LVI-TU:n vinkit putkien sulana pitämiseksi

 

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU toteaa, että putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty.

LVI-TU:n vinkit putkien sulana pitämiseksiKuva: CJ Pixabay
Jos pakkanen pääsee vesijohtoon, se muodostaa jäätulpan putkeen. Pakkasen lauhtuessa jäätulppa laajenee ja rikkoo putken. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen antaa vinkkejä jäätymisen ehkäisyyn.
 
– Varmista kiinteistön peruslämpö. Tarkistuta lämmitysjärjestelmä ja automatiikka LVI-ammattilaisella. Varmista, että ikkunat ja rakennuksen muut aukot ovat tiiviisti kiinni; muista kuitenkin ilmanvaihto. Käytä tarvittaessa ja vain hetkellisesti lisälämmitintä, esimerkiksi lämpöpuhallinta. Muista varmistaa paloturvallisuus!
Mäkinen ohjaa tarkistamaan vesijohtojen eristyksen.

– Varmista, että putkien eristeet ovat ehjiä ja peittävät putket kokonaan. Pienikin reikä eristyksessä voi aiheuttaa putken jäätymisen. Myös maassa kulkevat vesijohdot on eristettävä, jos ne eivät sijaitse routarajan alapuolella. Ammattilainen voi asentaa niihin lämmityskaapelin, joka pitää putken sulana. Viimeisenä varokeinona jätä hana pienelle virtaukselle. Virtaava vesi ei jäädy helposti, mutta tämä on äärimmäinen ratkaisu, Mäkinen toteaa.

Jos putket kaikesta huolimatta jäätyvät, LVI-TU kehottaa jättämään sulatustyön LVI-ammattilaiselle. 

– Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, jotta putki saataisiin sulaksi rikkomatta sitä. Kaikenlaiset lämmittelyviritykset hitsausmuuntajasta avotuleen on syytä unohtaa, sillä niillä saa
aikaan vain enemmän vahinkoa, Juha-Ville Mäkinen sanoo.

Luokitukset

Käyttövesi

 
 

 
 
 
 
 
 

RPT Byggfakta Oy:n tietojenkäsittelyä, tietosuojaa ja evästeitä koskevat periaatteet

Jatkamalla verkkosivustomme ja palvelujemme käyttöä hyväksyt, että keräämme tietoja vierailuistasi. Tietosuojaperiaatteissamme kerromme, mitä tietoja keräämme ja miksi sekä mihin tarkoituksiin tietoja käytetään. Lue lisää...