Kiinteistön kunto ja lämmitysmuoto kiinnostavat omakotitalojen ostajia

 

Huoneistokeskuksen Omakotitalo-barometriin vastanneista välittäjistä suurin osa ennustaa omakotitalokaupan pysyvän samalla tasolla tänä keväänä ja kesänä viime vuoteen verrattuna, mikäli kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Viime vuonna vanhoja omakotitaloja ostettiin 17 443 kappaletta, mikä oli 9,5 % enemmän kuin vuonna 2020. Vanhoja omakotitaloja ovat kaikki muut paitsi juuri valmistuneet.

Kiinteistön kunto ja lämmitysmuoto kiinnostavat omakotitalojen ostajiaKuva: Pixabay

– Omakotitalojen kysyntä on kasvussa, ja samaan aikaan useilla alueilla ostajia kiinnostavia omakotitaloja on liian vähän myynnissä. Tällä hetkellä ostajia kiinnostavat erityisesti 2000-luvulla rakennetut, hyväkuntoiset omakotitalot. Energiakustannusten nousun myötä omakotitalojen ostajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota energiatehokkuuteen ja kiinteistön lämmitysmuotoon. Maalämpö kiinnostaa yhä useampaa omakotitalon ostajaa, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo.

Kysytyimpiä omakotitalon ominaisuuksia ovat barometriin vastanneiden välittäjien mukaan kiinteistön hyvä kunto (61 %), makuuhuoneiden määrä (50 %) sekä lämmitysmuoto ja energiatehokkuus (45 %). Kiinteistön hyvä kunto ja ennakkoon tehdyt kuntotarkastukset ovat välittäjien mukaan ehdoton myyntivaltti kevään asuntomarkkinoilla. Aikaisempien vuosien ominaisuuskriteeristöstä merkitystään ovat menettäneet eniten autotalli (25 % -> 18 %) ja hyvät liikenneyhteydet (15 % -> 8 %).

Noin 14,5 % välittäjistä kertoo, että omakotitalon iällä ei ole merkitystä, kunhan se on hyväkuntoinen eli korjauksista on huolehdittu ajallaan.

Välittäjistä 81 % kertoo, että kysyntää ja kiinnostusta on ollut viime kuukausina eniten 120–150 neliön kokoisille omakotitaloille. 

–Tyypillisin omakotitalon ostaja on 30–40 -vuotias lapsiperheellinen tai pariskunta, joka tekee etä- tai hybridityötä. He kaipaavat erityisesti lisätilaa ympärilleen. Myös monet eläkeikää lähestyvät pariskunnat ovat kiinnostuneempia omakotitaloista tällä hetkellä, Marina Salenius sanoo.

Luokitukset

Lämmitys

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...