Lasiterassit

 
  • Kirjoittaja(t): Pete Lattunen, Arkkitehti, SAFA

Asunnon sisätila ja ulkotila ovat usein tarpeettoman jyrkästi toisistaan erotellut. Tarvitsemme suojaa kylmyydeltä ja sateelta, mutta meissä elää vahvana kaipuu luonnon valon ja vapaiden näkymien äärelle. Kuinka keskeiseksi osaksi suomalaista kerrostaloasumista kooltaan kasvaneet ja lähes poikkeuksetta lasitetut parvekkeet ovatkaan muodostuneet. Ne ovat verraton henkireikä ulkoiseen ympäristöömme ja niitä käytetään aktiivisesti eri tarkoituksiin kaikkina vuodenaikoina.

Uudesti löytyvä perinne

Suureen osaan perinteistä suomalaistakin pientalorakentamista ovat erikokoiset lasikuistit ja verannat kuuluneet tärkeänä osana. Suomalainen pientalorakentamisen perinne on kuitenkin murtunut ja muuttunut useaan otteeseen nimenomaan sotien jälkeisenä aikana. Tuossa rytäkässä on lasikuistien rakentaminen päässyt ikään kuin unohtumaan. Nyt ne ovat kuitenkin kokemassa vahvaa renessanssia.

Niin entisinä aikoina kuin nytkin lasikuisti toimii oivallisena rentoutumisen tyyssijana. Luonnonvalon ja maiseman välitön läsnäolo tuottaa hyvää mieltä - auttaa lataamaan akkuja. Ne ovat meissä kaikissa syvällä olevia tekijöitä, joita teknistyvä ja urbanisoituva ympäristö ei pysty korvaamaan.

Lasikuistin koko

Vapaa oleilu ja seurustelu, ateriointi, kahvittelu, viherkasvien kasvattaminen ovat kaikki lasikuistien luontevia käyttötapoja. Kuistin mittoja määriteltäessä kannattaa etukäteen pohtia näiden toimintojen vaatima tilantarvetta.

Sijainti

Lasiterassin toiminnallinen suhde asunnon muihin tiloihin kannattaa miettiä tarkoin. Yhteys keittiöön voi olla tärkeä käytettäessä tilaa usein vaikkapa ruokailuun. Välitön yhteys asunnon sisäisiin oleskelutiloihin on yleensä eduksi sekä toiminnan että tilanmuodostuksen kannalta. Vilvoittelu on keskeinen osa miellyttävää saunomista. Siihenkin lasikuisti sopii erinomaisesti. Olisiko välitön yhteys saunatiloihin tarpeen? Ilmansuunnalla on tietysti keskeinen merkitys valonsaannille ja lasiterassin lämpötilalle eri vuodenaikoina. Samoin kannattaa ajoissa pohtia, mikä on se maisemasuunta, joka avoimena leviää eteemme terassilla oleskellessamme. Samalla joudumme pohtimaan sitä, miten riittävä yksityisyyden vaatimus täyttyy. Kaiken kukkuraksi lasiterassin tulee mittasuhteiltaan istua kauniisti arkkitehtoniseen massoitteluun. Parhaimmillaan se on kuin koru kiinteän ytimen rinnalla.

Muuntelu ja sen tarve

Vuodenaikojen erot ovat maassamme suuret ja kaupunkimainenkin elämä rytmittyy sen mukaisesti. On tärkeää voida vapaasti säädellä lasiterssin avonaisuutta. Tulvikoot kesällä lintujen laulu ja puutarhan tuoksut vapaasti siihen tilaan, joka viilentyneiden syyssateiden aikaan on laseilla suojattava. Vaivaton avattavuus saa lasikuistin elämään päivittäin kulloisenkin hetken tarpeiden mukaan.

Kylmä - puolilämmin - lämmin?

Yksikertaisellakin lasilla varustettu lasikuisti luo suljettuna vahvasti intiimin tilantunteen ja suojan sadetta ja tuulta vastaan. Lämpötilaerokin ulkoilmaan nähden voi olla melkoinen ilmansuunnasta ja muista olosuhteista riippuen Jo pelkästään tuulen vaikutuksen poisjäännillä on uskomattoman suuri vaikutus siihen miltä lämpötila ihmisestä tuntuu.

Lämpölasein varustetut puolilämpimät ja lämpimät kuistirakenteet ovatkin sitten teknisesti ja toiminnallisesti astetta lähempänä muita asunnon sisätiloja. Niillekin löytyy ratkaisunsa ja niillä on ja tulee olemaan sijansa tämän päivän ja huomisen kehittyvässä suomalaisessa pientalorakentamisessa.

Terassilasituksia myös rivitaloihin

Asunto-osakeyhtiölain uudistus helpotti päätöksentekoa omistusasuntoyhtiöissä. Yhtiökokouksessa enemmistön mielipide ratkaisee, kun aiemmin yksikin vastarannan kiiski kaatoi muiden hyväksymän ehdotuksen. Uudistus onkin helpottanut asumistasoa parantavien hankkeiden toteuttamista ja parantanut asumisviihtyisyyttä.

Uusien asuntojen hinnannousu on tehnyt niistä vaikeasti saavutettavia. Järkeväksi vaihtoehdoksi on noussut vanhempien asuntojen parantaminen. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä lasitetut terassit, joita uuden lain myötä on alkanut ilmestyä myös rivitaloihin. Hankintavaihtoehtoja on kaksi.

Yhtiökokouksessa voidaan päättää lasitetun terassin hankkimisesta jokaiseen asuntoon. Kustannukset voidaan kattaa joko omalla tai lainapääomalla ja periä ne osakkailta vastikemuotoisesti kuukausittain vuokran yhteydessä. Osakkailla on tietysti mahdollisuus maksaa osuutensa heti pois.

Toisessa vaihtoehdossa taloyhtiö hyväksyy yhtiökokouksessa lasiterassien hankkimisen. Halukkaat hankkivat lasiterassinsa ja muilla on halutessaan lupa hankkia terassi myöhemmin. Usein lasiterassit vaikuttavat valmistuttuaan niin houkuttelevilta, että naapurit seuraavat perässä.

 

 

RakennusFakta.fi

RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja

Tutustu palveluun
 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...