Lamppujen energiamerkintä muuttuu

 

Lamppujen energiamerkit uudistuvat 1.9.2021 alkaen. Tavarantoimittajilla ja kaupoilla on 18 kuukauden siirtymäaika merkintöjen muuttamiseen; tuotteista voi löytää uuden tai vanhan energiamerkin. Motivan mukaan tämä voi hämmentää kuluttajia, sillä uuden ja vanhan merkin energiatehokkuutta osoittava asteikko on erilainen.

Lamppujen energiamerkintä muuttuuKuva: Jukka Niittymaa, Pixabay

Uuden merkin energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. A-luokan lamput ovat energiatehokkuudeltaan parhaimpia eli vähiten sähköä kuluttavia ja G-luokan lamput energiatehottomimpia.  Vanhassa energiamerkissä lamppujen energiatehokkuus ilmoitettiin asteikolla A++ ‒ E.

Eri kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkoja yhtenäistetään ja kaikkiin energiamerkittyihin laitteisiin on tulossa luokitteluasteikko A‒G. Osassa laitteita nyt olevat A+, A++ ja A+++ luokat tullaan poistamaan. Keväällä 2021 ensimmäiset laitteet saivat uudet merkit, ja nyt vaihtuu merkintä lampuille.

EU:n energiamerkinnän tarkoitus on auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden energiankulutusta sekä kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Uuden merkin astuessa voimaan on luokittelun vaatimuksia kiristetty niin, ettei A-luokan tuotteita olisi vielä tarjolla. Näin asteikko jättää tilaa innovaatiolle ja energiatehokkaammille tuotteille. 

‒Kannattaa siis huomata, että energiatehokkuus laitteissa ei ole huonontunut, vaan luokitus on uudistunut. Vanhaa ja uutta merkkiä ei voi lähteä vertailemaan, sillä ne eivät ole keskenään vertailukelpoiset. Olipa lampussa uusi tai vanha merkki, niin jos energiatehokkuusluokka on asteikon yläpäässä, lamppu on erityisen energiatehokas ja tulee käytön aikana halvemmaksi kuin tehottomampi malli, Päivi Suur-Uski sanoo.

Maaliskuussa 2023 tilanne on selkeämpi, kun kaikilla lampuilla on uusi energiamerkki käytössä.

Lampputieto.fi -sivusto auttaa lampun valinnassa ja kierrätyksessä. Energiamerkinnöistä saa tietoa energiamerkinta.fi-sivustolta.  

Luokitukset

Energia

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...