittiöstä halutaan selkeä, valoisa ja toimiva

Keittiöissä suositaan pitkäikäisiä materiaaleja, mikä on samalla kestävää kehitystä. Teknisiltä ominaisuuksiltaan keittiöiden halutaan olevan moderneja, mahdollisimman toimivia ja käytännöllisiä. Laatikoita on mahdollisimman paljon ja ne ovat ns. hidastavia. Valaistus toteutetaan pääasiassa ledeillä, kertoo Margit Ingelius Kaarinan Keittiösuunnittelusta.

Ingeliukselta kysytään keittiöitä pääasiassa remonttikohteisiin. Useimmiten ne ovat joko niin kutsuttuja vanhanajan keittiöitä tai 1950-luvun keittiöitä. Kaarinan Keittiösuunnittelusta saa myös ranskalaisia Provence -tyylisiä keittiöitä.

Vanhanajan keittiöissä on koivuovet ja puiset rungot, jotka jäävät kokonaan näkyviin. Myös lehtisaranoitten halutaan näkyvän. Värimaailmaltaan nämä keittiöt ovat useimmiten vaaleita ja valoisia. Puu on näissä keittiöissä tyypillisin tasomateriaali.

1950-luvun keittiöissä on huullosovet, jolloin ovi tulee puolittain yleensä valkoisen rungon päälle. Rungosta näkyy silloin vain osa. Useimmiten keittiön ovet ovat selkeänväriset: kirkas keltainen, vaaleanvihreä ja ruskean sävyt ovat suosittuja. Vetimet ovat 1950-luvun tyyliä ja tasot laminaattia, jossa on puureunus.

– Ranskalaisilla keittiöillä on oma asiakaskuntansa. Ovet ovat paksua ranskalaista tammea, usein rustiikkia. Näissä keittiöissä on paljon yksityiskohtia: pilastereita, valo- ja koristelistoja ja näyttäviä saranoita. Jotkut haluavat oviin vielä tupajuminreikiä. Tasot ovat kiveä tai massiivipuuta, Ingelius kertoo.

Arkea helpottavat ratkaisut

– Asiakkaat hakevat meiltä toimivia peruskeittiöitä ja arkea helpottavia ratkaisuja. Alaosissa käytetään mahdollisimman paljon laatikoita, joista on helppo löytää ja ottaa tarvitsemansa. Laatikoita on vakiomitoissa eri leveyksiä 30 sentistä aina 120:een, kymmenen sentin välein, mutta niitä voidaan myös toimittaa erikoismittaisina jokaiseen keittiöön sopiviksi, Pilvi Holm Porin Kodin Terrasta kertoo.

Kulmaratkaisuja, joissa liesi on kulmassa, tehdään edelleen, vaikkei se Holmin mukaan tällä hetkellä olekaan trendi, mutta isossa keittiössä ihan toimiva ratkaisu. Muita kulmaratkaisuja ovat esimerkiksi L:n mallinen kulmakaappi karusellin kera ja piilokulmakaappi.

– Asiakkaat eivät halua jättää kulmatilaa käyttämättä, vaikka usein toimivampaa olisi jättää kulma tyhjäksi ja lähteä sieltä mahdollisuuksien mukaan molempiin suuntiin laatikostoilla, Holm sanoo.

Suurin osa keittiöistä toimitetaan Holmin mukaan ilman yläsokkeleita, eli yläkaappien päällinen jää avoimeksi. Tämä tekee keittiöstä kevyemmän oloisen, vaikka kaapit olisivat korkeita. Yläkaappeihin on useita vakiokorkeuksia ja niitä voidaan tehdä myös omien mittojen mukaan.

– Asiakkaat toivovat usein korotettua uunia ja astianpesukonetta. Kaikki, mikä helpottaa arjen askareissa, otetaan ilomielin vastaan ja pieneenkin keittiöön sovitetaan tällaisia ratkaisuja, hän toteaa.

Ovet ovat melko pelkistettyjä, joko täysin sileitä tai pienillä urilla tai raidoilla varustettuja. Väreistä kestosuosikki on valkoinen, kiiltävänä tai puolikiiltävänä. Myös harmaat sävyt ovat ovissa suosittuja. Puu- tai puukuosisia ovia menee jonkin verran. Vetimet ovat suoralinjaisia tai mahdollisimman pieniä, myös nupit tekevät paluuta uusiin keittiöihin.

– Tiskialtaaksi valitaan usein yksi iso allas isojen hankalien astioiden pesuun, pääosinhan astiat pestään koneessa. Allasmateriaali on usein kestävää ja lähes naarmuuntumatonta komposiittia. Tasomateriaaliksi myymme eniten laminaattia. Uusissa keittiöissä suosituimpia ovat harmaan eri variaatiot, esim. harjattu harmaa, harmaa lehtikuusi ja vähän tummempi basaltti. Pelkän tason vaihtajat päätyvät usein pähkinän eri sävyihin, Pilvi Holm kertoo.

Välitilamateriaalina käytetään paljon erilaisia levyjä, ja laattojen käyttö on Holmin mukaan vähenemässä.

Astianpesukone asennetaan yleensä integroituna. Lattialiesillä on edelleen kannattajansa, vaikka pääsääntöisesti käytetään kalusteuunia ja liesitasoa. Kalusteuuniksi osa haluaa pyrolyysi- tai höyryuunin, mutta suurin osa kiertoilmauunin. Liesitasoksi 70–80 prosenttia asiakkaista valitsee nopean ja turvallisen induktion. Mikroista yli puolet integroidaan yläkaappiin tai uunimikrokomeroon, alle puolet sijoittaa sen yläkaappiin omalle hyllylleen. Tasoilla ei mikroja enää näy tilaa viemässä.

Kylmälaitteet ovat enimmäkseen valkoisia tai rosteria. Integroituja kylmälaitteita menee vähän, syinä lienee hinta ja säilytystilan koko.

– Integroiduissa kylmälaitteissa on kapeampi sisäosa, ja sen myötä vähemmän säilytystila, Holm sanoo.

Huolella suunniteltu ilmeikäs kokonaisuus

– Kodin kiintopisteen eli keittiön suunnittelemiseen käytetään nykyisin aikaa, ja siitä halutaan sekä omistajansa näköinen että toimiva. Uudet innovaatiot on otettu hyvin vastaan, ja arkea helpottavat ratkaisut sekä kestävät ja pestävät materiaalit, kuten mikrolaminaatti, ovat suosittuja, Päivi Kyröläinen ja Hannele Nulpponen Mikkelin Keittiömaailmasta kertovat.

Yhdistelemällä materiaaleja, esimerkiksi tasoissa kiveä ja massiivipuuta, luodaan ilmeikkyyttä.

Erikorkuisilla yläkaapeilla saadaan persoonallista ilmettä. Vedikkeettömyys, sähköiset nostimet, erilaiset aukipitolaitteet ja profiilivedin ovat uudenlaisia vaihtoehtoja keittiön ilmeen luomiseen. Ylä- ja alakaappien ovet voivat olla erivärisiä, lempeitä ja tyylikkäitä, kuten kultaan vivahtava mikrolaminaatti alas ja lämmin usvan vaalea kiiltävänä ylös.

Kyröläisen ja Nulpposen mukaan laminaatti on suosituin tasomateriaali, mallivaihtoehtoja on runsaasti.

– Luonnonkivitasot ovat edelleen arvossaan, rinnallaan suositut, kestävät ja kauniit kvartsitasot, joilla saa myös luotua upeita kokonaisuuksia. Allasmateriaaleista esimerkiksi tectonite on kasvattanut suosiotaan.

Kyröläisen ja Nulpposen mukaan keittiöön on tullut paljon tietotekniikkaa helpottamaan toimintoja ja tuomaan luksusta. Sound unit -kahvikeskus ja erilaiset integroidut laitteet, kuten höyryuunit, kalusteuunit ja lämpölaatikot ovat yleistyneet.

– Saareke ei ole pois muodista, päinvastoin. Harva innovaatio on osoittautunut yhtä toimivaksi: siinä valmistetaan ruokaa, sen ympärillä seurustellaan, se kokoaa ihmiset ja tuo keittiössä puuhaajat muiden joukkoon, Kyröläinen ja Nulpponen toteavat.

Markus Ungern turkulaisesta K-Rauta Skanssista toteaa, että asiakkaat kysyvät nyt eniten vaaleita, sileitä, maalattuja pintoja. Lasipintaisia, valkoisesta lasista tehtyjä liukuovia menee myös.

– Myös valaistus on vaaleaa ja hillittyä, ja yleensä se tehdään ledeillä. Tasoiksi valitaan eniten laminaattia, ja jonkin verran kivi- ja komposiittitasoja. Välitiloihin valitaan erilaisia levyjä, mutta myös perinteistä laattaa. Koneet ovat näin rautakauppamyynnissä myös aikalailla peruslaitteita, Ungern sanoo.

Ungernin mukaan ratkaisuja haetaan nyt melko pienillä budjeteilla.

– Neutraalit, yksinkertaiset vaihtoehdot ovat hyvännäköisiä, eikä niihin helposti kyllästy. Luulen, että sama linja jatkuu lähitulevaisuudessakin, ainakin vielä ensi vuonna. Ihan vitivalkoisen rinnalle on nousemassa vähän murrettu, harmaaseen vivahtava usvavalkoinen.

Millainen keittiö on ensi vuonna?

– Keittiöt näyttävät vuonna 2017 edelleen omistajiltaan. Niihin tulee selkeyttä, enemmän tekniikkaa, suurempia laatikostoja, Päivi Kyröläinen ja Hannele Nulpponen mikkeliläisestä Keittiömaailmasta sanovat.

– Kivimateriaaleista Lapitec-sintratut täyskvartsitasot tekevät tuloaan. Materiaali kestää hyvin kuumuutta ja soveltuu erinomaisesti keittiö- ja kylpyhuonetasoiksi. Tiivis rakenne estää sen tahraantumisen. Kvartsista saa ohuita tasoja, tämä on tuleva trendi, Kyröläinen ja Nulpponen toteavat.

– Yläkaappien koko ja määrä vähenevät. Keittiöstä halutaan entistä kevyemmän ja avaramman näköinen, ja yläosia keventämällä saadaan tilan tuntua, Pilvi Holm Porin Kodin Terrasta visioi.

Holmin mukaan koneet halutaan entistä enemmän piiloon katseilta: liesituuletin ei enää välttämättä näytä tuulettimelta, vaan on katossa oleva imuri, pöytätasosta nouseva, seinällä vino lasinen taulu tai jopa valaisimen kaltainen, kaukosäätimellä toimiva.

– Keittiöstä voidaan rakentaa myös enemmän oleskelutilaa muistuttava kokonaisuus. Yläkaappien ei tarvitse kulkea linjassa toisiinsa nähden, jolloin syntyy kirjahyllymäinen efekti. Tästä tullaan toiseen ääripäähän, jossa kaikki keittiöesineet ovat näkösällä, helposti käden ulottuvilla ja käytettävissä, Holm sanoo.

Holm odottaa keittiön värimaailman pysyvän melko samankaltaisena, valkoinen-harmaa-musta -linjalla, joillain tehosteväreillä lisättynä.

– Esimerkiksi kulta ja messinki ovat maailmalla tekemässä tuloaan ja keittiöhana voi jo ensi vuonna olla jokin muu kuin perinteinen kiiltävä krominen. Myös alasokkeleissa voidaan käyttää messinki-ilmettä.

Luokitukset

Keittiö

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...