Kimpassa rakentaen helppoutta ja kustannusetua, Friisilän Aurinkorinne

 
  • Kirjoittaja(t): Jukka Vahtila

Pientalojen määrän kasvu ja keskittyminen aluekeskuksiin on tuonut mukanaan pientalojen rakentamisen isompina aluekokonaisuuksina. Myös asuinalueiden kaavoituksessa on painopistettä siirretty kerrostalorakentamisesta "tiiviiseen ja matalaan" pientalorakennusmuotoon. Useamman talon rakentaminen yhtenä kokonaisuutena voidaan toteuttaa yksityisten henkilöiden yhteistyönä sekä tuottajamuotoisesti, jolloin talot rakennutetaan myytäväksi tuleville asukkaille. Suomalainen asumistapa on jättänyt taakseen ajan, jolloin lastun saapuminen virran mukana pakotti vaeltamaan vielä etäämmälle korpeen.

Useamman talon yhtaikainen rakentaminen tarjoaa mm. seuraavia etuja:

  • lupa-asioiden ja tarkastusten vaatiman ajan jakaminen useamman talon kesken
  • hankintojen vaatiman työn olennainen vähentyminen ja kustannussäästöt
  • mahdollisuus kokonaisuutena suunniteltuun alueen ulkoasuun
  • mahdollisuus yhteisiin oleskelutiloihin ja -alueisiin
  • mahdollisuus panostaa ammattitaitoiseen suunnitteluun, toteutukseen ja valvontaan paranee
  • uusien pientalojen tarjonnan lisääntyminen esim. rakennusliikkeiden taholta
  • yhteishengen syntyminen alueen asukkaiden välille jo rakennusvaiheessa

Espoon Friisilään keväällä 2004 valmistunut 24 pientalon asuinalue on hyvä esimerkki uudesta rakennusmuodosta. Asuinalue saavutti jaetun ensimmäisen sijan Puuinformaatio ry:n järjestämässä Vuoden 2004 Puupalkinto -kilpailussa sekä toisen sijan vuoden 2004 RIL-palkinnosta (ent. Rakennusinsinöörityö). Talojen suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Kronlöf & Vihinen, urakoinnista vastasi Skanska Kodit Oy ja puuelementit toimitti Finnforest Oyj.

Isomman kokonaisuuden suunnittelussa saatiin alueen etelään suuntautuva rinne hyvin hyödynnettyä. Kaikille taloille saatiin oleskelutiloihin avaruutta ja valoisuutta. Yhtenäistä alueen modernia ilmettä korostettiin talojen perusmuodoilla ja yhtenäisillä piharakenteilla. Myös talojen väritys voitiin suunnitella kokonaisuus huomioiden. Parhaiten lopputulos havainnollistuu oheisista kuvista.

Alueen rakentamisen edut tulivat esiin heti perustusvaiheessa. Maapohja osoittautui pääosin huonosti kantavaksi savimaaksi sisältäen myös hiekka- ja kalliopohjaa. Perustusten ja liittymien rakentaminen vaati järeää paalutusta ja räjäytystöitä. Talokohtaisesti toimien kustannukset olisivat olleet huomattavasti korkeammat - monin osin jopa tehden rakentamisen epämielekkääksi. Nyt työt voitiin hoitaa yhdessä vaiheessa, nopeasti ja varmasti.

Alueen taloissa pyrittiin yksilöllisyyteen ja monin osin vakiorakenteista poikettiin. Samoin tiivis rakennustapa asetti vaatimuksia mm. rakenteiden paloluokituksille. Kohteeseen kehitettiin mm. kaksinkertainen osastoiva ulkoseinä kestämään kahden tunnin palorasitus (2*EI60). Erikoisrakenteinen seinä ei ulkonäöltään poikkea talojen muista seinistä.

Ulkoverhous toteutettiin vaakaan asennetuilla 30 cm leveillä liimapuupaneeleilla. Näin julkisivuun saatiin omaleimainen kapeasta paneelista poikkeava ilme. Kolmivaiheisella ColorWood-kuultokäsittelyllä puun rakenne jäi näkyviin, mutta toisaalta varmistettiin riittävä suoja säärasitusta vastaan. Toisiinsa sointuvilla sävyillä ja niiden käytön suunnittelulla luotiin viihtyisyyttä ja rauhallisuutta monimuotoiseen asuinalueeseen.

Kohteeseen toteutetut isot Kerto-puupohjaiset erikoisikkunat tarjosivat mahdollisuuden erittäin hoikkiin, mutta kestäviin ja kieroontumattomiin rakenteisiin. Näin julkisivun ilme tuli kevyeksi, saatiin sisätiloihin maksimimäärä valoisuutta ja rinteeseen avautuu avara maisema. Lisäksi vältyttiin erillisten ikkunoiden yhdistämisestä johtuva listoitustarve. Mahdollinen vedon tunne isojen ikkunapintojen lähellä poistettiin käyttämällä kolminkertaisia erikoisselektiivilaseja ja eristyskaasutäyttöä eristyslasin sisällä. Ikkunoiden ulkopuolen alumiiniverhous varmistaa pitkän käyttöiän ja vähäisen huoltotarpeen. Sisäpuolen Kerto-puun valkolakkaus puolestaan tarjoaa lämpimän ja yksilöllisen ilmeen sisätiloihin.

Talojen sisäverhousmateriaalit olivat asukkaiden valittavissa laajasta valikoimasta. Näin saatiin toisaalta yksilöllisyyttä sisätiloihin ja keskitetyllä hankinnalla varmistettiin määräalennukset.

Yksilöllisyyden, arkkitehtuurin ja viranomaisvaateiden yhteensovittaminen ja ratkaisu ei yksittäin toteutetuissa taloissa olisi ollut mahdollista. Suunnittelukustannukset olisivat olleet kohtuuttomat ja yhden talon määrillä useampi materiaali ei olisi ollut toimittajille riittävän mielenkiintoinen.

Ympäristöstä poikkeava, moderni ja asukkaiden tarpeet huomioiva asuinalue on osoittautunut myös asukkaiden keskuudessa suosituksi ratkaisuksi. Talojen myynti tapahtui nopeasti ja asukaspalaute on erinomainen. Rakennuskohde herätti laajaa mielenkiintoa myös rakentamisen ammattilaisten ja lehdistön piirissä. Kohteen valmistuttua alueeseen on käynyt tutustumassa lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia vierailijaryhmiä.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...