Listat viimeistelevät sisäilmeen

 
  • Kirjoittaja(t): Jari Peltoranta

Listat saattavat tuntua melko vähäiseltä tekijältä omakotirakentamisen kokonaisuudessa. Niiden oikea valinta vaikuttaa kuitenkin varsin paljon kodin lopulliseen ilmeeseen ja viimeistelyvaikutelmaan. Listat suojaavat ja elävöittävät pintoja ja peittävät tarvittaessa asennusvirheitä.

Nykyisin kodinsisustuksessa käytetään isoja, yhtenäisiä ja sileitä levy-pintoja. Listat tuovat pintoihin eloa ja niiden sekä paneelien avulla voidaan pitkät yhtenäiset pinnat jakaa tarvittaessa pienempiin kuvioihin. Listoja käytetään myös kiintokalusteita asennettaessa. Näin saadaan esimerkiksi komeroiden ja keittiökalusteiden reunat siististi piiloon ja pölysuojaan.

Listatyypit

Yleisimmät listatyypit ovat peite-, varjo-, jalka-, reuna- ja kattolistat. Näiden lisäksi on tarjolla runsaasti erikoislistoja erityistarkoituksiin. Vanhaa taloa remontoivalle on tarjolla kymmeniä eri malleja, joiden avulla voidaan säilyttää ja palauttaa rakennuksen alkuperäinen ilme. Listoja tehdään myös tilaustyönä oman profiilin mukaan, jolloin lisäkustannukseksi tulee terien vaihtaminen höylälle.

Listoja tehdään useista eri materiaaleista, joilla on kullakin omat etunsa. Asuinrakentamisessa on suosittu männystä tehtyjä puulistoja, jalopuulistoja sekä MDF-listoja.

Mäntylistoja on tarjolla petsattuina, lakattuina, maalattuina ja puuvalmiina. Arvokkaampi ilme voidaan luoda massiivipuusta tehdyillä jalopuulistoilla, joiden materiaalina on esimerkiksi lakattu tammi, pyökki tai koivu.

Kolhualttiisiin paikkoihin sopivat hyvin MDF listat, koska MDF -raaka-aine on kovempaa kuin puu ja kestää siten paremmin iskuja. MDF-listat valmistetaan E1 -laatuluokitellusta MDF-levystä, jonka etuna on vielä se, että raaka-aine on oksatonta ja tuotteiden pinta siksi virheetön. MDF-listoja on tarjolla erittäin runsas valikoima viilu- tai melamiinipinnoitettuina sekä maalattuina. Pintavaihtoehtoina on esimerkiksi tammi, koivu, pyökki, kirsikka ja mahonki.

Muita kolhuja kestäviä materiaaleja ovat muovi- ja metallilistat, joita kuitenkin harvemmin käytetään asuntorakentamisessa.

Käteväksi ratkaisuksi sähkö- ja liitäntäjohtoviidakon piilottamiseen on kehitetty johtouralistat, joissa on seinän puolella piilossa ura johtoja varten.

Listojen valinta on tehtävä huolellisesti. Esimerkiksi parkettilattiaa asennettaessa on parketin ja seinän väliin jätettävä rako, jotta parketti pääsee elämään kosteuden mukana.

Lattialistan on tällöin hyvä olla hieman tavallista leveämpi, jotta seinärako saadaan kunnolla piiloon.

Listojen asennus

Listojen kiinnittämisen voi tehdä monella tavalla, joista helpoin on naulapyssyllä naulaaminen. Naula ammutaan tällöin paineilmakäyttöisellä viimeistelynaulaimella listaan noin 6-7 mm etäisyydeltä listan reunasta. Mikäli listaan jää pieni naulan tai naulaimen iskurin jälki, sen voi korjata aivan huomaamattomaksi töpöttämällä siihen korjausmaalia vaikka vanupuikolla.

Jos naulapyssyä ei ole käytössä, käytetään yleisimmin tavallista vasaranaulausta. Normaalisti tällöin käytetään rihlattua, uppokantaista lankanaulaa. Se soveltuu piilonaulaukseen, koska kannan voi upottaa puuhun. Ohuissa listoissa ovat 3 mm paksuiset ja 30-40 mm pitkät listanauhat parempi vaihtoehto.

Puupohjaisiin listoihin voi tulla helposti vasarasta jälki, jos viimeinen isku lyödään liian kovaa. Jälkiä voi ehkäistä lyömällä naulan viimeiset millit tuurnan avulla sisään.

Listoihin voidaan käyttää myös ruuveja, joissa on kartionmuotoinen uppokanta. Halkeamisen ehkäisemiseksi on listaan syytä porata valmis reikä ennen ruuvaamista. Lähellä listan päätä kannattaa myös yleensä käyttää esiporausta.

MDF-lista on hieman kovempaa kuin puu, mutta sen voi kiinnittää aivan samoin kuin puulistan. Reiän esiporaus vähentää halkeamisen vaaraa. Naulan kannat ja sen jättämät jäljet voi peittää sivelemällä varovasti maalia niiden päälle esimerkiksi vanupuikolla.

Kolmas tapa on piilokiinnikkeen eli klipsin käyttö. Piilokiinnikkeelle mitataan oikea asennuskorkeus lattiasta käyttämällä apuna noin 2 cm mittaista listanpalaa. Kiinnikkeen tulee osua listan takana olevaan uraan. Kiinnike asennetaan ruuvaamalla tai naulaamalla alustan mukaan. Asennustiheys noin 2 kpl/metri.

Sama kiinnike käy myös nurkkiin taivuttamalla kiinnike keskeltä 90 astetta. Kiinnike laitetaan aina listojen jatkoskohtaan.

Joissakin tapauksissa naulaaminen ei sovellu hyvin listojen kiinnitykseen. Esimerkiksi seinämateriaali voi olla liian kovaa. Tällöin voidaan käyttää liimaamista kiinnitysmuotona. Liimaamalla voi kiinnittää listat esimerkiksi betoniseinään. Liimaa laitetaan ensin listan taakse ja lista painetaan sitten liimattavaa pintaa vasten. Tämän jälkeen lista irrotetaan varovasti seinästä ja liiman annetaan kuivua pari minuuttia. Lopuksi lista painetaan uudelleen liimattavaan pintaan.Listojen liittäminen yhteen voidaan tehdä joko suoralla tai vinolla jatkoksella. Vinojatkoksella saadaan huomaamattomampi sauma. Jalkalista tai muu seinään kiinnitettävä lista mitataan parhaiten kahta listaa käyttäen. Ensin kannattaa sahata kummankin listan uloimmat päät jiiriin. Listat asetetaan seinään hieman päällekkäin ja merkitään niihin katkaisukohta. Sitten molemmat listat sahataan yhdellä kertaa. Huomaamattomin jatkos saadaan jos liitos sahataan 45° kulmaan. Jiirilaatikko helpottaa jatkosten sahaamista haluttuun kulmaan. Laatikossa on ohjausurat 90°, 60° ja 45° kulmia varten.Kannattaa varata hieman ylimääräistä sahausvaraa listoja suunnitellessa ja ostettaessa.

 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...