Lasitiili on monipuolinen rakennusmateriaali

 
  • Kirjoittaja(t): Kari Mäkinen

Pientaloissa lasitiilen ominaisuutta valoa läpäisevänä materiaalina käytetään nykyisin varsin monipuolisesti. Lasitiili soveltuu sekä sisä- että ulkoseiniin. Siitä voi tehdä suoria ja kaarevia pintoja ja se on liitettävissä helposti muihin rakenteisiin. Lattiapintoihin on omat lasitiilityyppinsä.  Lasitiili päästää valon läpi, mutta estää suoran näköyhteyden.

Lasitiiliä on tarjolla laaja valikoima: värejä, erikoiskokoja ja pintakuviovaihtoehtoja.

Lasitiilen käyttöä voi ohjeistaa periaatteella ”ei määrä vaan laatu”. Sisustukseen saadaan ilmettä jo muutamallakin lasitiilellä. Huomiota on kiinnitettävä myös oikeaan asennukseen.  

Lasitiiliä on valmistettu kohta sadan vuoden ajan, joten se on jo pitkään käytössä ollut koeteltu materiaali.      

Lasitiiliseinällä tai -ikkunalla voidaan lisätä valoisuutta ja avaruudentuntua. Tyypillisiä käyttökohteita ovat kylpyhuone, portaikko, eteinen, keittiö- ja ruokailutilat, takkahuone tai vaikkapa terassin seinä. Usein lasitiiliseinä toimii tilanjakajana. Lasitiilistä voidaan tehdä porrastilan ulkoikkuna tai ikkuna elävöittämään yhtenäistä kiviseinää. Ovien vierustoissa lasitiili-ikkuna toimii oven molemmin puolin. Yksittäinen tiilikin voi olla tehokas oikeassa paikassa – se voi olla koriste. Lasitiilen värillä ja valonläpäisyominaisuuksilla voidaan vaikuttaa ilmapiiriin.

Peseytymistilan suihkuseinässä lasitiili on usein käytetty materiaali. Oikein asennettuna se on kosteisiin tiloihin hyvin soveltuva materiaali.

Lasitiilissä on runsaasti valinnanvaraa niin koon, värin kuin kuvioinninkin osalta. Kulmatiilillä ja pyöristetyillä päädyillä voidaan saada seinä niin muodoltaan kuin ilmeeltäänkin tilaan sopivaksi. 

Aina lasitiilen tehtävä ei suinkaan ole päivänvalon tuominen, vaan erilaisilla väri- ja pintakuviovaihtoehdoilla voidaan saada kotiin sisustuksellisia, eloisia yksityiskohtia antamaan väriä lattioille ja seiniin tai vaikkapa kalusteisiin soinnuttaen. Väriskaala on laaja hillityistä pastellinsävyisistä kirkkaisiin. Sileiden tiilien ohella tarjolla on monenlaisia pintakuviointeja.  

Lasitiilet valmistetaan lasimassasta puristamalla kahden kuppimaisen puolikkaan sulatetut reunat vastakkain. Tavallisin lasitiilen koko on 19 x 19 senttiä ja paksuus 8 senttiä. Suurimmat tiilet ovat 30 x 30 sentin kokoisia. Kulmiin ja päätyihin on omat tiilensä. Ontto, umpinainen rakenne antaa lasitiilelle lämmöneristyskyvyn, joka vastaa kaksinkertaista ikkunaa. Myös ääneneristysominaisuudet ovat hyvät. Kantavia rakenteita lasitiiliseinät eivät ole.  

Luonnonvaloa sisälle häikäisemättä

Julkisissa rakennuksissa lasitiiltä on totuttu näkemään suurinakin pintoina niin ulkoseinissä kuin edustustiloissa. Pientalojenkin julkisivuissa lasitiili on mahdollisuuksien materiaali. Lasitiili toimii julkisivun molemmin puolin yksityisyyden säilyttäen. Se välittää vuodenaikojen valot taloon sisälle ja sisältä ulos. Kesän luonnonvaloa se taittaa häikäisemättä. Talven hangelle se heijastaa valoa sisältä.  Lasitiiltä voidaan käyttää myös lattia- ja kattopinnoissa.

Mittava lasitiilen käyttö omakotitalon julkisivussa yhdistyy useimmiten kivitaloon, jonka suunnittelua on ohjannut rakennuttajan ja arkkitehdin vuoropuhelu. Lasitiilestä, kuten muistakin pelkistetystä perusilmeestä poikkeavista materiaaleista, voi yleistäen todeta, että kun talon ilme on toteutettu hiotusti, yksityiskohdat viimeistellen, materiaalit halliten ja tontin ominaisuudet ymmärtäen, palkitsee harkittu suunnittelu omistajansa moneen kertaan. Jos taas talon välttämätön yleispätevyys on uhrattu materiaalien kirjavuudella tehtyyn kuorrutukseen, eivät kalliitkaan ratkaisut anna toivottua tulosta.

Lasitiilien asennus

Lasitiilirakenteen asennuksessa voidaan käyttää asennusjärjestelmää tai muurausta.

Muurausta käytetään erityisesti isoissa seinissä, kun halutaan korostaa sauman kokoa. Raudoituksella muuratulle rakenteelle saadaan erittäin suuri lujuus. Muuraus vaatii hyvää ammattitaitoa. Muurauksessa käytetään maakosteaa muurauslaastia. Saumaus tehdään laastilla, jossa kiviaineksen koko on mahdollisimman pieni.

Muurauksen vaativuutta lisää se, että lasitiilirakennetta käytetään usein tiloissa, joissa lämpötilanvaihtelut ovat suuret ja rakenne alttiina kosteudelle. Jos saumoista pääsee rakenteeseen kosteutta, rapauttaa se varsinkin ulkotiloissa yhdessä pakkasen kanssa sauman, jolloin myös tiili voi haljeta.

Pientalorakentajien piirissä valmis asennusjärjestelmä, jossa lasitiilet kiinnitetään asennuslistan ja liimasilikonin avulla suoraan lasitiilikenttää ympäröivään rakenteeseen tai toteuttajan valitsemaan kehysmateriaaliin, on käytetyin asennusmenetelmä. Tee-se-itse rakentajan kannalta merkityksellistä on se, että työn voi tehdä itse nopeasti ja vaivattomasti asennusohjeita noudattaen.

Lasitiilet voi myös asentaa alumiinikehikkoon asennuslistojen ja liimasilikonin avulla. Asennuslistat on mitoitettu siten, että ne tukeutuvat alumiinikehikon sisään, jolloin yksittäisen lasitiilikentän koko voi olla suurikin. Asennusmenetelmä soveltuu sekä sisä- että ulkotiloihin ja käytettäväksi myös kosteissa tiloissa. Myös kaareviin seiniin soveltuvia kehyksiä on saatavissa. Asennustarvikkeet toimitetaan yleensä valmiiksi mitoitettuina. Asennusjärjestelmissä on valmistajakohtaisia eroja, jolloin kaikki tarvikkeet on hyvä hankkia samalta toimittajalta yhteensopivuuden varmistamiseksi.

Asennusjärjestelmää käytettäessä sauman leveys on huomattavasti pienempi kuin muuratussa rakenteessa, mikä tuo lasitiilen ominaisuudet yhtenäisenä ja valoisana pintana esille.

Paloluokitusvaatimukset edellyttävään seinään asennusjärjestelmä ei sovellu, vaan rakenne on tehtävä muurattuna.

Pienehköt lasitiilirakennelmat voi tehdä myös valmiista elementeistä. Elementtilohko kiinnitetään sitä varten mitoitettuun aukkoon kiilojen avulla, minkä jälkeen asentajan tehtäväksi jää reunasaumojen täyttö ja viimeistely. Elementin käsittely on suurina pintoina hankalaa. Parhaimmillaan asennustapa soveltuu lasitiili-ikkunoille.

Asennusjärjestelmää käyttäen muodostuu lasitiiliseinän hinnaksi 250…350 €/m2. Tästä lasitiilien osuus on 30…40 %. Pienrakentajat käyttävät asennusjärjestelmää miltei aina, koska vesitiiviys ja lämmöneristys ovat paremmat ja työn voi tehdä itse. Järjestelmää puoltaa sekin, että lasitiilirakenteiden neliömäärät ovat useimmiten omakotirakentajalla ja korjaajalla sen verran pienet, että omalla työllä saatava säästö on vähäinen - varsinkin, jos riskinä on lopputuloksen epäonnistuminen. Laajat rakenteet pientalorakentajakin teettää ammattityönä urakoitsijalla.

Asennustavoista ja sopivuudesta käyttökohteeseen kannattaa aina keskustella lasitiilitoimittajan kanssa ennen työhön ryhtymistä.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Docu Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...