Kiinteistönvälittäjät: Vanhojen asuntojen kauppa yhä vilkasta

 

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Hintaseurantapalvelussa oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 18 179 myytyä asuntoa, eli 13 % enemmän kuin vuonna 2019 mutta vähemmän kuin viime vuonna.

Kiinteistönvälittäjät: Vanhojen asuntojen kauppa yhä vilkastaAsuntojen myyntimäärät suurimmissa kaupungeissa vuosina 2020-2022.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan  asuntomarkkinan vilkkaus on palautunut pandemiaa edeltäneisiin lukuihin. Erityisesti suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Turussa, kauppa on rauhoittunut vuoden takaisesta, jolloin näissä käydyn kaupan määrät kävivät huipussaan.

–Maaliskuun ensimmäinen viikko oli poikkeuksellisen hiljainen, mutta kokonaisuudessaan maaliskuussa kauppaa tehtiin runsaammin kuin tammi- tai helmikuussa. Alkuvuoden luvut osoittavat, että asuntomarkkina on palautumassa tasolle, joka vallitsi ennen koronaa, toteaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius.

Uusia kerrostaloasuntoja on valmistunut alkuvuodesta poikkeuksellisen vähän. Merkittävin uudiskaupan supistuminen on tapahtunut Helsingissä, missä uusia asuntoja on saatu markkinoille noin 40 % vähemmän edellisen vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Myös Espoossa ja Turussa uudiskohteiden tarjonta on supistunut puoleen.

Valtaosa tuoreeseen liiton kyselyyn vastanneista välittäjistä kokee kaupan hidastuneen. Hidastumisen nähdään johtuvan ennen kaikkea asiakkaiden kokemasta epävarmuudesta niin rahoitusmarkkinan kuin geopoliittisen tilanteenkin johdosta, mutta myös asuntoaan myyvien empiminen on hidastanut kaupantekoa. Nousukäyrälle siirtyneet korot ovat hidastaneet luottointoa, mikä osaltaan vaikeuttaa kaupantekoa ja asettaa ostajille entistä tiukemman budjetin.

– Yleisesti ottaen kaupan osapuolet tuntuvat harkitsevan nyt tilannetta huolellisesti. Tämä trendi alkoi näkyä jo viime vuoden puolella. Kohteiden myyntiajat ovat jatkaneet lyhentymistään erityisesti omakotitaloissa, eli perheasunnot vaikuttaisivat menevän yhä nopeasti kaupaksi epävarmuudesta huolimatta, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson sanoo. 

Hintakehitys asuntotyypeittäin vuodesta 2012.

Kiinteistönvälittäjien Keskusliiton mukaan vapaa-ajan asuntojen hinnat ovat nyt keskimäärin 13 % viime vuoden keskimääräisiä hintoja korkeammalla ja jopa 32 prosenttia vuoden 2019 hintatason yläpuolella. Kauppoja on tänä vuonna tehty kolmasosa vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta silti enemmän kuin tätä edeltävien vuosien aikana.

Suosituimmilla mökkeilyalueilla Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla on suurta pulaa erityisesti hyväkuntoisista kohtuuhintaisista mökeistä. Mökkien kysyntä ei vielä osoita laantumisen merkkejä, ja kaupaksi menevien mökkien skaala on laajentunut niin aiempaa huonokuntoisempiin ja edullisempiin kohteisiin, kuin myös huomattavasti kalliimpiin mökkeihin. Myös Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa mökkejä on pitkään ollut myynnissä vähemmän kuin kysyntää olisi.

Omakotitaloille on kysyntää, ja hinnat ovat nousussa. Uudistuotannossa on vielä reilusti tilaa uusille omakotitaloille, kunhan kaupunkien kaavoitus saadaan vastaamaan kysyntää. Kerrostaloasuntojen kauppa, joka on 2010 luvulla kirinyt rivitaloasuntojen kaupan kiinni keskihinnoissa, kehittyy nyt hyvin samansuuntaisesti rivitaloasuntojen kaupan kanssa. Hintojen nousu näyttäisi taittuneen niin kerrostaloasunnoissa kuin rivitaloasunnoissakin, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toteaa.

Luokitukset

Muut

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...