Lipeäkäsittelyllä perinteiset valkeat puulattiat

 

Lipeä on perinteikäs keino vaalentaa puulattioita. Entisaikaan lattioita kuurattiin lipeällä ja hiekalla, jotta niistä saataisiin puhtaan ja uuden näköisiä. Lipeäkäsittely on alkanut uudestaan kiinnostaa sisustajia. Gammeldags-puulipeä vaalentaa puuta ja suojaa sitä tehokkaasti auringon aiheuttamalta kellastumiselta. Havupuupinnoille voi valita joko valkean tai värittömän lipeäkäsittelyn. Samalla käsittely kovettaa puuta ja tekee siitä kestävämpää.

Osmo Colorin maahantuoja Sarbon Woodwise Oy tuo maahan myös ruotsalaista Gammeldags-puulipeää. Se soveltuu uusille, käsittelemättömille havupuupinnoille, eli männylle, kuuselle ja lehtikuuselle. Lipeää käytetään ennen kaikkea lattioihin, mutta se käy myös puupaneelien ja huonekalujen valkaisuun. Saatavana on sekä valkoista että väritöntä Gammeldags-puulipeää.

– Useimmat haluavat käyttää valkoista puulipeää. Se sisältää enemmän kalkkia, joka valkaisee lautalattian ja antaa sille luonnollisen, kuultavan valkean pinnan. Väritön puulipeä muuttaa puun luonnollista sävyä hieman kellertävämmäksi. Väritöntä puulipeää kannattaa käyttää silloin, jos pyritään muuhun kuin valkoiseen lopputulokseen, kertoo Sirpa Pitkänen Sarbon Woodwise Oy:stä.

Lipeäkäsittelyn etuna on erinomainen suoja auringon aiheuttamaa kellastumista vastaan. Pehmeät havupuut myös kovettuvat lipeöinnin myötä, jolloin puu kestää paremmin kulutusta. Käsittely jättää puun mattapintaiseksi.

Yksi lipeäkäsittely riittää

Ensin puupinta hiotaan kevyesti auki puunsyiden suuntaisesti, jotta lipeä imeytyisi paremmin. Isommissa kohteissa käytetään lattiahiomakonetta, pienemmissä riittää jatkovarrellinen hiontatuki ja hiontapaperi. Suositeltu paperikarkeus on 100–120. Hiontapöly lakaistaan tai imuroidaan työmaaimurilla ennen lipeöintiä.

Liuos sekoitetaan hyvin, ja koko kanisterillinen kaadetaan ämpäriin. Kädet suojataan kumikäsineillä ja silmät suojalaseilla. Puulipeää levitetään keinokuitusiveltimellä reilu kerros puunsyiden suuntaisesti. Litra riittää noin viidelle neliölle runsaallakin levityksellä.

– Liuosta kannattaa sekoittaa aina pensseliä kastettaessa. Muuten valkoisen puulipeän sisältämä kalkki painuu astian pohjalle. Yleensä yksi käsittelykerta riittää, kun tasaiseksi sekoitettua puulipeää on levitetty reilu kerros, neuvoo Pitkänen.

Lattian annetaan kuivua yhdestä kolmeen vuorokautta. Kuivumisaika riippuu lämpötilasta ja ilmankosteudesta. Lipeöinnin aikana huoneen ja lattian suositeltu lämpötila on noin 20 astetta. Alle 15 asteen lämpötilassa lipeöintiä ei kannata tehdä.

– Puulipeän kuivuessa lattian pintaan muodostuu valkoista kalkkipölyä. Se hangataan irti punaisella hankauslevyllä tai karkealla harjalla ja puhdistetaan huolellisesti työmaaimurilla ennen öljyvahausta. Tässä vaiheessa kannattaa käyttää suojahaalaria ja hengityssuojainta. Kenkien päällä kannattaa pitää muovisuojia tai kulkea sukkasillaan, jotta lattiaan ei jää kengänjälkiä, Pitkänen neuvoo.

Jos lattian värisävy näyttää epätasaiselta ensimmäisen käsittelyn jälkeen, lipeöinnin voi tehdä toisen kerran, kunhan pintaan kuivuneet kalkit on ensin poistettu.

Öljyvaha viimeistelee lipeöidyn pinnan

Pelkälle lipeäpinnalle puuta ei voi jättää. Jotta se kestäisi kulutusta, pinta viimeistellään lopuksi Osmo Color Öljyvahalla. Suojakäsittelyyn voi valita joko värittömän tai valkoisen Öljyvahan, joka syventää entisestään valittua sävyä. Öljyvahaa levitetään mikrokuitutelalla ohut kerros lattiaan, ja pinnan annetaan kuivua vuorokauden ajan. Sen jälkeen Öljyvahaa levitetään toinen kerros. Ohut levitys auttaa pintakäsittelyä kuivumaan nopeammin.

– Varsinkin kovalla kulutuksella olevissa lattioissa Öljyvaha antaa puulle paremman suojan kuin pelkkä öljyäminen. Öljyvahattu pinta hylkii vettä ja kestää hyvin myös värjääviä aineita, kuten kahvi- tai viiniroiskeita. Öljyvahattu pinta on helppo pitää puhtaana, Pitkänen toteaa.

Lipeäkäsittelyllä perinteiset valkeat puulattiat

Kuluttajatiedustelut:

Gammeldags ja Osmo Color / Sarbon Woodwise Oy, puh. 019 264 4200

Jälleenmyynti:

Hyvin varustetut maali- ja rautakaupat sekä sisustus- ja puutavaraliikkeet

 

 

RakennusFakta.fi

RakennusFakta.fi auttaa löytämään rakennusalan tuotteita ja ratkaisuja

Tutustu palveluun
 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...