Lämmitysenergia Yhdistys toivoo öljylämmitysvaatimuksiin ikävapautusta

 

Suomen hallitusohjelman mukaan öljyn käyttö lämmityksessä loppuisi asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Lämmitysenergia Yhdistys LEY toteaa, että jätevesiasetus käy malliksi öljylämmityksestä luopumisen tukemiseen: öljylämmittäjiin kohdistuvista vaatimuksista voitaisiin poiketa automaattisella ikävapautuksella kuten jätevesiasetuksessa.

Lämmitysenergia Yhdistys LEY toteaa lisäksi, että öljylämmittäjien määrä pienenee vapaaehtoisesti ja markkinaehtoisesti noin 5000 asunnon vuositahtia; nykyvauhdilla viimeinen öljykattila sammuu vuonna 2045. 

 

LEY ottaisi mallia muutokseen jätevesiasetuksesta. 

 

– Jätevesiasetus on tavoitteeltaan, perusperiaatteeltaan ja kohderyhmältään käytännössä kopioitavissa öljylämmityksestä luopumisen nopeuttamisen tukemiseen. Kuten öljylämmittämisenkin kohdalla, jätevesiasetuksessa poliittinen muutoshalu lähti ympäristönsuojelusta, eroavaisuus aiempaan suomalaiseen toimintatapaan on merkittävä ja muutos kohdistuu paljolti iäkkäisiin omakotitaloasujiin haja-asuntoalueella, Lämmitysenergia Yhdistyksen erityisasiantuntija Eero Otronen kertoo.

 

Lämmitysenergia Yhdistys toivoo öljylämmitysvaatimuksiin ikävapautustaKuva: Gerald, Pixabay

– Öljystä luopumisvaatimus koskisi kaikkia asuinkiinteistöjä, jotka vielä lämpiävät öljykattilalla. Vaatimukset tulee täyttää kymmenen vuoden aikajänteellä. Vaatimuksista voidaan poiketa niin kutsutulla automaattisella ikävapautuksella. Se oikeuttaa 68 vuotta täyttäneet kiinteistönhaltijat poikkeamaan vaatimuksista, Otronen sanoo.

 

Lisäksi LEY:n mukaan pitäisi soveltaa kohtuuttomuuden arviointia. Kohtuuttomuutta arvioitaessa otettaisiin huomioon esimerkiksi kiinteistönhaltijan ja kiinteistöllä vakituisesti asuvien korkea ikä, pitkäaikainen työttömyys tai sairaudet.

 

Lämmitysenergia Yhdistyksen mukaan enemmistö nykyisistä öljylämmittäjistä on eläkeiässä. Yli 30 prosenttia on 60–69 -vuotiaita ja yli 40 prosenttia yli 70-vuotiaita. LEY toteaa, että öljylämmitteisessä omakotitalossa lämmitysmuodon vaihto maksaa keskimäärin 10 000–20 000 euroa. 

 

– Ei öljylämmittäjillä ole varaa näihin uudistuksiin, joita hallitus yrittää. Ei pienen rahallisen tuen kanssakaan. Mutta jätevesiasetuksesta mallia ottamalla lähtökohta olisi edes suunnilleen reilu, Eero Otronen sanoo.

 

Öljylämmitteisten pientalojen omistajille on tarjolla avustusta öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseksi toiseen lämmitysmuotoon. Avustusta myönnetään 4000 euroa, kun pientalossa siirrytään kaukolämpöön, maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muita lämmitysmuotoja avustetaan 2500 eurolla. 

 

– Tuollaisen tuen aktiivisimmat hyödyntäjät ovat heitä, joiden taloustilanteessa remontti ei ole yletön kustannus. Eli he, joille tuki ei varsinaisesti ole suunnattu. Valtion tuen päätarkoitushan on mahdollistaa energiatehokkuusremontti heille, joille se ei muutoin olisi mahdollinen, Otronen lisää.

 

Lämmitysenergia Yhdistyksen mukaan pientalojen öljylämmityksen aiheuttama hiilidioksidipäästö on kaksi prosenttia Suomen fossiilisista hiilidioksidipäästöistä. 

 

– Päästöt eivät nollaannu, vaikka öljylämmitys poistettaisiin joka torpasta. Siksi öljylämmityksestä luopumisen sijaan energia-avustus tulisi kohdistaa öljylämmityksen muuntamiseksi hybridilämmitykseksi, Eerop Otronen sanoo. 

 

Lämmitysenergia Yhdistys on lämmityslaiteasennuksia tekevien liikkeiden urakoitsijajärjestö, jossa on mukana myös alalla toimivia laitevalmistajia, maahantuojia ja energiantoimittajia sekä LVI-suunnittelijoita.

Luokitukset

Lämmitys

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...