Lainhuudon hakeminen sähköistyy

 

Lainhuuto- ja kiinnitysasioita voi nyt hoitaa sähköisesti Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa. Henkilöasiakkaat voivat hakea palvelun kautta lainhuutoa tai kiinnityksiä sekä nähdä vireillä olevat kirjaamisasiansa.

Kun maa vaihtaa omistajaa, uuden omistajan on rekisteröitävä omistusoikeutensa eli haettava lainhuutoa.

”Asiointipalvelun kautta hakemuksen teko on nykyistä sujuvampaa. Hakemuslomaketta liitteineen ei tarvitse enää postittaa Maanmittauslaitokseen, vaan lainhuudon saa vireille täyttämällä verkossa sähköisen hakemuksen”, kertoo Maanmittauslaitoksen tietopalveluista vastaava johtaja Antti Saarikoski.

Palvelun kautta voi hakea myös kiinnitystä. Se tarvitaan, mikäli kiinteistöä haluaa käyttää velan vakuutena.

Lainhuudon hakeminen sähköistyy

Toiminta tehostuu ja säästöä syntyy

Ensi vaiheessa palvelussa voi tehdä lainhuutohakemuksen silloin, kun kaupanvahvistaja on vahvistanut kiinteistön tai määräalan luovutuksen (esimerkiksi kauppa tai lahja). Myöhemmin palvelun kautta voi hakea lainhuudon myös muissa omistajanvaihdoksissa.

”Maanmittauslaitos käsittelee vuosittain yli 100 000 lainhuutohakemusta. Siirtämällä asioinnin verkkoon sujuvoitamme palvelua ja säästämme sekä omaa että asiakkaidemme aikaa, kun tiedot siirtyvät sähköiseltä hakemuslomakkeelta suoraan tietojärjestelmäämme”, Saarikoski selostaa.

Enemmän tietoa kiinteistön omistajille

Kiinteistön omistaja saa Maanmittauslaitoksen palvelun kautta myös aiempaa enemmän tietoa kiinteistöistään. Palvelussa näkyvät kiinteistön perustiedot, kuten sijainti, pinta-ala ja nimi. Palvelusta voi myös katsoa maksutta omien kiinteistöjensä omistus- ja kiinnitystiedot sekä kaikki käynnissä olevat kirjaamisasiat eli lainhuudot, kiinnitykset ja erityisen oikeuden kirjaamiset.

Asiointipalveluun pääsee Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta. Palvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Palveluun saadaan lisää ominaisuuksia kesän ja syksyn aikana. Lainhuudon hakua laajennetaan niihin omistajavaihdoksiin, jossa ei tarvita kaupanvahvistajaa. Näitä ovat esimerkiksi perinnöt. Palveluun on myös tulossa mahdollisuus ostaa ja tilata muita kuin oman kiinteistön otteita ja todistuksia.

Luokitukset

Suunnittelu

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...