Lapsiperhe halusi värikkään kodin

 

TEKSTI JA KUVAT: ANNE KYTÖLÄ

Ulkomailla asunut perhe kyllästyi vuokra-asuntojen persoonattomuuteen ja halusi Suomeen palatessaan kodin tuntuvan kodilta.

Nelihenkinen Jokelan perhe asui lähes neljä vuotta ulkomailla, ensin Sveitsissä, sitten Maltalla perheen isän töiden takia. Kotimaahan Janne, Mirjaana ja lapset Kaapo ja Veikka palasivat juhannuksena 2017, jotta perheen esikoinen Kaapo pääsi aloittamaan koulunkäynnin syksyllä Suomessa ikätovereidensa kanssa.

Muuton valmistelu oli aloitettu jo edellisenä syksynä internetin asuntoilmoituksia tutkimalla. Vanhemmat toivoivat löytävänsä uuden tai uudehkon omakotitalon samoilta seuduilta Vaasasta, missä perhe oli asunut ennen Sveitsiin muuttoa. Parhaana lämmitysmuotona Jokelat pitivät maalämpöä, ja lisäksi kodin yhteydessä olisi hyvä olla tila, joka toimisi it-alalla työskentelevän isän kotitoimistona.

Sopiva kohde löytyi, ja isä kävi tekemässä tarjouksen loppuvuodesta 2016 valmistuneesta talosta käydessään Suomessa työmatkalla.

— Minä kävin talossa ensimmäisen kerran vasta helmikuussa, kun allekirjoitimme kauppakirjat. Sitä ennen olin nähnyt asunnosta vain kuvia ja videoita, Mirjaana Jokela kertoo.

Väriä ja lämpöä

Tuleva koti näytti kuvissa siistiltä ja modernilta, mutta valkoiset seinät ja skandinaavisen pelkistetty tyyli tuntuivat sisustamisesta kiinnostuneen Mirjaanan mielestä persoonattomilta.

— Halusin kodin tuntuvan kodilta ja olevan enemmän meidän näköinen.

Avuksi löytyi internetin kautta sisustussuunnittelija Nina Mäkelä, jolla oli sattumalta vieläpä kokemusta urakasta, jossa koti on saatava valmiiksi asukkaiden asuessa ulkomailla.

— Tiesin, että työ on mahdollista tehdä, koska olin tehnyt aikaisemmin sisustussuunnitelman asiakkaalleni, joka asui koko projektin ajan Lontoossa. Koordinoin muutostyöt ja hankin työmiehet hänen puolestaan, Nina kertoo.

Samalla tavalla Nina toimi koordinaattorina ja toimeenpanijana myös Jokeloiden asunnon muutostöissä. Ninaa ilahdutti Mirjaanan toive saada kotiin väriä.

— Tykkään itsekin väreistä ja olen sitä mieltä, että ihminen tarvitsee värejä ympärilleen. Kaiken ei pidä olla vain mustaa, valkoista ja harmaata.

Naiset perustivat yhteisen Pinterest-tilin, ja Jokeloiden uuden kodin tyyliä ja värimaailmaa etsittiin internetistä löytyvien kuvien avulla. Lopputulos on sekoitus eri tyylejä: koti on hiukan romanttinen, mutta myös skandinaavisen selkeä. Ulkomailla vietetyt vuodetkin näkyvät sisustuksessa.

Työ alkoi olohuoneesta

Nina aloitti sisustussuunnittelun talon keskellä olevasta olohuoneesta, jonka katto on noin 4,5 metrin korkeudessa. Seiniin hierrettiin käsityönä savilaastia. Pinnasta tuli elävän rosoinen, ja valkoinen väri vaihtui hiekan väriseksi.

Nina etsi pitkään sopivaa värisävyä, joka toisi tilaan lämpöä. Naiset ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, vaikka seinistä tuli suunniteltua tummemmat.

— Jos väri olisi vaaleampi, yrittäisin varmaan tuoda tilaan lisää väriä esimerkiksi verhoilla. Nyt valkoiset läpikuultavat verhot toimivat hyvin, enkä kaipaa seinille edes tauluja, Mirjaana sanoo.

Sinistä makuuhuoneeseen

Perheen isä toivoi makuuhuoneeseen tummia sävyjä ja hotellimaista tunnelmaa. Nina päätyi tummansinisiin tapetteihin. Pimennysverhot estävät aamuauringon säteitä häiritsemästä nukkuvia.

Siniset sävyt tulivat myös keittiöön, jonka seinät tapetoitiin Boråsin Aliciakukkatapetilla. Eteisestä olohuoneeseen johtavan käytävän seinät jätettiin valkoisiksi.

— Alakerrasta tuli hyvin harmoninen ja rauhallinen. Sisustuksessa voi siis aivan hyvin käyttää runsaasti värejä, Nina rohkaisee.

Lapsiperhe halusi värikkään kodin

Pastellisävyjä yläkertaan

Yläkerran värimaailma on hennompi ja pastellisävyisempi kuin alakerran. Pojat nukkuvat huoneessa, jonka yksi seinä tapetoitiin mintunvärisellä tapetilla.

Poikien leikkihuoneen seinälle maalari Jaakko Tolkki maalasi lähes koko seinän kokoisen kaupunkikuvan. Englanninkieliset kyltit kertovat, missä on koulu, paloasema, leipomo ja posti.

— Maalaus tuo meille mieleen sen pienen kylän, jossa asuimme Sveitsissä, Mirjaana ihastelee.

Vierashuone kukkatapetteineen ja hennon vaaleanpunaisine tehosteineen on talon naisellisin ja romanttisin huone.

— Talossa on niin paljon testosteronia, että vastapainoksi tarvitaan yksi prinsessahuone, Mirjaana naurahtaa.

Talon muissa tiloissa eli alakerran eteisessä, eteisen ja olohuoneen yhdistävässä käytävässä, sauna- ja pesutiloissa ja yläkerran aulassa ei tehty muutostöitä. Eteisessä ollut matto tosin vaihtui Ninan vinkistä isompaan, ja Mirjaana oli heti tyytyväisempi tilaan.

— Iso sisalmatto teki eteisestä paljon levollisemman.

Valkoiset seinät saivat jäädä myös isän toimistona toimivaan, reilun kuuden neliön kokoiseen varastoon. Varasto on erillään asunnosta, vastapäätä talon ulko- ovea. Rakennuksia yhdistää katos.

Vaikka Mirjaana on itsekin hyvin kiinnostunut sisustamisesta, hän on iloinen siitä, että pyysi sisustussuunnittelijan avukseen.

— Ninalla oli ideoita, joita en olisi itse tullut ajatelleeksi. En ollut esimerkiksi kuullut savilaastista aikaisemmin, enkä olisi osannut valita makuuhuoneeseen tummansinistä väriä. Poikien huoneessa oleva maalaus on aivan mahtava, Mirjaana luettelee.

Kaiken lisäksi uusi koti odotti Ninan ansiosta valmiina, kun perhe lensi juhannukseksi Maltalta Suomeen.

Luokitukset

Sisustaminen

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...