Lämpölux: Ikkunaremontti parantaa omakotitalon energiatehokkuutta

 

Ikkuna- ja oviremontteja toteuttava Lämpölux on selvittänyt ikkunaremontin vaikutusta omakotitalon energiakulutukseen. Erityisesti vanhemmissa asuinrakennuksissa kustannushyöty on huomattu merkittäväksi.

Mitä tapahtuu omakotitalon energiatehokkuudelle, kun vanhat ikkunat ja ovet vaihdetaan uusiin? Ikkuna- ja oviremontteja toteuttavan Lämpöluxin tekninen johtaja Kyösti Huhtala on selvittänyt ikkunaremontin vaikutusta omakotitalon energiankulutukseen.

– Näyttäisi sille, että jos vanhassa talossa on 2-lasiset ikkunat, jotka vaihdetaan uusiin, säästöä sähkölaskuun tulee jopa 500 euroa vuodessa. Jos taas vanhat ikkunat ovat 3-lasiset, lähtökohta on parempi ja säästö jää hieman pienemmäksi.

1980-luvulla rakennettujen talojen ikkunaremontin vuotuisen energiasäästöhyödyn Huhtala on laskenut olevan 200–300 euron luokkaa. 1990-luvun taloissa hyöty jää marginaaliseksi, noin sataseen vuodessa.

– Siihen, että ikkunaremontti maksaa itsensä takaisin, menee yleensä yli kymmenen vuotta, mutta takaisinmaksuaika on pitkä oikeastaan kaikissa energiaremonteissa, Huhtala toteaa. Säästölaskelmat ovat suuntaa antavia, eikä niissä ole huomioitu ikkunoiden kuntoa tai eristystä rakenteeseen. Näiden seikkojen vaikutus voi olla merkittävä ja lisätä vanhojen ikkunoiden kulutusta oleellisesti.

– Energiaremontti on myös ajoituskysymys. Jos esimerkiksi öljykattila on mennyt rikki, jollakin taloa pitää lämmittää. Silloin on luontevaa satsata energiansäästönäkökulmasta katsottuna edukkaampaan vaihtoehtoon. Sama se on ikkunoissa: jos ikkunat vuotavat tai vetävät, talossa ei voi asua, vaan ne pitää vaihtaa uusiin, jolloin mukana tulee myös energiansäästöhyöty.

Lämpölux: Ikkunaremontti parantaa omakotitalon energiatehokkuutta

Monien kodinkoneiden tapaan myös ikkunoilla on oma energiankulutusluokituksensa.

Lisätietoja: Kyösti Huhtala Tekninen johtaja Lämpölux 040 5097939

Lämpölux on vuonna 2010 perustettu ikkuna- ja oviremonttipalvelua tarjoava yritys, joka työllistää Suomessa n. 200 henkilöä. Yrityksen omistaja on Inwido AB, pörssilistattu Euroopan suurin ikkunvalmistaja.

Luokitukset

Ikkunat

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...